In de afgelopen jaren ben ik met veel mensen door de stad gelopen en bepaalde vragen kwamen er steeds terug. De belangrijkste en één van de meest gestelde vragen was toch steeds: is Napels gevaarlijk? Natuurlijk snap ik die vraag wel, maar ik denk dat mensen ook moeten onthouden dat negatief nieuws vaak gemakkelijker naar buiten komt en ook veel langer blijft hangen dan positief nieuws. Zo blijkt uit cijfers van il sole 24 eind 2017, dat er in Milaan 873 berovingen per 100.000 inwoners waren en in Napels waren dat er 281. Toch wordt Napels veel meer geassocieerd met berovingen dan Milaan.

Maar toch, is Napels te gevaarlijk voor een stedentrip?

Wat mij betreft, is Napels net zo veilig of gevaarlijk als ieder andere wereldstad dat is voor toeristen en reizigers. Ik raad wel aan om echt op je intuïtie te vertrouwen en niet naïef  hier rond te lopen. Als het niet goed voelt, niet doen! Als je het gevoel hebt dat je wordt bekeken, dan is dat vaak ook zo. Heb je nu al meerdere keren eenzelfde persoon op een brommertje voorbij zien rijden, dan is het tijd om te laten merken dat je hem ziet. Soms zijn mensen gewoon nieuwsgierig  en op zoek naar contact. Ik loop vaak door de straten en ik zie soms dat horloges en tassen worden gescanned. Wil je geen risico lopen, doe dan dat hele dure horloge niet om. Zeker niet in wijken waar de mensen echt te maken hebben met armoede en zo’n horloge simpelweg eten op de plank brengt.

Grote mond, klein hartje.

Iets wat je ook moet begrijpen van de Napolitanen is dat voor ons, Napolitanen er nogal eens bedreigend of zelfs gevaarlijk uit kunnen zien. Daarnaast is het unieke aan Napels, dat je midden in het centrum echte volkswijken hebt en dus ook het echte volk tegenkomt. Donkere ogen, donkere haren, grote lichamen, tatoeages overal. Misschien mist er een tand… ze schreeuwen, ze gebaren. Maar onder dit alles zit vaak een klein hartje. Begin over Maradona te praten of over Mertens, roep een keer Forza Napoli, maak complimentjes over de kinderen, accepteer een koffie en je hebt vrienden voor het leven! De meeste Napolitanen zijn gewoon hele gastvrije en vriendelijke mensen.

Veilig in Napels , scooter

Zakkenrollers en berovingen

Zakkenrollers zijn er natuurlijk overal, dus ook in Napels op drukke plekken. Vooral in de circumvesuviana richting Pompei, Ercolano en Sorrento moet je goed opletten, zo ook in bussen. Ga om rustig te zijn niet over straat met een losse schoudertas, maar gebruik een schuine schoudertas die niet zomaar van je schouder af kan worden getrokken.

Wat mij opvalt is dat iets oudere vrouwen vaak slachtoffer zijn van fysieke berovingen. Een fotocamera die uit de handen wordt getrokken, of er is zelfs geprobeerd een gouden ketting van de nek te trekken. Dit laatste is niet gelukt, maar deze dame voelde zich erg aangetast en ook heel erg boos omdat het een man op een scooter was met twee kinderen erbij. Iets wat voor ons moeilijk voor te stellen is, maar hier dus toch gebeurd.

Ook iets wat voorkomt, is het volgende: jij staat met je taxi of auto vast in het verkeer,  het is warm en je raampje staat open….voor je het weet is je telefoon weg, horloge weg, tas weg. (Een horloge wordt rustig direct van de arm af gestolen, ik heb het zien gebeuren.) Let dus goed op dit soort dingen. Ook de Napolitaan zelf weet dat als hij in de auto zit, de deuren op slot moet doen en de telefoon en tas buiten bereik moeten liggen.

Verdwaald in Napels
Bestel Verdwaald in Napels

Maak je je zorgen over de maffia/Camorra?

Het is echt niet zo dat als je hier over straat loopt de kogels je om de oren vliegen. Doe zoals de Napolitaan en neem het leven zoals het komt. Je hebt er toch geen controle over en vertrouw op je instinct. Het is misschien een geruststelling dat in bepaalde wijken als de Sanità en de Quartieri Spagnoli de grote bendes die deze wijken controleerden zijn opgepakt. Het is belangrijk dat daar nu toeristen doorheen lopen en een alternatief kunnen laten zien aan de jeugd die opgroeit in de wijken. GA DUS VOORAL NAAR DIT SOORT WIJKEN TOE. Ontdek de cultuur en alle geschiedenis die er te vinden is op deze unieke plekken. Ontdek de streetart, ga lekker eten hier  in lokale restaurantjes of pizzeria’s en drink een koffie met de locals. Het dwingt de politie ook om meer aanwezig te zijn en brengt hoop en uitwisseling.

Lees ook het artikel van Peppe over opgroeien in de wijk Scampia, beroemd geworden door de maffia oorlog en vervolgens het boek, de film en de serie Gomorra. Wij verzorgen nu ANTI – camorra tours in Scampia! Neem gerust contact op om meer informatie hierover te krijgen.

Stel je open voor deze stad en kijk door alle vooroordelen heen. Dan zul je ontdekken dat het een stad is die je raakt en inspireert.

De conclusie is dan ook:

Napels is niet zo gevaarlijk als de meeste mensen denken en een mooie inspirerende stad om te bezoeken.

Fotocredits: R. Pronk en I. de Brouwer

Pin It on Pinterest