Bij een stedentrip naar Napels is één van de must do’s een bezoek aan de vulkaan de Vesuvius. Het beklimmen van deze beroemde vulkaan is voor veel mensen een highlight van de vakantie.

De Vesuvius hoort bij Napels. En Napels hoort bij de Vesuvius-

De Vesuvius bezoeken is daarnaast ook nog een heel leuk uitje met het gezin en erg goed te combineren met een bezoek aan de opgravingen van Pompeii of Herculaneum. Je bent actief bezig en je doet iets unieks samen! Zo zijn wij al meerdere keren op de Vesuvius geweest, maar deze laatste keer met onze kinderen die nu boven de 6 jaar oud zijn, was toch echt het leukst!

LET OP! Wegens de enorme drukte raden wij aan om niet tot het laatste moment te wachten met het aanschaffen van kaartjes voor de Vesuvius! Ze raken snel uitverkocht en gaan een maand van te voren in de verkoop.

Napels en omgeving is sowieso een inspirerende omgeving om te bezoeken voor families. Je hebt voor ieder wat wils. 

Leuke overnachtingsplekken en hotels in de buurt van de Vesuvius
Ontdek hier onze overnachtingstips voor de omgeving van de Vesuvius

Update (augustus 2023)

Het is goed mogelijk om de krater van de Vesuvius te bezoeken. Je moet je wel even voorbereiden, je kunt alleen van te voren online kaarten kopen en de kaartverkoop gaat snel. Wacht dus niet te lang om deze aan te schaffen. Ze gaan een maand van te voren in de verkoop.

Daarnaast als je met de auto komt moet je van te voren het parkeergeld ONLINE betalen (boven waar de parkeerplaats is, heb je geen bereik met je telefoon en lukt het dus niet om het ter plekke online te regelen).

  • Je entreekaartje kun je alleen online aanschaffen en je reserveert daarbij ook een tijdslot van binnenkomst die je hoort te respecteren (40 minuten vooraf en 100 minuten speling erna, heb jij dus een ticket met entree om 14.00 dan mag je tussen 13.20 en 15.40 naar binnen).
  • Koop hier je entreekaartje voor de Vesuvius. Het kan alleen online.
  • Er zijn automatische toegangspoortjes. Hier word je kaartje gescand.
  • Je gaat met een groep van maximaal 20 personen omhoog onder begeleiding van een gids.
  • Met hetzelfde entreekaartje voor de krater van de Vesuvius kun je gratis naar binnen bij het museum van de Vesuvius: Museo del Parco Nazionale del Vesuvio. Het museum ligt in Boscoreale: Via Le Corbusier 9 en is het beste te bereiken met eigen vervoer. Het is alleen op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-16.00.

Last Minute kaartjes Vesuvius

Als er geen tickets meer beschikbaar zijn, dan kun je last minute toch nog kijken of je tickets kunt krijgen. Een uur voor het begin van elk tijdslot worden 10 nieuwe tickets die geldig zijn voor dat tijdslot gepubliceerd in de “last minute” sectie van de ticketverkoopsite.

(bijv. om 10.30 uur worden 10 nieuwe tickets die geldig zijn voor het tijdslot van 11.30 uur gepubliceerd). Je moet er dus wel geluk bij hebben en je moet goede verbinding hebben en je registreren op de website.

Vanaf 7 augustus is er -als het goed is- wifi aanwezig beschikbaar via een QR code, bij de ingang van de krater wat de last minute online aankoop van kaarjtes mogelijk maakt.

Hoe kom je bij de Vesuvius?

Vesuvio Express

Vesuvio express vertrekt met busjes vanaf halte Ercolano scavi (te bereiken met de circumvesuviano vanaf Sorrento, Pompei en Napels) en gaat direct naar de entree van de Vesuvio. Voor 10 euro pp! Lijkt mij een redelijk alternatief voor een taxi of eventueel de openbare bus die minder vaak rijdt en onbetrouwbaar kan zijn.

Vesuvius met de auto

Ga je van Napels naar de Vesuvius met de auto, dan neem je op de snelweg A3 de afslag bij Ercolano. Hier staat ook al de Vesuvius aangegeven (bruine borden). De bewegwijzering is niet helemaal duidelijk en volledig, maar aangezien je de berg duidelijk kunt zien liggen kom je er met een beetje gezond verstand ook wel.

Misschien is het leuk om van te voren ook een unieke wijnlunch te reserveren alleen te reserveren via Local in Napels voorafgaand of na je bezoek aan de krater van de Vesuvius. De wijnboerderij ligt vlakbij de weg omhoog.

De weg gaat met allemaal bochten  omhoog.  Houd er rekening mee dat er bussen kunnen komen vanuit de tegengestelde  richting.

Parkeer je auto in de blauwe vakken.

In de drukke maanden is er een checkpoint waar je voor de entree van het park met je auto een bedrag moet betalen en waar je de auto moet parkeren. Het is geen parkeerterrein, maar je moet een plekje zoeken langs de weg. Vanaf dit punt is het nog een flink stuk omhoog naar de entree van de krater.  Er rijden pendelbusjes vanaf 800 meter hoogte (tegen contante betaling van €3,00 pp). Het is altijd een verrassing wanneer in het jaar het checkpoint weer actief wordt.

De betaling van het parkeren doe je online via https://parhttps://www.parkingsuvio.it/ksuvio.it/

Regel dit dus van te voren, want op de Vesuvius is er geen bereik en internet verbinding voor je telefoon.

Vesuvius met het openbaar vervoer

Vanaf Pompei, villa dei misteri vertrekt er vanaf 8.10 elke 50 minuten tot 15.40 een sepsa bus naar de Vesuvius.

Vanaf Napels centraal station kun je de trein nemen richting Salerno of de circumvesuviana, uitstappen bij Ercolano scavi en daar de bus nr 5 nemen naar de Vesuvius.

Vervoer en entree in één

Je kunt ook direct vervoer vanaf Pompeii naar de Vesuvius boeken inclusief entree kaartjes voor de Vesuvius.

  • Starttijd: 10:30
  • Skip-the-line kaartjes voor de Vesuvius
  • Retourtransport van de ruïnes van Pompeii naar de Vesuvius in een modern minibusje
  • Professionele chauffeur en gids
  • Kleine groep (tot 8 personen per voertuig)

Of zelfs een tour vanaf Napels direct naar de Vesuvius reserveren. lekker gemakkelijk.

Vesuvius met een privé transfer

Je kunt ook door Local in Napels een handige transfer laten regelen met bijvoorbeeld een privè chauffeur voor maximaal 3 persinen, een minivan bij groepjes tot 7 personen of met een minibus voor groepen tot 20 personen. Groot voordeel van een busje regelen, is dat je niets te maken hebt met het chaotische openbaar vervoer, je je niet zelf door het drukke verkeer hoeft te wagen en als je met meer mensen bent je de kosten kunt delen. Je kunt zo het bezoek ook perfect combineren met een lunch op een wijnboerderij (max 20 personen) waar je anders niet zou kunnen komen en een bezoek aan Pompeii of Hercolaneum.

transport Vesuvius
Minivan met driver Roberto op de Vesuvius.

Wat kost een bezoek aan de Vesuvius?

De entree voor de Vesuvius is vanaf € 12,00 per persoon. Omdat je op het moment alleen online kaarten kunt kopen komen er nog administratiekosten bij per entreekaartje. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis.

Praktische tips

Over een bezoek aan de Vesuvius doe je ongeveer 2 uur. Omhoog is het soms best steil, maar dat duurt niet heel erg lang. Omlaag kan irritant zijn, omdat het allemaal losse steentjes zijn die over elkaar rollen. Doe dus schoenen aan met een goed profiel eronder, anders rol je steeds mee. Neem ook een vestje of jas mee, het kan fris zijn, er staat vaak wind. Ga in de zomer liever in de ochtend, in de middag kan het er echt te warm zijn en de zon te fel. Hou ook het weerbericht in de gaten. Bij slecht weer, ook onverwacht of plaatselijk, kan er ter plekke besloten worden de krater plotseling te sluiten ivm de veiligheid. Dan krijg je je entreegeld teruggestord.

verdwaald in Napels

De krater van de Vesuvius is niet te bezoeken voor mensen die slecht ter been zijn of die in een rolstoel zitten.

De wandeltocht omhoog op de Vesuvius

Bij de ingang waar je je entree kaartje moet laten zien en waar de beklimming begint, staan stokken die je mee kunt nemen de berg op. Dit is echt een aanrader en loopt een stuk gemakkelijker. Bij terugkomst wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het gebruik van de stokken (ik geef meestal een euro). Als je de tocht omhoog begint te wandelen is het in het begin best even stijl, maar dat duurt niet lang. Tijdens de tocht kijk je uit op de jongste lavastroom, die uit 1944. Vanaf dit punt zie je heel goed dat de huidige krater, de Vesuvius, omhoog is gekomen uit de Monte Somma, de originele vulkaan waarvan je de zij randen van de krater nog ziet liggen.

Monte Somma, Vesuvius
Monte Somma, Vesuvius

Bij de wandeling omhoog zijn er meerdere punten waar  je even kunt pauzeren, iets kunt drinken, eten en souvenirs kunt kopen. Het uitzicht beslaat de gehele Golf  Van Napels. Op heldere dagen echt een belevenis.

Mocht je je afvragen wat de grote betonblokken zijn aan de rand van de krater; vroeger was er een stoeltjeslift waarmee je ook omhoog naar de krater kon komen. Deze hebben ze in 1984 weggehaald. Er was te vaak teveel wind en er waren zoveel toeristen dat het niet meer veilig was.

Bij de krater zelf aangekomen val je waarschijnlijk wel even stil. De kleuren, de machtige stenen en rotsen, de rook die op sommige punten opstijgt. Je kunt rond de helft van de krater wandelen. Elke keer weer een nieuw perspectief gevend op de krater en op de Golf van Napels. Als je goed zoekt kun je zelfs Herculaneum en Pompeii zien liggen en even stilstaan bij de geschiedenis en de kracht van deze er nu zo vredig bij liggende vulkaan.

De krater van de Vesuvius
De krater van de Vesuvius

Met een gids op de Vesuvius

Local in Naples werkt samen met gespecialiseerde gidsen die de belevenis van de Vesuvius nog intenser en interessanter zullen maken.

Het is in principe niet nodig om met een gids het klassieke deel van de Vesuvius te bezoeken (de krater, wandeling 5). Je hebt namelijk recht om  halverwege de klim bij de souvenir huisjes gebruik te maken van de aanwezige gidsen van het natuurpark zelf. Dit mini tourtje van 10 minuten zit bij de prijs inbegrepen en geeft toch net even een completer beeld van wat je om je heen ziet. Wil je toch meer diepgang tijdens je bezoek aan de krater dan kunnen wij regelen dat er een gespecialiseerde natuurgids met je mee loopt. Dit zal engelstalig zijn.

Er zijn  9 verschillende wandelpaden op de Vesuvius (niet allemaal begaanbaar op het moment) waarvan sommige alleen met een gids en na reservering te bezoeken. Wij kunnen dit regelen. info@localinnaples.com

Wijnproeven op de Vesuvius

Op de vruchtbare hellingen van de Vesuvius groeien unieke druifsoorten die de heerlijkste druiven en dus ook heerlijke wijnen voortbrengen. Als je heerlijk wilt lunchen tussen de wijnranken op de hellingen van de Vesuvius en ondertussen de verschillende soorten wijn wilt proeven; alles op km0 (dus van eigen land) reserveer dan meteen.

Wijnboerderij zonder toeristen

Heb je liever een minder toeristische, unieke en kleinschalige ervaring? Reserveer dan een kleine proeverij met 2 wijnen en een spumante, een lichte lunch en een bezoek aan een wijnkelder in de lava. Dit kan alleen via directe reservering via info@localinnaples.com

WIjn proeven op de Vesuvius

Kunst langs de weg

Op de autoweg naar de top van de Vesuvius vind je een permanente kunst tentoonstelling met de naam Creator Vesevo die begint met een groot beeld op de rotonde komende van Ercolano aan het begin van de enige weg die je de Vesuvius op brengt. Het beeld heet Listening with the eyes en het is gemaakt door de Nederlander Mark Brusse.

kunst op de Vesuvius
Kunstwerk Het masker van Pulcinella

Openingstijden en veiligheid

Vanaf 9.00 ’s ochtends is de Vesuvius dagelijks te bezoeken.

De sluitingstijd van november tot en met februari is 15.00

Van maart en oktober 16.00.

Van april tot en met juni en september 17.00

Juli en augustus 18.00.

Beklimming en daling duurt gemiddeld 90 minuten. Neem een vestje, zonnebril, zonnebrandcrème en water mee. Draag goede schoenen, geen slippers!

LET OP: Bij onveilige weersomstandigheden is de toegang tot de krater niet mogelijk. 

*deze pagina bevat affiliate links

Pin It on Pinterest