In de afgelopen jaren ben ik met veel mensen door de stad gelopen en bepaalde vragen kwamen er steeds terug. De belangrijkste en één van de meest gestelde vragen was toch steeds: is Napels gevaarlijk? Natuurlijk snap ik die vraag wel, maar ik denk dat mensen ook moeten onthouden dat negatief nieuws vaak gemakkelijker naar buiten komt en ook veel langer blijft hangen dan positief nieuws. Fictieve series zoals Gomorra helpen hier niet bij. Toch nodigen wij je uit om deze cijfers te bekijken van il sole 24 , waarbij je bijvoorbeeld kunt zien dat in het algemeen klassement Milaan boven Napels staat. Toch zie je ook dat Napels ver bovenaan staat bij diefstal en berovingen dus dat is wel iets om in je achterhoofd te houden (denk daarbij aan dure horloges dragen en met veel geld rondlopen).

Maar toch, is Napels te gevaarlijk voor een stedentrip?

Wat mij betreft, is Napels net zo veilig of gevaarlijk als ieder andere wereldstad dat is voor toeristen en reizigers. Ik raad wel aan om echt op je intuïtie te vertrouwen en niet naïef  hier rond te lopen. Als het niet goed voelt, niet doen! Als je het gevoel hebt dat je wordt bekeken, dan is dat vaak ook zo. Heb je nu al meerdere keren eenzelfde persoon op een brommertje voorbij zien rijden, dan is het tijd om te laten merken dat je hem ziet. Soms zijn mensen gewoon nieuwsgierig  en op zoek naar contact. Ik loop vaak door de straten en ik zie soms dat horloges en tassen worden gescanned. Wil je geen risico lopen, doe dan dat hele dure horloge niet om. Zeker niet in wijken waar de mensen echt te maken hebben met armoede en zo’n horloge simpelweg eten op de plank brengt.

Is Napels gevaarlijk voor voetbalsupporters?

Ajax waarschuwt haar supporters om uit te kijken als ze naar Napels gaan om niet in Ajaxshirtjes rond te lopen en geen kinderen mee te nemen. Napoli supporters zijn gepassioneerd voor hun stad en hun club, maar over het algemeen, zolang je niet met criminele bendes te maken hebt natuurlijk, zijn ze vriendelijk, vrolijk en gastvrij, zolang jij hen en hun stad maar respecteert. Napolitanen verdedigen hun eer en hun stad. Dat is iets waar jij als gastsupporter rekening mee moet houden.

Over het algemeen is voetbal hier verder iets wat met de hele familie wordt beleefd. Kinderen zijn ook erg belangrijk in de cultuur hier en lopen wat dat betreft hier echt geen risico, maar de sfeer kan erg intens zijn en dit kan teveel zijn voor kinderen die dit niet gewend zijn. Ga je met kinderen naar het stadion ga dan niet in de curva zitten, maar eerder in distinti.

Grote mond, klein hartje.

Iets wat je ook moet begrijpen van de Napolitanen is dat voor ons, Napolitanen er nogal eens bedreigend of zelfs gevaarlijk uit kunnen zien. Daarnaast is het unieke aan Napels, dat je midden in het centrum echte volkswijken hebt en dus ook het echte volk tegenkomt. Donkere ogen, donkere haren, grote lichamen, tatoeages overal. Misschien mist er een tand… ze schreeuwen, ze gebaren. Maar onder dit alles zit vaak een klein hartje. Begin over Maradona te praten of over Mertens, roep een keer Forza Napoli, maak complimentjes over de kinderen, accepteer een koffie en je hebt vrienden voor het leven! De meeste Napolitanen zijn gewoon hele gastvrije en vriendelijke mensen. Daarnaast is on beeld beinvloed door televisieseries zoals Gomorra. Wil je ook wel eens de andere kant van het verhaal horen? Boek dan een Anti maffia tour.

Veilig in Napels , scooter

Zakkenrollers en berovingen

Zakkenrollers zijn er natuurlijk overal, dus ook in Napels op drukke plekken. Vooral in de circumvesuviana richting Pompei, Ercolano en Sorrento moet je goed opletten, zo ook in bussen. Ga om rustig te zijn niet over straat met een losse schoudertas, maar gebruik een schuine schoudertas die niet zomaar van je schouder af kan worden getrokken.

Wat mij opvalt is dat iets oudere vrouwen vaak slachtoffer zijn van fysieke berovingen. Een fotocamera die uit de handen wordt getrokken, of er is zelfs geprobeerd een gouden ketting van de nek te trekken. Dit laatste is niet gelukt, maar deze dame voelde zich erg aangetast en ook heel erg boos omdat het een man op een scooter was met twee kinderen erbij. Iets wat voor ons moeilijk voor te stellen is, maar hier dus toch gebeurd.

Ook iets wat voorkomt, is het volgende: jij staat met je taxi of auto vast in het verkeer,  het is warm en je raampje staat open….voor je het weet is je telefoon weg, horloge weg, tas weg. (Een horloge wordt rustig direct van de arm af gestolen, ik heb het zien gebeuren.) Let dus goed op dit soort dingen. Ook de Napolitaan zelf weet dat als hij in de auto zit, de deuren op slot moet doen en de telefoon en tas buiten bereik moeten liggen.

Verdwaald in Napels
Bestel Verdwaald in Napels

Maak je je zorgen over de maffia/Camorra?

Het is echt niet zo dat als je hier over straat loopt de kogels je om de oren vliegen. Doe zoals de Napolitaan en neem het leven zoals het komt. Je hebt er toch geen controle over en vertrouw op je instinct. Het is misschien een geruststelling dat in bepaalde wijken als de Sanità en de Quartieri Spagnoli de grote bendes die deze wijken controleerden zijn opgepakt. Het is belangrijk dat daar nu toeristen doorheen lopen en een alternatief kunnen laten zien aan de jeugd die opgroeit in de wijken. GA DUS VOORAL NAAR DIT SOORT WIJKEN TOE. Ontdek de cultuur en alle geschiedenis die er te vinden is op deze unieke plekken. Ontdek de streetart, ga lekker eten hier  in lokale restaurantjes of pizzeria’s en drink een koffie met de locals. Het dwingt de politie ook om meer aanwezig te zijn en brengt hoop en uitwisseling.

Lees ook het artikel van Peppe over opgroeien in de wijk Scampia, beroemd geworden door de maffia oorlog en vervolgens het boek, de film en de serie Gomorra. Wij verzorgen nu ANTI – camorra tours in Scampia! Neem gerust contact op om meer informatie hierover te krijgen.

Stel je open voor deze stad en kijk door alle vooroordelen heen. Dan zul je ontdekken dat het een stad is die je raakt en inspireert.

De conclusie is dan ook:

Napels is niet zo gevaarlijk als de meeste mensen denken en een mooie inspirerende stad om te bezoeken.

Fotocredits: R. Pronk en I. de Brouwer

Pin It on Pinterest