Op wereldvrouwendag 8 maart dacht ik; ‘waarom niet profiteren van  het feit dat wij vrouwen vandaag gratis naar de rijksmonumenten mogen, zoals het archeologisch museum van de Campi Flegrei?’ Als Nederlander profiteer je altijd graag van een gratis entree. Hoewel je dit bezoek eigenlijk voor  de prijs sowieso niet hoeft te laten.

Archeologisch Museum Campi Flegrei

Het Archeologisch Park van de Campi Flegrei

Het archeologisch museum van de Campi Flegrei – Museo dei Campi Flegrei,  is onderdeel van 4 verschillende historische monumentale sites die je in de Campi Flegrei kunt bezoeken en die met elkaar het archeologisch park van de Campi Flegrei – Parco archeologico dei Campi Flegrei worden genoemd.

  • Het Romeinse amfitheater van Pozzuoli – Anfiteatro Flavio e Tempio di Serapide
  • De Romeinse thermen in Baia – Parco archeologico delle terme di Baia
  • De opgravingen van Cuma – Parco archeologico di Cuma

Dit alles bij elkaar kost maar €8,00 en je hebt vervolgens twee dagen de tijd om met dit entree kaartje alle vier de sites te bezoeken. Voor €4,00 bezoek je 1 site.

Hoe kom je er?

De Campi Flegrei is een vulkanisch gebied, wat ook te zien is aan de 40 kraters die er te vinden zijn. Campi Flegrei betekent de brandende velden, een naam die duidelijk naar de vulkanische activiteit hier verwijst. De tocht naar het kasteel toe is al mooi. Het gaat over bochtige wegen tussen kraters, zee, meren en Romeinse overblijfselen. Ik raad je aan er wel met eigen vervoer naartoe te gaan, met het openbaar vervoer is het niet te doen. (Wie het toch wil proberen kan  de SEPSA buslijn 1 nemen die van Napels naar Monte di Procida rijdt, uitstappen bij halte Via Terracciano) Huur bijvoorbeeld een auto, bij het kasteel, links beneden van de ingang is er een parkeerplaats, waar je voor een paar euro je auto kunt parkeren op het gras bij de citroenbomen. Je kunt er ook een paar sportieve dagen van maken en een fiets huren waarna je alle vier de sites bezoekt, of maak lekker luxe gebruik van een taxi.

Archeologisch museum Campi Flegrei

Uitzicht op Capo Miseno, Campi Flegrei vanaf het Archeologisch Museum

Als je bij de weg omhoog richting de ingang van het kasteel loopt krijg je al een voorproefje van het extra cadeautje bij dit bezoek, namelijk de fantastische vergezichten over de Golf van Pozzuoli die je hier tegemoet gaat.

De organisatie

Bij de kassa had ik een ervaring die jammer genoeg een beetje de hele organisatie hier in de omgeving typeert. De twee sympathieke mannen bij de kassa wilden mij gewoon 4 euro laten betalen. Niet uit onaardigheid, maar omdat aan hen nooit gecommuniceerd was over de gratis entree voor vrouwen op 8 maart. Uiteindelijk hebben zij naar het hoofdkantoor moeten bellen om te horen dat ik inderdaad gratis naar binnen mocht. De frustratie bij de twee mannen voor het gebrek aan communicatie, organisatie en respect voor hun werk was enorm.

Hou bij een bezoek aan deze plekken rekening met het feit dat door dit gebrek aan organistatie en aandacht voor de dingen, je te maken hebt met ongemotiveerd personeel en er voor de bezoeker veel onduidelijk is. Een plattegrond om uit te leggen waar, je wat kunt vinden is er niet, een audioguide ook niet. Je moet gewoon rond gaan lopen en hopen dat je alles hebt gezien en niets moois en belangrijkst gemist hebt. Ook begrijpen waar je nu precies naar kijkt en niet altijd makkelijk, ondanks de beschrijvingen in zowel Italiaans als Engels. Je van te voren inlezen is waarschijnlijk  wel een goed idee. Ervaar deze desorganisatie als ‘lekker local en Italiaans’ of regel van te voren via ons een gids die precies weet en uit kan leggen waar je naar kijkt en naartoe moet.

Il Castello Aragonese di Baia 

Archeologisch Museum Campi Flegrei

Copyright: www.campiflegrei.it

Het kasteel, Castello Aragonese di Baia, waar het archeologisch museum in gevestigd is,  ligt op een uiterst strategische plek en overziet de gehele Golf van Pozzuoli met uitzicht op de eilanden Capri, Prodica en Ischia aan toe. De uitzichten vanuit het kasteel zijn dan ook één van de mooiste die er te vinden zijn in de gehele Baai van Napels. Het verhaal gaat dat precies op deze plek keizer Julius Ceasar zijn zomer villa had staan. En ik snap wel waarom! Mocht je dat wat er in het museum tentoongesteld wordt nou niet zo interessant vinden, dan ga je gewoon lekker buiten van het uitzicht genieten!

Het kasteel zelf is gebouwd door de Aragonesi in 1495 en had als doel om de baai te beschermen tegen aanvallen, piraten en plunderaars. Aan de ene kant van het kasteel, gebouwd op tufstenen kliffen, ligt de zee en aan de andere kant van het kasteel liggen direct twee vulkaan kraters, Fondi Di Baia genoemd. Moeilijk te bereiken dus voor hen die kwaad wilden.

Met de eenwording van Italië verloor het kasteel zijn waarde en werd het compleet verwaarloosd. Sinds 1984 is het overgedragen aan ministerie voor archeologie van Napels en Caserta om het Archeologisch Museum Campi Flegrei in te huisvesten.

Het Museum

Het museum is onderverdeeld in 6 verschillende secties Cuma, Puteoli, Rione Terra, Liternum, Baia en Misenum.

Archeologisch museum Campi Flegrei

Boeiend is het deel met de beelden die in zee zijn gevonden voor de kust van Baia. Door het bradisismo (dalen en stijgen van de aarde door vulkanische activiteit) is een deel van de Romeinse steden en dorpen onder water verdwenen. De beelden zijn aangetast door de zee en de mosselbanken.

Er is een voorbeeld van hoe de Romeinse marktplaats  in het centrum van Pozzuoli eruit moet hebben gezien. Dit vond ik vooral geweldig, omdat ik daar al twaalf jaar voorbij kom en nu pas echt begrijp hoe overweldigend mooi en belangrijk deze omgeving geweest moet zijn.

Het deel in het museum met atributen, beelden, zuilen en zelfs voorbeelden van een van de vroegste vormen van ons huidige schrift uit Cuma bezorgden mij kippenvel.

Archeologisch museum van de Campi Flegrei

De Romeinen waren gek op Griekse beelden die zij namaakten van gips. Ook deze kun je in één van de 56 zalen en ruimtes terugvinden.

Al met al liggen er hier vele verborgen schatten die menig geschiedenis liefhebber, kunsthistoricus en gymnasium student of leraar het hart sneller zal laten kloppen. Vooral als je van Romeinse geschiedenis houdt en geen zin hebt in de massale drukte van het Archeologisch museum van Napels, de vele toeristen in Pompeii en de kermis van Rome. Maar ook mensen die het leuk vinden om een mooi fort te bezoeken en ondertussen mooie uitzichten kunnen waarderen komen hier ruimschoots aan hun trekken!

Uitzicht archeologisch museum Campi FLegrei

Uitzicht vanuit het kasteel op de Golf van Pozzuoli

Openingstijden van het Archeologisch Museum van de Campi Flegrei: dinsdag tot en met zondag 9.00-13.30 met als laatste mogelijkheid om binnen te komen om 13.00. Maandag gesloten

Pin It on Pinterest