(virtuele) Anti maffia tour – Wij zijn niet Gomorra!

Anti maffia tour

Doen in Napels:

anti maffia tour 

*In juli en augustus 2021 is de Anti Maffia tour tijdelijk niet mogelijk. 

Bij Napels denken de meeste mensen ook aan de maffia, Camorra genoemd in Napels. Camorra staat voor achterstand, geweld, onveiligheid. Daar willen wij geen aandacht aangeven, maar juist wel aan de anti maffia beweging in Napels. Aan de mensen die positief bijdragen en zorgen dat de maffia geen voedingsbodem meer vindt.

Omdat Peppe zelf uit Scampia komt, de wijk die bekend is geworden uit de serie en film Gomorra, maar het verhaal dat daar verteld wordt niet actueel meer is, willen wij een ander verhaal vertellen. Natuurlijk laten wij de achterstand en het verval zien, maar we laten ook een andere kant van deze wijk zien. Een kant die vaak niet verteld wordt.

 

het doel van de anti maffia tour

Het doel van deze tour is educatie en donatie waarbij er een win-win situatie ontstaat waarbij nieuwsgierigen en geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen in deze wijk samen met de lokale bevolking, waarbij dit niet, zoals bij Gomorra over de hoofden van deze mensen gebeurd, maar juist mét en voor de bewoners.

” Wij doen dan ook geen  maffia tour, maar heel bewust een ANTI-maffia tour. Met de duidelijke boodschap van de bewoners van de wijk: Non siamo Gomorra, wij zijn niet Gomorra! “

Van de Vele di Scampia tot de vereniging Gelsomina Verde

Het beste wapen tegen de camorra is educatie en legaal werk. Wij steunen dan ook met deze tour in Scampia verschillende verenigingen die keihard werken aan educatie, ontwikkeling, creativiteit, werkvoorziening en die alternatieven bieden tegen de criminaliteit.

Wij laten graag de veerkracht, creativiteit en groei zien die te vinden is in de mensen die hier wonen.  Dit doen we door de harde realiteit te delen binnen de Vele di Scampia, de zeilvormige gebouwen. We  leggen ter plekke uit hoe dit alles zo gekomen is en wat het gevolg was. Maar we laten ook zien wat er voor goeds gaande is en we laten ons inspireren door de mensen met wie wij samenwerken. De tour doen we samen met ervaringsdeskundige en strijder Ciro, die zonder angst, een natuurlijk overwicht, cultuur, liefde en een filosofische blik een zichtbare verandering teweeg heeft kunnen brengen in de afgelopen 15 jaar.

Ciro heeft eind december 2020 de onderscheiding ‘cavaliere della repubblica’ een ridder onderscheiding ontvangen, voor zijn werk in Scampia. Wij zijn erg trots met hem samen te werken!

Kijk online de virtuele ANTI maffia tour -WIJ ZIJN NIET GOMORRA terug. Corona proof

Toen reizen niet mogelijk was door Corona, hebben wij deze tour een aantal keren virtueel, live online uitgevoerd via zoom.  We hebben de Vele di Scampia en sociaal en culturele vereniging Gelsomina Verde, samen met oprichter Ciro Corona bezocht. Met deze online tour hebben we heel wat donaties opgehaald voor de Anti Camorra vereniging van Ciro Corona. Het is mogelijk om de tour van 8 mei terug te kijken via een zoomlink die een aantal dagen tot je beschikking zal staan.

Duur van opname van de online live tour: 1,5 uur

Media: ZOOM

Prijs: €7,00 per link

Stuur een mail naar info@localinnaples.com

 

Privé live (online en ‘echte’) tour en data mogelijk voor scholen, bedrijven en (vrienden) groepen!

 

 

 

anti camorra/anti maffia tour in Scampia

*In Juli en augustus 2021 zijn er geen tours mogelijk

Duur: 3  uur

Personen: 4-20 personen met  ervaringsdeskundige gids en Nederlandstalige begeleiding

*grotere groepen ook mogelijk, maar die worden dan opgedeeld.

Inclusief:  ontmoeting met (ex)gedetineerde, begeleider van de vereniging en Nederlandstalige begeleider. Unieke verhalen en toegang tot unieke plekken.

Route: te voet onder begeleiding van ervaringsdeskundigen, hun verhalen en NL vertaling en begeleiding. Het is dus echt mogelijk om tot een dialoog te komen.

  • Metrohalte Scampia (kunsthalte)
  • Vele ( beroemde zeil vormige gebouw)
  • Ex Piazze di Spaccio (voormalig drugsdealers plaatsen)
  • Case dei Puffi (beroemd deel van de wijk, we gaan hier niet naar binnen)
  • Officina delle Culture “Gelsomina Verde” (vereniging met 13 verschillende activiteiten)
  • Arci Scampia o Parco Corto Maltese (Het park van Scampia)

 

  • *Extra Optie: Lunch in multietnisch restaurant of lekkere lokale broodjes klaargemaakt in de salumeria om de hoek.
  • *Vervolg tour met minibus naar het universitair gebied van de wijk en langs de Judoschool Maddaloni. (alleen mogelijk in de middag).
  • *programma kan ook helemaal op maat gemaakt worden

Prijs:

* Prijs bij 2 personen: €95,00 pp

3 personen: €75,00 pp

4-5 personen: €55,00 pp

6-10 personen: €47,00 pp

11-20 personen: €37.00 pp

Neem contact op voor een familieprijs of een aparte offerte.

 

Lees meer over Scampia en hoe het is om daar op te groeien.

 

 

Laat je inspireren door deze mensen

en ben ervan bewust dat door dit bezoek wij de verenigingen en de mensen die met ons samenwerken zowel financieel als mentaal steunen in hun dagelijks werk.

Een groot compliment voor Local Naples! Wij maakten iets unieks mee en Iris heeft dat voor ons geregeld. Bijna jaarlijks bezoeken wij de intrigerende stad Napels met z’n verschillende wijken en sferen. En nu voegen wij de wijk Scampia daaraan toe. Een wijk met een ruwe kant door de aanwezigheid van de georganiseerde misdaad. Een werkelijke unieke rondleiding door Scampia geïnitieerd door Iris en verteld door Ciro, ervaringsdeskundige en nu leidinggevende van een organisatie die de jeugd uit Scampia een alternatief kan bieden, kregen wij inzicht in de structuur van de Camorra in de wijk en de hoopvolle tegenkrachten van de bewoners. Ook dank voor de rol van Giuseppe ( echtgenoot van…) en al helemaal voor zijn gastvrije zus die ons trakteerde op een heerlijke lunch. Wij genoten van de inhoud en de gemoedelijke persoonlijke sfeer. Wij hebben voor Napels er een goed contact bij!
Thom Pronk

Krijg hier alvast een beeld van een onderdeel van het bezoek aan Scampia met Ciro Corona.

Boek nu de unieke anti-maffia tour 

Pin It on Pinterest

Chat openen