Vier Oud en Nieuw in Napels en ontdek hoe je echt het jaar uit kunt knallen. Napolitanen houden namelijk wel van een feestje! Meestal gaat oudejaarsavond in Napels gepaard met een concert op Piazza Plebiscito en een grote vuurwerkshow bij Castel dell’Ovo en verschillende muziek podia langs de boulevard, maar dit jaar 2022-2023 heeft de gemeente er echt iets van gemaakt. Drie dagen van Oud en Nieuw festiviteiten staan op de planning met als thema Napoli città della Musica – Napels muziekstad. In de dagen voor Oud en Nieuw kun je dan ook al veel muzikale activiteiten tegen komen verspreid door de stad.

Oud en Nieuw festiviteiten in Napels 29 december


Op 29 december wordt in de suggestieve Galleria Umberto de grote Napolitaanse muzikant Pino Daniele geëerd. Maar ook ander iconen van de Napolitaanse podia, Massimo Troise en Eduardo De Filippo komen weer tot leven door middel van video projecties en live optredens. Deze avond zal vooral voor de Napolitanen een emotionele herbeleving zijn van vroegere tijden vol nostalgie. Er is maar beperkte toegang, en de toegang is gratis.

 • Galleria Umberto I
 • 19.00
 • Entree Gratis

Oud en Nieuw Festiviteiten in Napels 30 december

That’s Napoli Live Show


That’s Napoli Live Show is een optreden van het koor van Napels (een groep van 21 sopranen, mezzosopranen, tenoren en muzikanten) in de jeugdgevangenis op Nisida. Ze zingen bewerkte nummers zowel uit de Napolitaanse traditie als nummers van bijvoorbeeld Queen en The Police.

 • Istituto Penitenziario Minorile di Nisida
 • 10.30
 • Entree gratis

Het muzikantenkasteel


In het kasteel Maschio Angioino of ook wel Castel Nuovo genoemd kunnen families met kinderen de hele dag gratis naar binnen voor een echt kindermuziekfeest. Er worden allemaal workshops georganiseerd die leuk zijn voor kinderen en die te maken hebben met muziek, dans en verhalen vertellen.

 • Maschia Angioino
 • 10.00-20.00
 • Entree Gratis
Rkomi in concert


Op het grote podium op Piazza Plebiscito wordt de avond voor Oud en Nieuw gewijd aan jonge Italiaanse talenten met vooral de focus op Napolitaanse vrouwelijke figuren die zich de laatste jaren hebben onderscheiden in de nationale muziekscene. Jonge talenten staan voor het eerst voor een groot publiek, maar ook Italiaanse beroemdheden zoals hoofdact Rkomi van de hit Taxi Driver zullen op het podium staan.

 • Piazza Plebiscito
 • 21.00
 • Entree Gratis

Oud en Nieuw Festiviteiten in Napels 31 december

Oud en Nieuw concert concert by the Nuova Scarlatti Youth Orchestra

Op het programma staat muziek van M.A. Charpentier, J. Sibelius, J. Strauss, G. Gershwin en een speciaal eerbetoon aan Napels en de grote Antonio De Curtis, met de uitvoering van de “Totò Symphony” met fragmenten uit de soundtracks van zijn films.

 • Palavesuvio
 • 12.00.
 • Gratis entree zolang er plek is.
21.30 Podium Piazza Plebiscito

Een grote Oud en Nieuw show die begint om 21.30 op het podium op Piazza Plebiscito met veel gasten, muziek en DJ’s na 00.00

De show wordt gehost door Peppe Iodice en de cast van zijn show Peppy Night (Francesco Mastandrea, Francesco Procopio) en Daniele decibel Bellini (DJ)

De gasten die langs komen zijn Belen Rodriguez, Stefano De Martino, Biagio Izzo, Gianni Simioli, Lina Sastri, Peppino Di Capri, Andrea Sannino, Rosario Miraggio, Gianluca Capozzi. Veel namen die Nederlanders en Vlamingen niet zoveel zeggen, amar hier erg bekend zijn. Leuk is na middernacht de grote finale met DJ set Daniele Decibel Bellini en live optredens van Lucariello en Franco Ricciardi in concert.

Ethnic – DROP events


Integratie en inclusiviteit zijn het thema van de twee podia die te vinden zullen zijn langs de boulevard van Napels op 30 en 31 december. Hier zal de muziek door gaan tot vroeg in de ochtend van 1 januari 2023.
Er zal een podium staan bij Piazza Vittoria en een ander bij Rotonda Diaz. 10 verschillende Dj’s, 25 artiesten een lichtshow, zangers, videomakers. Het zal een explosie van muziekstijlen en vormen zijn vol creativiteit met als achtergrond de Baai van Napels.

In de dagen voor 31 december zullen de artiesten en Dj’s door de stad trekken met verrassingsoptredens.

Het openbaar veroer tijdens Oud en Nieuw in Napels

Metrolijn 1 en de funicolai zullen de hele nacht actief blijven zodat iedereen zich zonder auto door de stad kan verplaatsen.

Is Oud en Nieuw gevaarlijk in Napels?

Als je Oud en Nieuw viert in Napels dan zal het je zeker niet ontgaan dat er veel en zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Dit wordt ook gewoon in de smalle straatjes gedaan dus op een balkon staan is niet altijd een goed idee. In sommige wijken bij criminele families is het normaal om op Oud en Nieuw met een pistool in de lucht te schieten. Ook daarom is het balkon niet altijd de beste plek om te gaan staan. In sommige wijken en bij sommige mensen is het nog steeds de gewoonte om het oude jaar af te sluiten met het weggooien van oude spullen waarbij scherven geluk brengen. Er kunnen dus ook nog wel eens breekbare spullen over het balkon worden gegooid om middernacht. Als je dus je overnachtingsplek hebt in een volkswijk met smalle straatjes, dan moet je rekening houden met deze volkse gebruiken.

Oud en Nieuw tradities in Napels

Wij hebben meestal een Cenone, een uitgebreide maaltijd op oudejaarsavond met als volksgebruik het eten van linzen. Dat zou staan voor de hoop op rijkdom in het aankomende jaar. Ook in restaurants in Napels kun je terecht voor een Cenone. Meestal hebben ze een oudejaars menu zoals bijvoorbeeld bij Trattoria I Gerolomini .

Vergeet niet je rode ondergoed aan te trekken, dat blijkt geluk te brengen voor het aankomende jaar.

BUON ANNO!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest