Napels, de stad waar de zon altijd schijnt…toch? Nou, niet altijd….En wat kun je doen in Napels als het regent?

Klimaat in Napels

Het is waar dat het klimaat in Napels milt is en het grootste verschil met Nederland en België zit in de maanden september, oktober, april, mei en juni.  In deze maanden is de kans op zonnige dagen en aangename temperaturen het groots. In de maanden juli, augustus en september is het warm tot erg warm.  Toch zijn er ook weken dat het regent, en bijna koud is te noemen, soms is er zelfs een dag met een frisse wind. Dit komt het meest voor in december en januari en kan duren tot en met maart. Slechte dagen worden gelukkig wel regelmatig afgewisseld met zonnige dagen. De huizen zijn vaak niet zo goed geïsoleerd. Ze zijn ontworpen om de warmte buiten te houden, dus in de winter is het vaak fijn om een lekkere warme trui aan te hebben in huis of in je hotel.

Wat kun je het beste gaan doen als het regent in een stad als Napels?

Eerst wat praktische tips voor onderweg:

  • Tip 1:

Gebruik zo min mogelijk het openbaar vervoer of juist bewust wel en bewonder knustmetrolijn 1

Ga als het regent niet ergens naartoe waar je veel openbaar vervoer voor nodig hebt. Vaak is er op regen dagen veel vertraging en lang wachten in de regen op een bus, die niet op komt dagen, is nooit prettig. Ga juist bewust wel met metrolijn 1 op stap en stap bij alle kunsthaltes uit en bewonder de kunst in de stations. Is echt de moeite waard. Je kunt hier alle achtergrond informatie bij de haltes lezen.

  • Tip 2:

Neem een paraplu mee.

Ten eerste om gewoon lekker mee te doen met de Napolitanen. Zodra de eerste druppels vallen klappen er duizenden paraplu’s open in de stad. Het lijkt wel een dans van gekleurde parapluutjes. Een mooie paraplu koop je bij Mario Talarico

Ten tweede om niet nat te worden.  Logisch lijkt je, maar in Napels ligt dat nat worden toch net even iets anders.  Hoewel de gemiddelde noord Europeaan niet zo bang is om nat te worden, is het voor de standaard Napolitaan iets vreselijks. En dan vooral natte haren! Haren die doorgaans bij de vrouw, één keer per week bij de kapper gewassen en gestyled worden. Zonde om je haar te laten ruïneren door de regen! Daarnaast wordt je blijkbaar doodziek van natte haren, dus mocht je als eigenwijze toerist toch met een natte kop rond willen lopen, bereid je dan voor op bezorgde blikken en goedbedoelde adviezen. Het kan zelfs gebeuren dat er spontaan paraplu’s worden aangeboden.

Tip 3:

Laat vooral je kinderen niet nat regenen!

De bezorgde blikken veranderen dan in dodelijke blikken, -richting jou- als onverantwoordelijke ouder!

  • Tip 4:

Zorg voor goede schoenen!

Het historisch centrum van Napels is UNESCO erfgoed en ligt vol met antieke grote zwarte lava stenen. De stenen liggen scheef, worden glad als ze nat worden en er zijn overal hobbels en kuilen waar water in blijft staan. Even restaureren door er een lekkere laag asfalt overheen te gooien kan niet door de UNESCO status. Natte voeten en uitglijden bij regen is dus heel normaal in Napels en het is fijn om er op voorbereid te zijn.

 

Doen bij regen in Napels:

  • Bezoek een museum. In de binnenstad zijn de belangrijkste musea van de stad te vinden die je sowieso zou moeten bezoeken, ook als de zon wél had geschenen. Hoogtepunten zijn het MANN het archeologisch museum, of het koninklijk paleis.
  • Ga gewoon zoals de Napolitanen doen, heel lang en uitgebreid lunchen. Neem plaats bij een trattoria of osteria en bestel gewoon eens voorgerechtjes, een primo, secondo en een dolce. Trek hier gerust een uur of drie voor uit. Ontspan je maag en wees niet bang, maar geniet. Drink er lekker een wijntje bij om warm te worden, leun achterover, proef alle lekkere smaakjes, geniet van het gezelschap en laat maar lekker regenen buiten. Na zo’n uitgebreide lunch hoef je in elk geval niet nog ’s avond op zoek naar een eettentje.
  • Ga spelletjes spelen samen met de locals. Weet je echt niet meer waar je naar toe moet en verveel je je te pletter? Of nog erger; je kinderen vervelen zich te pletter – en zeuren! Ga dan naar Volver Hier kun je begeleid door een lekker drankje, gezeldschap spelletjes spelen. Met elkaar, of met de locals en mensen die je daar ontmoet. Om een spelletje te spelen hoef je toch elkaars taal niet te spreken. Dammen, schaken, Catan, of Monopoly (de Napoli versie). Leuk met kinderen!
  • Ga naar de opera in het oudste opera theater van Italië; Teatro di San Carlo. Unieke ervaring, om nooit te vergeten.

Geniet van Napels, ook als het regent. Er is écht genoeg te doen in Napels als het regent. En vergeet niet; morgen schijnt de zon weer!

 

Verdwaald in Napels

Pin It on Pinterest