Een citytrip kost al genoeg geld. Gelukkig zijn er ook genoeg gratis dingen te doen in Napels. Als je bezoek aan Napels samenvalt met sommige eerste zondagen van maand , dan heb je het geluk dat veel rijksmonumenten gratis te bezoeken zijn. Mocht je niet het geluk hebben  om op die dag in de stad te zijn dan heb ik hier

 5 tips over wat er allemaal GRATIS te doen is in Napels!

Tip 1: Castel dell’ovo  

Iedereen kent wel het karakteristieke plaatje van de baai van Napels met de Vesuvius en het goud bruine kasteel dat uitsteekt in zee. Castel dell’Ovo is naast de Vesuvius hét symbool van de Napels.  De geschiedenis van dit kasteel begint al bij de Grieken, bijna 3000 jaar geleden, en al die geschiedenis voel en zie je ook als je er bent. Tegenwoordig kun je de hoofdtoren, de cellen van de monniken, de eetzaal van de cenobieten, de Normandische toren en de ruïnes van de kerk van de Verlosser bezoeken. Daarnaast geeft het uitzicht vanaf de verschillende terrassen een uniek beeld op de Golf van Napels en op de stad zelf. Mooie foto momentjes!

  • Openingstijden in de zomer 9.00 – 19.30 (laatste entree 18.45) / zon en feestdagen 9.00- 14.00 (laatste entree 13.15)
  •  Winter  9.00 – 18.30 (laatste entree 17.45) / zon en feestdagen 9.00  – 14.00 (laatste entree 13.15)
  • Adres: Via Eldorado 3 Napoli

Tip 2 Madre Napoli

Iedere maandag is de entree gratis voor het Museum Madre. Een fris en modern museum op een historische plek in de stad. De combinatie van  de moderne kunst en de oudheid die je ziet als je uit de ramen van het museum naar buiten kijkt, is uniek! Voor kinderen tot 6 jaar is het museum altijd gratis en elke maandag dus voor iedereen!

Tip 3 Cimitero delle fontanelle

Aan de rand van de stad, in een soort vallei liggen in de grote uitgehouwen tufsteen grotten miljoenen botten en schedels. Slachtoffers van de pest, cholera of oorlog. De bewoners van de wijk la Sanità waar de begraafplaats te vinden is, hadden de gewoonte om een schedel van een van deze verloren zielen te adopteren en te verzorgen. Als wederdienst vroegen ze aan de ziel gratie voor een zoon in de oorlog of genezing bij ziekte. Mocht hun wens in vervulling gaan, dan werd de schedel in een houten, ijzeren of marmeren kastje gedaan en verder vereerd.

gratis in Napels

Cimitero delle fontanelle

Dagelijks geopend van 10.00-17.00

Adres: Via Fontanelle 80, Napels

Tip 4 Historisch centrum met als hoogtepunt Via San Gregorio Armeno

De straten van het historisch centrum van Napels, Via dei Tribunali, strada dell’Anticaglia, Via San Biagio Dei Librai, Via Nilo met als hoogtepunt Via San Gregorio Armeno zijn gratis te bezoeken . Je kijkt er je ogen uit, je zintuigen worden geprikkeld, je bent in het hart van Napels en je kunt hier uren doorbrengen en je vermaken. Ga in Via San Gregorio Armeno, ook wel het straatje van de Napolitaanse kerststal genoemd, op de hoek van Vico Giuseppe Maffei de oude stenen trap omhoog waarbij je in de ochtend een klooster en kloostertuin gratis kunt bezoeken. Het is natuurlijk wel aardig om een ‘offerta’ achter te laten. Of stap het kleine atelier van Ferrigno binnen halverwege de straat vlakbij de poort en ontdek een trap omhoog achterin het winkeltje. Als je trap op gaat kom je bij een gratis tentoonstelling van de meest unieke en antieke ‘presepi’ en pastori. Echte kunstwerken! Je ziet hier ook de kunstenaars aan het werk.

Tip 5 Orto Botanico di Napoli en andere parken

Aan de Via Foria ligt de mooiste en oudste botanische tuin van Europa. Een koninklijke tuin aangelegd aan het begin van de 19e eeuw door de broer van Napoleon, Giuseppe Bonaparte. Een oase van rust met imposante bomen en planten van over de hele wereld en boeiende kassen en tuinen.

Openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag 9.00-14.00 dinsdag en donderdag 9.00-16.00

Reserveren door van te voren bellen naar het volgende nummer: 00039 0812533937 je naam achterlaten en het aantal personen die de tuin komen bezoeken. Dit kan op de dag van het bezoek zelf.

Tussen 15 april en 15 juni kun je de tuin op woensdag en donderdag zonder voor aankondiging bezoeken.

Orto Botanico gratis in Napels

Orto Botanico Napoli

Andere parken die gratis te bezoeken zijn in Napels zijn:

  • Parco Virgiliano – gelegen op de punt van schiereiland Posillipo, heeft geweldig mooie uitzichten over de gehele baai van Napels.
  • Bosco di Capodimonte – Geen park meer te noemen, maar een heus bos. Een beetje vergelijkbaar met het Amsterdamse bos, inclusief laag overvliegende vliegtuigen.
  • Villa Comunale –  Park gelegen aan de boulevard van Napels. Leuk voor een rustige wandeling in een park met een zeewindje.
  • Parco Vergiliano – In dit park is de tombe te vinden van de dichter Giacomo Leopardi, maar ook de crypta Neapolitana, een lange tunnel uit de Romeinse tijd die Mergellina met de wijk Fuorigrotta verbond.

Pin It on Pinterest