Stranden ontdekken in de buurt van Napels is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Raar, zou je denken. In Napels is het bijna altijd lekker weer en daarnaast ligt de stad direct aan de zee. Dan zou je verwachten dat er  ook wel veel stranden in Napels en omgeving zullen zijn. Toch is dat niet zo simpel als je in eerste instantie denkt. Dit komt mede door de grote  industrieën die er geweest zijn en hun fabrieken aan zee hadden. Hierdoor zijn er grote delen vervuild en verboden te betreden. Daarnaast zijn de landtongen van Sorrento en Posillipo heel mooi, maar ook vrij stijl, met weinig strand, veel rotsen en kleine baaitjes. Gelukkig hebben wij in de afgelopen jaren al heel wat strandjes ontdekt en uitgeprobeerd samen met de locals in Napels!

Het strand bij de boulevard van Napels.

Langs de boulevard van Napels loopt een lange rij rotsen die gebruikt wordt als golfbreker en door de Napolitaanse jeugd om op te zonnebaden. Het strandje ter hoogte van Rotonda Diaz wordt en werd veel gebruikt door het volk, wonende in de donkere benauwde steegjes van Napels, om wat verkoeling te zoeken. Het wordt in de volksmond Mappatella Beach genoemd. Het is een vrij strand met weinig voorzieningen. Op dit strandje zit je tussen de locals, midden in Napels. Houd er rekening mee dat Napolitanen het gezellig vinden dicht bij elkaar te zitten. Ze zullen dus gerust hun handdoekje vlak naast de jouwe plaatsen.

Zonnen en zwemmen langs de boulevard van Napels
Zonnen en zwemmen langs de boulevard van Napels

Lijkt het je leuk om te waterfietsen in de Golf van Napels dan kun je dit meteen hier boeken. 

Het eiland Procida

Ik zou aanraden om tijdens je citytrip naar Napels een dag Procida in te plannen of om op Procida te verblijven, helemaal als je met kinderen op reis bent. Je kunt prima vanaf Procida dagtrips in plannen.

Procida is een klein vulkanisch eilandje met meerdere stranden die zowel vrij als privé zijn. Op Procida aangekomen met de veerboot kom je als je naar rechts het eiland op loopt bij een strandje uit. Je kunt ook een taxi of bus nemen en één van de vele andere strandjes opzoeken. Je zou ook kunnen lopen of fietsen, maar het is wel heuvelachtig (e-bike!). Het eilandje is klein en makkelijk te bezoeken in een dag. Het zand op de strandjes is donker omdat het vulkanisch is, maar de zee is er prachtig! Het is ook mogelijk om een boot te regelen en bijvoorbeeld vanaf Napels naar Procida te varen en rond het eiland te varen en in mooie baaitjes een duik in de heerlijke zee te nemen. Neem hiervoor gerust contact op met local in Naples.

Varen en zwemmen bij het eiland Procida
Varen en zwemmen bij het eiland Procida

Het eiland Ischia

Het eiland Ischia is groter en minder karakteristiek dan Procida maar heeft als voordeel dat er mooie ruimere stranden zijn. De natuur is er prachtig. Daarnaast heeft het eiland ook veel geschiedenis te vertellen. Wij hebben ooit een geweldige dag doorgebracht bij Giardini Poseidon. Een thermaal park met vele mooie thermale zwembaden en een schitterend strand.

verdwaald in Napels

Posillipo

Vanaf Napels centrum is Posillipo te bereiken met de bus (140 vanaf Mergellina), maar waarschijnlijk sneller en gemakkelijker met de taxi.

Gaiola strand bij Napels
Gaiola strand bij Napels in Posillipo

Er is maar één vrij strand te vinden aan deze kust bij Via Posillipo die ook vanaf land te bereiken is en dat is Gaiola. Het is gratis maar je moet wel je ID kaart laten zien voor het betreden aangezien het in een beschermd natuur gebied ligt. Vergeet deze niet mee te nemen dus! La Gaiola is een rots strand en er mogen niet meer dan 100 mensen tegelijkertijd op. Het is dus slim om van te voren te reserveren. Om er te komen moet je zo’n 15 minuten naar beneden wandelen. Het strand is ook alleen te betreden tijden de openingstijden die streng worden gevolgd. Tussen de middag gaat het strand dicht. Informeer dus eerst goed via de webstite.

Andere vrije, maar tegelijkertijd kleine strandjes zoals bijvoorbeeld Riva Fioritta zijn alleen via zee te bereiken.

Veel bezochte strandtenten aan deze kust, waar je lekker met een strandbedje in de zon kunt liggen, sommige ook nog met zwembaden, zijn:

(de prijzen zijn een indicatie, ze kunnen wisselen naar gelang seizoen en soms zelfs aankomsttijd)

Campi Flegrei

Neem de Cumana (€2,40) bij station Montesanto midden in Napels en stap uit bij Arco Felice voor Lido Cala Felice of stap uit bij Lucrino voor Lido Montenuovo waar je ook kunt duiken en snorkelen. Je kunt ook vanaf hier met de taxi  naar een strandje laten brengen onder het kasteel van Baia.  (zie hoofdafbeelding). Je kunt ook nog doorrijden met de Cumana naar Torregaveta waar ook nog een strand is en als je wat verder loopt verschillende mooie strandtenten.

strand met zwembad in Napels
Montenuovo Beach met eigen bubbelbad

Vico Equense

Aan de kant van de baai van Napels van Sorrento gaan veel mensen in Vico Equense naar het strand. Hier zijn veel mooie plekjes met goede stranden. Gebruik de app van moovit.com  om met het openbaar vervoer op de mooiste plekjes te komen.

Ook van plan om Napels stad te bezoeken? Bezoek de stad dan samen met een Local in Napels: Iris de Brouwer. Ontmoet de locals, ontdek leuke plekjes waar je anders niet binnen zou zijn gelopen en leer over het echte leven in de stad! info@localinnaples.com

  • deze pagina bevat affiliate links

Pin It on Pinterest