In Napels is het kersttraditie om een Napolitaanse kerststal genaamd Presepe neer te zetten op 8 december. Een echte Napolitaanse kersttraditie waar de hele familie aan meewerkt. De kerstboom is hier pas in de woonkamers gekomen met de komst van de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog, maar is niet meer weg te denken uit de hedendaagse Napolitaanse kersttraditie.

8 december het begin van de kerstperiode

8 december is in Italië een nationale feestdag. Scholen en bedrijven zijn gesloten en vaak kom je op deze dag samen met de familie om lekker samen te eten. Ook is het de dag dat de kerstperiode officieel van start gaat. Vanaf dit moment gaan alle lichtjes en versieringen aan. De kerstboom en de kerststal worden opgezet en de buitenverlichting wordt opgehangen. In Napels houden ze van veel en druk, dus hoe meer kleur en hoe meer geknipper hoe beter.

L’Immacolata Concezione

Op 8 december vieren ze de Onbevlekte Ontvangenis (L’immacolata Concezione) van de Maagd Maria. Maria heeft een belangrijke rol in het geloof van de Napolitanen. De katholieken geloven dat Maria onbevelkt verwekt is en op 8 december is het precies 9 maanden voor haar geboortedag op 8 september. Veel vrouwen heten in het Zuiden Concetta of Concettina. Zo ook mijn schoonmoeder die we Tina noemen. Haar naamdag valt dus op 8 december. Wij komen dus ook altijd samen met de hele familie, waarbij we alvast een voorproefje krijgen van de heerlijke kerstlunch.

Piazza Gesu Nuovo

Op 8 december is er ieder jaar een ceremonie die plaats vindt op Piazza del Gesù midden in het historisch centrum van Napels. De ceremonie speelt zich af rondom de barokke marmeren obelisk op Piazza del Gesù, ook bekend als de Guglia dell’Immacolata, gewijd aan de Maagd Maria. Maria staat dan ook fier bovenop de 30 meter hoge obelisk en als je goed kijkt zie je dat ze bloemen in haar handen heeft (die uiteindelijk verdorren). Elke 8 december plaatsen brandweerlieden, in aanwezigheid van de burgerlijke en religieuze autoriteiten van de stad, een bundel bloemen in haar handen om hulde te brengen aan de Maagd Maria. Een bijzonder ritueel om bij aanwezig te zijn en een enorme eer voor de brandweerman of vrouw die naar boven mag.

De grote zwarte koffer

Toen Peppe naar Nederland verhuisde gaf zijn familie een koffer vol met spulletjes uit kerstallenstraatje San Gregorio Armeno mee. Aardewerk poppetjes, een viskraampje, huisjes. Deze koffer is altijd met hem meegereisd en nu, weer terug op zijn geboortegrond, wordt hij nog steeds elk jaar op 8 december vol blijdschap en verwachting geopend. Een moment van samenzijn, creativiteit en traditie met  hopelijk onuitwisbare herinneringen voor onze kinderen. Lees meer over de Napolitaanse kerststal, de presepe.

Michele de pizzabakker

Helemaal volgens de kersttraditie proberen wij regelmatig iets bij te kopen en groeit onze presepe ieder jaar. Onze laatste aanwinst is Michele de pizzabakker. Op de presepe zijn naast de klassieke figuren ook oude en nieuwe ambachten terug te vinden.

Kerstgebak: Struffoli

Struffoli is niet echt gebak, maar valt wel onder de dolci Napoletani oftewel het zoete lekkers dat er te eten is in de kerstperiode in Napels. Na het traditionele kerstdiner op 24 december en de uitgebreide kerstlunch van 25 december komen er altijd Struffoli op tafel. Dit zijn kleine gefrituurde deegballetjes die helemaal doordrenkt zijn met honing en versierd met gekleurde spikkeltjes (vergelijkbaar qua smaak met onze muisjes, maar dan met verschillende kleuren en vormen).

kersttraditie napels struffoli

Novena di Natale; kersttraditie in Napels

De muziek die in Napels hoort bij de kersttraditie is de Novena di Natale gespeeld door Zampognari, muzikanten die uit de bergen komen en een soort doedelzak bespelen gemaakt van geitenleer en op een traditionele fluit spelen. Deze muzikanten gaan in de kerstperiode langs de huizen en de winkels en halen zo wat geld op, maar zorgen ook echt voor die typische kerstsfeer.

kersttraditie Napels

De pagina bevat affiliate links.

Pin It on Pinterest