Bij een stedentrip naar Napels is één van de must do’s een bezoek aan de Vesuvius.

De Vesuvius hoort bij Napels. En Napels hoort bij de Vesuvius.

De Vesuvius bezoeken is daarnaast ook nog een heel leuk uitje met het gezin. Je bent actief bezig en je doet iets unieks samen! Zo zijn wij al meerdere keren op de Vesuvius geweest, maar deze laatste keer met onze kinderen die nu boven de 6 jaar oud zijn, was toch echt het leukst!

Napels en omgeving is sowieso een leuke omgeving om te bezoeken voor families. Je hebt voor ieder wat wils. 

verdwaald in Napels

Over een bezoek aan de Vesuvius doe je ongeveer 2 uur. Omhoog is het soms best stijl, maar dat duurt niet heel erg lang. Omlaag kan irritant zijn, omdat het allemaal losse steentjes zijn die over elkaar rollen. Doe dus schoenen aan met een goed profiel eronder, anders rol je steeds mee. Neem ook een vestje of jas mee, het kan fris zijn, ook in de zomer, er staat vaak wind. Hou ook het weerbericht in de gaten.

Corona Update (6 aug 2021)

Het is mogelijk om de krater van de Vesuvius te bezoeken. Je moet je wel even voorbereiden want er zijn wat veranderingen in verband met  de corona maatregelen. Daarnaast zijn er weinig toiletten beschikbaar op het moment en je kunt alleen van te voren online kaarten kopen. Daarnaast als je met de auto komt moet je van te voren het parkeergeld ONLINE betalen (boven waar je parkeerplaats is heb je geen bereik met je telefoon en lukt het dus niet om het ter plekke online te regelen).

  • Je entreekaartje kun je alleen online aanschaffen en je reserveert daarbij ook een tijdslot van binnenkomst die je hoort te respecteren (15 min).
  • Door het online moeten reserveren ben je naast de normale €10,00 ook nog €1,68 kwijt voor de (verplichte) online reservering. Totaal: €11.68. Let op, in de leeftijd tot 6 jaar is gratis en tot 25 jaar kun je ridotto kiezen en krijg je €2,00 korting
  • Koop hier je entreekaartje voor de Vesuvius. Het kan dus alleen online. Het proces is ingewikkeld en duurt lang. Je moet je registreren op de site Vivaticket.
  • Er mogen alleen groepen van maximaal 15 personen per keer naar binnen.
  • Er zijn nieuwe automatische toegangspoortjes geplaatst. Hier word je je kaartje gescand en je temperatuur opgemeten. Is deze hoger dan 37,5°c dan dan mag je niet naar boven.
  • De entreekaartjes staan op naam, ze zijn dus persoonlijk. Dit is ook om je eventueel later te kunnen informeren mocht je met iemand naar binnen zijn gegaan die later Covid-19 blijkt te hebben.
  • Iedereen is verplicht om een mondmasker bij zich te hebben tijdens het bezoek. Draag deze waar er niet genoeg afstand kan worden gehouden. Dit is verplicht.
  • Je moet je handen desinfecteren door gebruik te maken van de gel bij de entree en bij de bars.
  • Je moet je houden aan de 1 meter afstand regel.

Hoe kom je bij de Vesuvius?

Vesuvius met de auto

Ga je van Napels naar de Vesuvius met de auto, dan neem je op de snelweg A3 de afslag bij Ercolano. Hier staat ook al de Vesuvius aangegeven (bruine borden). De bewegwijzering is niet helemaal duidelijk en volledig, maar aangezien je de berg duidelijk kunt zien liggen kom je er met een beetje gezond verstand ook wel.

De weg gaat met allemaal bochten  omhoog.  Houd er rekening mee dat er bussen kunnen komen vanuit de tegengestelde  richting.

Parkeer je auto in de blauwe vakken.

In de drukke maanden is er een checkpoint waar je voor de entree van het park met je auto een bedrag moet betalen en waar je de auto moet parkeren. Het is geen parkeerterrein, maar je moet een plekje zoeken langs de weg. Vanaf dit punt is het nog een flink stuk omhoog naar de entree van de krater.  Er rijden pendelbusjes (tegen betaling). Het is altijd een verassing wanneer in het jaar het checkpoint weer actief wordt.

De betaling van het parkeren doe je online via https://parksuvio.it/

Regel dit dus van te voren, want op de Vesuvius is er geen bereik en internet verbinding voor je telefoon.

Vesuvius met het openbaar vervoer

Vanaf Pompei, villa dei misteri vertrekt er vanaf 8.10 elke 50 minuten tot 15.40 een sepsa bus naar de Vesuvius.

Vanaf Napels centraal station kun je de trein nemen richting Salerno of de circumvesuviana, uitstappen bij Ercolano scavi en daar de bus nr 5 nemen naar de Vesuvius.

Vesuvio express vertrekt met busjes vanaf halte Ercolano scavi naar de Vesuvio. Voor 10 euro pp. Lijkt mij een redelijk alternatief voor een taxi of eventueel de openbare bus die misschien minder vaak rijdt.

Tramvia heeft een transfer van Napels naar de Vesuvius.

Vesuvius via een privé transfer

Je kunt ook door Local in Napels een handige transfer laten regelen met bijvoorbeeld een minivan bij groepjes tot 7 personen of met busjes voor groepen tot 14 20 of 30 personen. Grote bussen voor 50 personen mogen niet naar boven, dus dan moet je de groep opdelen over 2 bussen. Groot voordeel van een busje regelen, is dat je niets te maken hebt met het chaotische openbaar vervoer, je je niet zelf door het drukke verkeer hoeft te wagen en als je met meer mensen bent je de kosten kunt delen. Je kunt zo het bezoek ook perfect combineren met een lunch op een plek waar je anders niet zou kunnen komen en een bezoek aan Pompeii of Hercolaneum.

transport Vesuvius
Minivan met driver Roberto op de Vesuvius.

Wat kost een bezoek aan de Vesuvius?

De entree voor de Vesuvius is € 10,00 per persoon. Ook kinderen die groter zijn dan 1.20 m betalen de volle mep. Alleen schoolgroepen en bewoners krijgen een korting van €2,00 pp. Omdat je op het moment alleen online kaarten kunt kopen komen er nog administratiekosten bij per kaartje.

De wandeltocht omhoog op de Vesuvius

Bij de ingang waar je je entree kaartje moet laten zien en waar de beklimming begint, staan stokken die je mee kunt nemen de berg op. Dit is echt een aanrader en loopt een stuk lekkerder. Bij terugkomst wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het gebruik van de stokken (ik geef meestal een euro). Als je de tocht omhoog begint te wandelen is het in het begin best even stijl, maar dat duurt niet lang. Tijdens de tocht kijk je uit op de jongste lavastroom, die uit 1944. Vanaf dit punt zie je heel goed dat de huidige krater, de Vesuvius, omhoog is gekomen uit de Monte Somma, de originele vulkaan waarvan je de zij randen van de krater nog ziet liggen.

Monte Somma, Vesuvius
Monte Somma, Vesuvius

Bij de wandeling omhoog zijn er meerdere punten waar  je even kunt pauzeren, iets kunt drinken, eten en souvenirs kunt kopen. Het uitzicht beslaat de gehele Golf  Van Napels. Op heldere dagen echt een belevenis.

Mocht je je afvragen wat de grote betonblokken zijn aan de rand van de krater; vroeger was er een stoeltjeslift waarmee je ook omhoog naar de krater kon komen. Deze hebben ze in 1984 weggehaald. Er was te vaak teveel wind en er waren zoveel toeristen dat het niet meer veilig was.

Bij de krater zelf aangekomen val je waarschijnlijk wel even stil. De kleuren, de machtige stenen en rotsen, de rook die op sommige punten opstijgt. Je kunt rond de helft van de krater wandelen. Elke keer weer een nieuw perspectief gevend op de krater en op de Golf van Napels. Als je goed zoekt kun je zelfs Herculaneum en Pompeii zien liggen en even stilstaan bij de geschiedenis en de kracht van deze er nu zo vredig bij liggende vulkaan.

De krater van de Vesuvius
De krater van de Vesuvius

Met een gids op de Vesuvius

Het is niet nodig om met een gids het klassieke deel van de Vesuvius te bezoeken. Je hebt namelijk recht om  halverwege de klim bij de souvenir huisjes gebruik te maken van de aanwezige gidsen van het natuurpark zelf. Dit mini tourtje van 10 minuten zit bij de prijs inbegrepen en geeft toch net even een completer beeld van wat je om je heen ziet. Er zijn  9 verschillende wandelpaden op de Vesuvius (niet allemaal begaanbaar op het moment) waarvan sommige alleen met een gids en na reservering te bezoeken. Boek van te voren via Local in Naples een gids voor een bezoek aan de Vesuvius, buiten de toeristenstroom om, die met je mee loopt en alles uitlegt.

Paardrijden op de Vesuvius

Wist je dat het zelfs mogelijk is om een mooie paardrijd excursie te doen op de Vesuvius. Neem voor meer informatie contact op met info@localinnaples.com

Wijnproeven op de Vesuvius

Op de vruchtbare hellingen van de Vesuvius groeien unieke druifsoorten die de heerlijkste druiven en dus ook heerlijke wijnen voortbrengen. Als je heerlijk wilt lunchen tussen de wijnranken op de hellingen van de Vesuvius en ondertussen de verschillende soorten wijn wilt proeven; alles op km0 (dus van eigen land) klik dan op de link of neem contact op met info@localinnaples.com voor een minder toeristische wijnboerderij aan de voet van de Vesuvius of vlakbij de opgravingen van Pompeii. 

WIjn proeven op de Vesuvius

Kunst langs de weg

Op de autoweg naar de top van de Vesuvius vind je een permanente kunst tentoonstelling met de naam Creator Vesevo die begint met een groot beeld op de rotonde komende van Ercolano aan het begin van de enige weg die je de Vesuvius op brengt. Het beeld heet Listening with the eyes en het is gemaakt door de Nederlander Mark Brusse.

kunst op de Vesuvius
Kunstwerk Het masker van Pulcinella

Fietsen op de Vesuvius

Ook de Vesuvius omhoog fietsen kan. Dit kan via de openbare weg, maar je kunt ook via speciale paden en offroad afdalen.  Laat je hierin begeleiden door gespecialiseerde en gepassioneerde mountainbike gidsen. Neem voor meer informatie contact op met Local in Naples.

Openingstijden en veiligheid

Vanaf 9.00 ’s ochtends is de Vesuvius dagelijks te bezoeken.

De sluitingstijd van november tot en met februari is 15.00,

Van maart en oktober 16.00.

Van april tot en met juni en september 17.00

Juli en augustus 18.00.

Beklimming en daling duurt gemiddeld 90 minuten. Neem een vestje, zonnebril, zonnebrandcrème en water mee.

LET OP: Bij onveilige weersomstandigheden is de toegang tot de krater is niet mogelijk. 

Pin It on Pinterest

Chat openen