Stranden ontdekken in de buurt van Napels is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Raar, zou je denken. In Napels is het bijna altijd lekker weer en daarnaast ligt de stad direct aan de zee. Dan zou je verwachten dat er  ook wel veel stranden in Napels en omgeving zullen zijn. Toch is dat niet zo simpel als je in eerste instantie denkt. Dit komt mede door de grote  industrieën die hun fabrieken aan zee hadden. Hierdoor zijn er grote delen vervuild en verboden te betreden. Daarnaast zijn de kusten in de Baai van Napels behoorlijk stijl met weinig ruimte voor stranden. Gelukkig weten wij heel goed waar je wel naartoe kunt.

Met de boot de baai van Napels verkennen

De beste tip die we hebben is om te genieten van de zee vanaf een boot. De landtongen van Sorrento en Posillipo die Napels omringen zijn namelijk heel mooi, maar ook vrij stijl, met weinig strand, veel rotsen en kleine baaitjes. Je zit er vaak op de beschikbare stranden dicht op elkaar gepropt en er zijn nauwelijks vrije stranden te vinden. Er zijn ook nog drie schitterende eilanden te vinden in de Golf van Napels die goed bereikbaar zijn met de boot.

Het strand bij de boulevard van Napels.

Langs de boulevard van Napels loopt een lange rij rotsen die gebruikt wordt als golfbreker en door het Napolitaanse volk om op te zonnebaden.

rotsen langs boulevard Napels strand

Het strandje ter hoogte van Rotonda Diaz wordt en werd veel gebruikt door het volk, wonende in de donkere benauwde steegjes van Napels, om wat verkoeling te zoeken. Het wordt in de volksmond Mappatella Beach genoemd (een Mappatella is een knapzak waar ze vroeger hun eten en zwemkleding in stopten om daarmee naar het strand te gaan). Het is een vrij strand met weinig voorzieningen. Op dit strandje zit je tussen de locals, midden in Napels. Houd er rekening mee dat Napolitanen het gezellig vinden dicht bij elkaar te zitten. Ze zullen dus gerust hun handdoekje vlak naast de jouwe plaatsen.

Zonnen en zwemmen langs de boulevard van Napels
Zonnen en zwemmen langs de boulevard van Napels

Posillipo

Vanaf Napels centrum is Posillipo te bereiken met de bus (140 vanaf Mergellina), maar waarschijnlijk sneller en gemakkelijker met de taxi of fiets.

Gaiola strand bij Napels
Gaiola strand bij Napels in Posillipo

Er is een vrij strand te vinden aan deze kust bij Via Posillipo die ook vanaf land te bereiken is: Gaiola. Het is gratis maar je moet wel je ID kaart laten zien voor het betreden aangezien het in een beschermd natuur gebied ligt. Vergeet deze niet mee te nemen dus! La Gaiola is een rots strand en er mogen niet meer dan 100 mensen tegelijkertijd op. Het is dus slim om van te voren te reserveren. Om er te komen moet je zo’n 15 minuten naar beneden wandelen. Het strand is ook alleen te betreden tijden de openingstijden die streng worden gevolgd. Tussen de middag gaat het strand dicht. Informeer dus eerst goed via de webstite.

Verdwaald in Napels cover
Bestel Verdwaald in Napels of Su e Giù per Napoli

Een vrij strand wat dichter bij de stad ligt, is Spiaggia delle Monache.

Dit strand is een publiek strand en ligt bij Palazzo Donn’Anna een is toegankelijk via Bagno Sirena, een privè strand. Er zijn 400 plekken beschikbaar en je moet van te voren via de website een plekje reserveren reserveren, maar dan mag je gratis naar het strand.

Andere vrije, maar tegelijkertijd kleine strandjes zoals bijvoorbeeld Riva Fioritta zijn alleen via zee te bereiken.

Veel bezochte strandtenten aan deze kust, waar je lekker met een strandbedje in de zon kunt liggen, sommige ook nog met zwembaden, zijn:

(de prijzen zijn een indicatie, ze kunnen wisselen naar gelang seizoen en soms zelfs aankomsttijd)

Het eiland Procida

Ik zou aanraden om tijdens je citytrip naar Napels een dag Procida in te plannen of om op Procida te verblijven, helemaal als je met kinderen op reis bent. Je kunt prima vanaf Procida dagtrips in plannen.

Procida is een klein vulkanisch eilandje met meerdere stranden die zowel vrij als privé zijn. Op Procida aangekomen met de veerboot kom je als je naar rechts het eiland op loopt bij een strandje uit. Je kunt ook een taxi of bus nemen en één van de vele andere strandjes opzoeken. Je zou ook kunnen lopen of fietsen, maar het is wel heuvelachtig (e-bike!). Het eilandje is klein en makkelijk te bezoeken in een dag. Het zand op de strandjes is donker omdat het vulkanisch is, maar de zee is er prachtig! Het is ook mogelijk om een boot te regelen en bijvoorbeeld vanaf Napels naar Procida te varen en rond het eiland te varen en in mooie baaitjes een duik in de heerlijke zee te nemen. Neem hiervoor gerust contact op met local in Naples.

boottocht eiland Procida
Varen en zwemmen bij het eiland Procida

Het eiland Ischia

Het eiland Ischia is groter en minder karakteristiek dan Procida maar heeft als voordeel dat er mooie ruimere stranden zijn. De natuur is er prachtig en het is een vulkanisch eiland dus er zijn veel natuurlijke bronnen. Daarnaast heeft het eiland ook veel geschiedenis te vertellen. Wij hebben ooit een geweldige dag doorgebracht bij Giardini Poseidon. Een thermaal park met vele mooie thermale zwembaden en een schitterend strand.

Naar het strand op het eiland Capri

Capri is ook geen eiland met grote stranden. Als je aankomt met de ferry is er een klein openbaar strand direct in de haven achter restaurant Da Gemma. Er zijn veel mooie strandtenten zoals Bagni Tiberio, te bereiken met een boot vanaf de haven of Da Luigi Ai Faraglioni.

Je kunt ook de bus of taxi nemen naar Marina Piccola en daar een plekje uitkiezen op het strand of op de rotsen. Vooral buiten het hoogseizoen om is dit echt een heel mooi strand om tijd door te brengen met prachtige blauwe zee.

Campi Flegrei

Neem de Cumana bij station Montesanto midden in Napels en stap uit bij Arco Felice voor Lido Monachelle of stap uit bij Lucrino voor Lido Montenuovo waar je ook kunt duiken en snorkelen naar de gezonken Romeinse stad. Je kunt ook vanaf hier met de taxi  naar een strandje laten brengen onder het kasteel van Baia. 

boottocht in de baai van Napels
boottocht in de baai van Napels

Rijd door met de Cumana naar de eindhalte naar Torregaveta waar ook nog een strand is en als je wat verder loopt verschillende mooie strandtenten zoals Nabilah.

strand met zwembad in Napels
Montenuovo Beach met eigen bubbelbad

Vico Equense

Aan de kant van de baai van Napels van Sorrento gaan veel mensen in Vico Equense naar het strand. Hier zijn veel mooie plekjes met goede stranden. Geheime tip is de Spiaggia della Tartaruga. In de Marina di Vico Equense vertrekt er meestal vanaf juni de Tartaruga Express. Deze boot brengt je voor €5,00 naar een strandje met een rotsformatie in de vorm van een schildpad (Tartaruga).

  • deze pagina bevat affiliate links

Pin It on Pinterest