Bij een citytrip naar Napels is één van de must do’s een bezoek aan de Vesuvius. De Vesuvius hoort bij Napels. En Napels hoort bij de Vesuvius. De Vesuvius bezoeken is daarnaast ook nog een heel leuk uitje met het gezin. Je bent actief bezig en je doet iets unieks samen! Zo zijn wij al meerdere keren op de Vesuvius geweest, maar deze laatste keer met onze kinderen die nu boven de 6 jaar oud zijn, was toch echt het leukst!

Over een bezoek aan de Vesuvius doe je ongeveer 2 tot 3 uur. Omhoog is het soms best stijl, maar dat duurt niet heel erg lang. Omlaag kan irritant zijn, omdat het allemaal losse steentjes zijn die over elkaar rollen. Doe dus schoenen aan met een goed profiel eronder, anders rol je steeds mee. Neem ook een vestje of jas mee, het kan fris zijn, ook in de zomer.

Hoe kom je bij de Vesuvius?

Vesuvius met de auto

Ga je van Napels naar de Vesuvius met de auto, dan neem je op de snelweg A3 de afslag bij Ercolano. Hier staat ook al de Vesuvius aangegeven (bruine borden). De bewegwijzering is niet helemaal duidelijk en volledig, maar aangezien je de berg duidelijk kunt zien liggen kom je er met een beetje gezond verstand ook wel.

Entree kaartverkoop Vesuvius

Koop hier je entree kaartjes voor je bezoek aan de Vesuvius

De weg gaat met allemaal bochten  omhoog.  Houd er rekening mee dat er bussen kunnen komen vanuit de tegengestelde  richting. Bijna boven zie je groot op de weg TICKET geschreven en een bord ALT. Hier moet je de entreekaartjes kopen. Doe dat meteen, anders kun je straks weer terug lopen. Parkeer je auto alleen in de blauwe vlakken.  Je bent nu op ongeveer 1000 meter en hoger kun je niet komen met de auto.

Vesuvius met het openbaar vervoer

Vanaf Pompei, villa dei misteri vertrekt er vanaf 8.10 elke 50 minuten tot 15.40 een sepsa bus naar de Vesuvius.

Vanaf Napels centraal station kun je de trein nemen richting Salerno of de circumvesuviana, uitstappen bij Ercolano scavi en daar de bus nr 5 nemen naar de Vesuvius.

Vesuvio express vertrekt met busjes vanaf halte Ercolano scavi naar de Vesuvio. Voor 10 euro pp. Lijkt mij een redelijk alternatief voor een taxi of eventueel de openbare bus die misschien minder vaak rijdt.

Wat kost een bezoek aan de Vesuvius?

De entree voor de Vesuvius is € 10,00 per persoon. Ook kinderen die groter zijn dan 1.20 m betalen de volle mep. Alleen schoolgroepen en bewoners krijgen een korting van €2,00 pp.

De wandeltocht omhoog op de Vesuvuis

Bij de ingang waar je je entree kaartje moet laten zien en waar de beklimming begint staan stokken die je mee kunt nemen de berg op. Dit is echt een aanrader en loopt een stuk lekkerder. Bij terugkomst wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het gebruik van de stokken. Als je de tocht omhoog begint te wandelen is het in het begin best even stijl, maar dat duurt niet lang. Tijdens de tocht kijk je uit op de jongste lavastroom, die uit 1944. Vanaf dit punt zie je heel goed dat de huidige krater, de Vesuvius, omhoog is gekomen uit de Monte Somma, de originele vulkaan waarvan je de zij randen van de krater nog ziet liggen.

Monte Somma, Vesuvius

Monte Somma, Vesuvius

Bij de wandeling omhoog zijn er meerdere punten waar  je even kunt pauzeren, iets kunt drinken, eten en souvenirs kunt kopen. Het uitzicht beslaat de gehele Golf  Van Napels. Op heldere dagen echt een belevenis.

Mocht je je afvragen wat de grote betonblokken zijn aan de rand van de krater; vroeger was er een stoeltjeslift waarmee je ook omhoog naar de krater kon komen. Deze hebben ze in 1984 weggehaald. Er was te vaak teveel wind en er waren zoveel toeristen dat het niet meer veilig was.

Bij de krater zelf aangekomen val je waarschijnlijk wel even stil. De kleuren, de machtige stenen en rotsen, de rook die op sommige punten opstijgt. Je kunt rond de helft van de krater wandelen. Elke keer weer een nieuw perspectief gevend op de krater en op de Golf van Napels. Als je goed zoekt kun je zelfs Herculaneum en Pompeii zie liggen en even stilstaan bij de geschiedenis en de kracht van deze er nu zo vredig bij liggende vulkaan.

De krater van de Vesuvius

De krater van de Vesuvius

Met een gids op de Vesuvis

Het is mogelijk om met een gids de Vesuvius te bezoeken. Er zijn 9 verschillende wandelpaden die samen met een ervaren gids nog mooier zijn. Boek van te voren via Local in Naples een gids die met je mee loopt en alles uitlegt. Dit kan zelfs een Nederlandstalige  gids zijn. Je kunt ook  halverwege de klim bij de soevenir huisjes je aansluiten bij een gids van het natuurpark zelf. Dit mini tourtje van 10 minuten zit bij de prijs inbegrepen en geeft toch net even een completer beeld van wat je om je heen ziet.

Kunst langs de weg

Op de autoweg naar de top van de Vesuvius vind je een permanente kunst tentoonstelling met de naam Creator Vesevo die begint met een groot beeld op de rotonde komende van Ercolano aan het begin van de enige weg die je de Vesuvius op brengt. Het beeld heet Listening with the eyes en het is gemaakt door de Nederlander Mark Brusse.

Lunchen onderweg

Een leuke, lekkere en mooie pauze is om even te stoppen bij Terazza due Golfi. Hier kun je picknicken (picknicken voor Italianen betekent aan tafel je eigen meegenomen eten opeten) of gebruik maken van de lounge of het restaurant. Het uitzicht vanaf deze plek is overal even fantastisch!

Fietsen op de Vesuvius

Ook de Vesuvius omhoog fietsen kan. Dit kan via de openbare weg, maar je kunt ook via speciale paden en offroad afdalen.  Laat je hierin begeleiden door gespecialiseerde en gepassioneerde mountainbike gidsen. Neem voor meer informatie contact op met Local in Naples.

Fietsen op de Vesuvius

Fietsers genoeg elke dag!

Openingstijden en veiligheid

Vanaf 9.00 ’s ochtends is de Vesuvius te bezoeken. De sluitingstijd van november tot en met februari is 15.00, van maart en oktober 16.00, april tot en met juni en september 17.00, juli en augustus 18.00. Beklimming en daling duurtgemiddeld 90 minuten. Neem een vestje, zonnebril, zonnebrandcreme en water mee.

LET OP: Bij onveilige weersomstandigheden is het ticketbureau gesloten  en de toegang tot de  krater is dan niet mogelijk. 

Ook van plan om Napels stad te bezoeken? Bezoek de stad dan samen met een Local in Napels: Iris de Brouwer. Ontmoet de locals, ontdek leuke plekjes waar je anders niet binnen zou zijn gelopen en leer over het echte leven in de stad! idebrouwer@hotmail.com

Bestel de gids Time To Momo Napels voornog meer insider tips voor Napels en de Vesuvius.

var bol_pml={“id”:”bol_1542731431938″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000074972224&”,”site_id”:”57890″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”Time to momo Napels”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};

Pin It on Pinterest