Bij een stedentrip naar Napels is één van de must do’s een bezoek aan de Vesuvius.

De Vesuvius hoort bij Napels. En Napels hoort bij de Vesuvius.

De Vesuvius bezoeken is daarnaast ook nog een heel leuk uitje met het gezin. Je bent actief bezig en je doet iets unieks samen! Zo zijn wij al meerdere keren op de Vesuvius geweest, maar deze laatste keer met onze kinderen die nu boven de 6 jaar oud zijn, was toch echt het leukst!

Over een bezoek aan de Vesuvius doe je ongeveer 2 tot 3 uur. Omhoog is het soms best stijl, maar dat duurt niet heel erg lang. Omlaag kan irritant zijn, omdat het allemaal losse steentjes zijn die over elkaar rollen. Doe dus schoenen aan met een goed profiel eronder, anders rol je steeds mee. Neem ook een vestje of jas mee, het kan fris zijn, ook in de zomer. Hou ook het weerbericht in de gaten.

Corona Update

Vanaf 17 juni 2020 is het weer mogelijk om de krater van de Vesuvius te bezoeken. Je moet je wel even voorbereiden want er zijn wat veranderingen in verband met  de corona maatregelen.

  • Je entreekaartje kun je alleen online aanschaffen en je reserveert daarbij ook een tijdslot van binnenkomst die je hoort te respecteren (15 min). Door het online moeten reserveren ben je naast de normale €10,00 ook nog €1,68 kwijt voor de (verplichte) online reservering. Totaal: €11.68. Let op, in de leeftijd tot 6 jaar is gratis en tot 25 jaar kun je ridotto kiezen en krijg je €2,00 korting.
  • Koop hier je entreekaartje voor de Vesuvius.
  • Er mogen alleen groepen van maximaal 15 personen per keer naar binnen.
  • Er zijn nieuwe automatische toegangspoortjes geplaatst. Hier word je je kaartje gescand en je temperatuur opgemeten. Is deze hoger dan 37,5°c dan dan mag je niet naar boven.
  • De entreekaartjes staan op naam, ze zijn dus persoonlijk. Dit is ook om je eventueel later te kunnen informeren mocht je met iemand naar binnen zijn gegaan die later Covid-19 blijkt te hebben.
  • Iedereen is verplicht om een mondmasker te dragen tijdens het bezoek.
  • Je moet je handen desinfecteren door gebruik te maken van de gel bij de entree en bij de bars.
  • Je moet je houden aan de 1 meter afstand regel.

Hoe kom je bij de Vesuvius?

Vesuvius met de auto

Ga je van Napels naar de Vesuvius met de auto, dan neem je op de snelweg A3 de afslag bij Ercolano. Hier staat ook al de Vesuvius aangegeven (bruine borden). De bewegwijzering is niet helemaal duidelijk en volledig, maar aangezien je de berg duidelijk kunt zien liggen kom je er met een beetje gezond verstand ook wel.

De weg gaat met allemaal bochten  omhoog.  Houd er rekening mee dat er bussen kunnen komen vanuit de tegengestelde  richting.

Parkeer je auto in de blauwe vakken.

In de drukke maanden is er een checkpoint waar je voor de entree van het park met je auto een bedrag moet betalen en waar je de auto moet parkeren. Het is geen parkeerterrein, maar je moet een plekje zoeken langs de weg. Vanaf dit punt is het nog een flink stuk omhoog naar de entree van de krater.  Het is altijd een verassing wanneer in het jaar het checkpoint weer actief wordt.

Vesuvius met het openbaar vervoer

Vanaf Pompei, villa dei misteri vertrekt er vanaf 8.10 elke 50 minuten tot 15.40 een sepsa bus naar de Vesuvius.

Vanaf Napels centraal station kun je de trein nemen richting Salerno of de circumvesuviana, uitstappen bij Ercolano scavi en daar de bus nr 5 nemen naar de Vesuvius.

Vesuvio express vertrekt met busjes vanaf halte Ercolano scavi naar de Vesuvio. Voor 10 euro pp. Lijkt mij een redelijk alternatief voor een taxi of eventueel de openbare bus die misschien minder vaak rijdt.

Tramvia heeft een transfer van Napels naar de Vesuvius, maar deze is nog niet actief (zomer 2020).

Vesuvius via een privé transfer

Je kunt ook door mij een handige transfer laten regelen met bijvoorbeeld een minivan bij groepjes tot 7 personen of met busjes voor groepen tot 14 20 of 30 personen. Grote bussen voor 50 personen mogen niet naar boven, dus dan moet je de groep opdelen over 2 bussen. Groot voordeel van een busje regelen, is dat je niets te maken hebt met het chaotische openbaar vervoer, je je niet zelf door het drukke verkeer hoeft te wagen en als je met meer mensen bent je de kosten kunt delen. Je kunt zo het bezoek ook perfect combineren met een lunch op een plek waar je anders niet zou kunnen komen en een bezoek aan Pompeii of Hercolaneum.

transport Vesuvius

Minivan met driver Roberto op de Vesuvius.

Wat kost een bezoek aan de Vesuvius?

De entree voor de Vesuvius is € 10,00 per persoon. Ook kinderen die groter zijn dan 1.20 m betalen de volle mep. Alleen schoolgroepen en bewoners krijgen een korting van €2,00 pp.

De wandeltocht omhoog op de Vesuvuis

Bij de ingang waar je je entree kaartje moet laten zien en waar de beklimming begint, staan stokken die je mee kunt nemen de berg op. Dit is echt een aanrader en loopt een stuk lekkerder. Bij terugkomst wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het gebruik van de stokken (ik geef meestal een euro). Als je de tocht omhoog begint te wandelen is het in het begin best even stijl, maar dat duurt niet lang. Tijdens de tocht kijk je uit op de jongste lavastroom, die uit 1944. Vanaf dit punt zie je heel goed dat de huidige krater, de Vesuvius, omhoog is gekomen uit de Monte Somma, de originele vulkaan waarvan je de zij randen van de krater nog ziet liggen.

Monte Somma, Vesuvius

Monte Somma, Vesuvius

Bij de wandeling omhoog zijn er meerdere punten waar  je even kunt pauzeren, iets kunt drinken, eten en souvenirs kunt kopen. Het uitzicht beslaat de gehele Golf  Van Napels. Op heldere dagen echt een belevenis.

Mocht je je afvragen wat de grote betonblokken zijn aan de rand van de krater; vroeger was er een stoeltjeslift waarmee je ook omhoog naar de krater kon komen. Deze hebben ze in 1984 weggehaald. Er was te vaak teveel wind en er waren zoveel toeristen dat het niet meer veilig was.

Bij de krater zelf aangekomen val je waarschijnlijk wel even stil. De kleuren, de machtige stenen en rotsen, de rook die op sommige punten opstijgt. Je kunt rond de helft van de krater wandelen. Elke keer weer een nieuw perspectief gevend op de krater en op de Golf van Napels. Als je goed zoekt kun je zelfs Herculaneum en Pompeii zie liggen en even stilstaan bij de geschiedenis en de kracht van deze er nu zo vredig bij liggende vulkaan.

De krater van de Vesuvius

De krater van de Vesuvius

Met een gids op de Vesuvis

Het is mogelijk om met een gids de Vesuvius te bezoeken. Er zijn daarnaast 9 verschillende wandelpaden die samen met een ervaren gids nog mooier zijn. Boek van te voren via Local in Naples een gids die met je mee loopt en alles uitlegt. Dit kan zelfs een Nederlandstalige  gids zijn. Je kunt ook  halverwege de klim bij de souvenir huisjes je aansluiten bij een gids van het natuurpark zelf. Dit mini tourtje van 10 minuten zit bij de prijs inbegrepen en geeft toch net even een completer beeld van wat je om je heen ziet.

Kunst langs de weg

Op de autoweg naar de top van de Vesuvius vind je een permanente kunst tentoonstelling met de naam Creator Vesevo die begint met een groot beeld op de rotonde komende van Ercolano aan het begin van de enige weg die je de Vesuvius op brengt. Het beeld heet Listening with the eyes en het is gemaakt door de Nederlander Mark Brusse.

Lunchen onderweg

Een leuke, lekkere en mooie pauze is om even te stoppen bij Terazza due Golfi. Hier kun je picknicken (picknicken voor Italianen betekent aan tafel je eigen meegenomen eten opeten) of gebruik maken van de lounge of het restaurant. Het uitzicht vanaf deze plek is overal even fantastisch!

Fietsen op de Vesuvius

Ook de Vesuvius omhoog fietsen kan. Dit kan via de openbare weg, maar je kunt ook via speciale paden en offroad afdalen.  Laat je hierin begeleiden door gespecialiseerde en gepassioneerde mountainbike gidsen. Neem voor meer informatie contact op met Local in Naples.

Fietsen op de Vesuvius

Fietsers genoeg elke dag!

Openingstijden en veiligheid

Vanaf 9.00 ’s ochtends is de Vesuvius dagelijks te bezoeken.

De sluitingstijd van november tot en met februari is 15.00,

Van maart en oktober 16.00.

Van april tot en met juni en september 17.00

Juli en augustus 18.00.

Beklimming en daling duurt gemiddeld 90 minuten. Neem een vestje, zonnebril, zonnebrandcrème en water mee.

LET OP: Bij onveilige weersomstandigheden is de toegang tot de krater is niet mogelijk. 

Pin It on Pinterest