Het klimaat in Napels bepaalt wanneer het de beste reistijd is om Napels en omgeving te bezoeken. Wat is de gemiddelde temperatuur in Napels? Welke kleding moet je inpakken? Wel of geen jas? Wat is de beste periode om Napels te bezoeken, rekening houdend met het weer?

In deze blog probeer antwoord op deze vragen te geven. Nederlanders associëren Napels vaak met een stad waar altijd de zon schijnt en vaak is dit inderdaad wel het geval, maar met 1000 mm regen per jaar begrijp je dat er ook hier regenperiodes zijn en het kan ook echt best wel koud zijn. Het is geen kou, vergeleken met Nederland. Handschoenen en mutsen zijn voor de geharde Nederlanders hier niet nodig. Het is hier wel vochtig koud, of waterkoud waar je rekening mee moet houden in de winter. Gelukkig is er ook met regen en kou nog genoeg te doen in Napels. In de zomer zorgt de hoge luchtvochtigheidsgraad vaak voor zweterige nachten en een 24- uurs sauna gevoel.  

De beste periode om Napels te bezoeken.

Door het mediterrane klimaat van Napels en omgeving heb je hier te maken met zachte, maar vrij natte en vochtige winters en zonnige warme zomers. De beste periode om Napels te bezoeken, zijn de maanden april, mei, juni, september en oktober. Dit zijn ook de beste maanden om activiteiten als fietstours en wandeltours door de stad te maken. Ik zelf organiseer ook het liefst in deze maanden de Mindful in Napels week. Wie van warmte houdt en bijvoorbeeld een vakantie aan zee wil doorbrengen aan de Amalfikust, de Campi Flegrei of op de eilanden Capri, Ischia of Procida kan ook overwegen om in de maanden juli en augustus te komen. In deze warme maanden kun je bijvoorbeeld een boot huren om lekker af te koelen en een duik te nemen in de Baai van Napels.

Het weer in Napels in januari en februari.

Temperatuur:

Januari en februari zijn de wintermaanden. De temperatuur ligt gemiddeld ongeveer tussen de 4 en 15 graden. Als de wind uit het  zuidwesten komt, is het vrij zacht maar regenachtig. Als de wind uit het noorden komt kan het echt kouder zijn en kan ’s nachts de temperatuur zelfs licht onder nul gaan. Op hoger gelegen delen zoals op de Vesuvius kan het sneeuwen.

Neerslag en zon:

Het kan in deze maanden een aantal dagen achter elkaar regenen en zelfs stormen. Deze maanden hebben ongeveer 10 regen dagen met 100 mm regen per maand. Maar er kunnen ook dagen bij zijn waarbij het overdag aangenaam en zonnig is en een graad of 17, waarbij de nachten koud zijn. Zodra de zon ondergaat, wordt het een stuk kouder. De zonuren per dag zijn in deze maanden gemiddeld 4 uur.

Kledingadvies:

Trek goede schoenen aan die tegen de regen kunnen en een goed profiel hebben. De straten in Napels zijn onregelmatig en als het regent stap je dus vaak in plassen. Daarnaast kunnen de natte tegels zelfs glad worden als ze nat zijn. Zorg voor een warme jas en eventueel regenkleding of paraplu. (Napolitanen gaan zelf de deur niet uit zonder paraplu, dus is het het slimst om zelf ook een paraplu te hebben, al is het maa r om je ogen te beschermen tegen alle andere paraplu’s) Het is deze periode waterkoud. Niet alle huizen zijn goed verwarmt, dus neem ook een warme trui mee voor in huis.

Het weer in Napels in maart en april

Temperatuur:

In deze maanden wordt het weer wat milder. Toch kunnen er in maart en soms zelfs nog in april een aantal koude winderige en regenachtige dagen voorkomen.  Als de dagen zonnig zijn, kan de temperatuur echt al oplopen naar een aangename temperatuur van rond de 18 graden. Toch ligt de gemiddelde temperatuur in deze maanden tussen de 6 en 18 graden. Met Pasen is het niet elk jaar lekker weer. Ik heb hier Pasen meegemaakt dat we op strand gingen picknicken bij een graad of 20, maar ook regenachtige en koudere Paasdagen waarbij we binnen moesten blijven.

Neerslag en zon:

Hoewel er nog steeds 9 tot 10 regendagen zijn per maand in maart en april, is de hoeveelheid regen met 80 mm per maand minder vergeleken met de maanden november, december, januari en februari. Je kunt op ongeveer 5 tot 6 zonuren per dag rekenen.

Kledingadvies:

In maart en april moet je dus qua kleding rekening houden met veel verschillende weersomstandigheden en vooral bedenken dat als er zonnige dagen voorspeld zijn de temperatuur op kan lopen tot maximaal 20 graden, maar dat zodra de zon ondergaat het nog echt fris kan zijn. Ook kan de wind of kan het in de schaduw echt fris zijn. Zorg dus voor laagjes en mocht er regen voorspeld worden in de dagen van je bezoek voor goede schoenen en regenkleding en paraplu.

Het weer in Napels in mei

Temperatuur:

De temperatuur in Napels ligt in de maand mei tussen de 12 (‘s nachts) en 23 graden. Toch kunnen er nog dagen voorkomen waarbij het bewolkt is en de temperatuur minder aangenaam is. Maar daarentegen kunnen er ook ineens bijna zomerse dagen tussen zitten van rond de 25 graden. Het zeewater begint ook iets op te warmen en voor wie de Noordzee gewend is, is een zeetemperatuur van 18 graden niet heel erg koud.

Neerslag en zon:

Het aantal regendagen worden minder (6) en er zijn steeds langere periodes van zonnige milde dagen met aangename temperaturen en mooie blauwe heldere luchten. Er valt in de maand mei ongeveer 50 mm regen terwijl er gemiddeld 8 uren zon per dag zijn.

Kledingadvies:

Ook in mei moet je goed de weersvoorspellingen in de gaten houden, maar echt koud zal het niet meer worden. Een zomerjas en eventueel licht vest is genoeg om mee te nemen, naast de zomerkleding. Dichte schoenen met profiel raad ik altijd aan. Badkleding kan ook al mee in de koffer.

Het weer in Napels in de maanden juni, juli en augustus.

Zomer in Napels

Temperatuur:

De scholen zijn niet voor niets gesloten in deze drie maanden. De temperaturen liggen tussen minimaal 18 graden ’s nachts (met periodes waarbij het ’s nachts rond de 27 graden blijft) tot 35 en zelfs 38 graden overdag in de periodes dat de sirocco wind uit Afrika waait. Ik beschrijf de warmte in de zomer vaak als oneinig en in de stad is zelfs de zeebries niet te voelen, waardoor het bijna onverdraaglijk wordt. Je moet  in deze maanden je tempo, dag routine en eet en drinkgewoonten aanpassen aan deze temperaturen. Airco en zee en zwembad zijn echte ‘must haves’ in deze periode. De temperatuur van de zee ligt rond de 25 graden.

Neerslag en zon:

In de zomer regent het erg weinig. Er zijn gemiddeld 2 tot 3 regendagen per maand met ongeveer een totaal van 30 mm regen. Als het regent is het vaak in de vorm van zware buien, onweer of een storm. Na een onweersbui koelt het vaak niet af. De hitte is vaak erg vochtig en laat de meeste mensen erg zweten. Op de zomermiddagen is er vaak een fijne zomerbries die tegen de avond gaat liggen, waardoor het ’s avonds vaak nog benauwder wordt. De dagen zijn vaak zonovergoten met zeer hoge UV-index en 10 zonuren per dag.

Kledingadvies:

Het heerlijke van de zomer in Napels is dat je voor drie maanden lang nooit hoeft na te denken over vestjes en jassen, maar wel over leuke zomerjurken, topjes, T-shirts en sandalen en slippers. Luchtige zomerkleding is vaak genoeg en soms zelfs nog teveel. Zorg voor zonnebrandcrèmes, zwemkleding en goede deodorant.

Het weer in Napels in september en oktober.

Temperatuur:

Het begin van de herfst is in Napels zeer mild. September en oktober hebben nog veel mooie zelfs zomerse dagen met als voordeel dat het nu ’s avonds wel meer afkoelt waardoor je wel lekker kunt slapen zonder airco. De temperatuur ligt tussen ongeveer 15 graden ’s nachts tot gemiddeld 25 graden overdag. De zee heeft nog steeds een temperatuur van rond de 25 graden.

Neerslag en zon:

Er kunnen naast zonovergoten dagen ook wat meer regenachtige dagen tussen zitten, maar dit duurt meestal niet meer dan 2 tot 3 dagen achter elkaar.

Kledingadvies:

Zorg in september en oktober, net als in mei voor een zomerjas of vestje voor de avond en bekijk de weersverwachting of er regen verwacht wordt, want dan moet je daar wel rekening mee houden met schoeisel en kleding. Vergeet toch ook in deze maanden de zonnebrandcrème en zwemkleding niet.

Het weer in november en december

Temperatuur:

Vanaf november kunnen de ochtenden behoorlijk koud zijn, vooral vanaf de tweede helft van de maand. De temperatuur zit tussen rond de 4 graden tijdens koudere nachten en maximaal 15 graden overdag. Vooral als de zon ondergaat, wordt het snel kouder. Het is in deze maanden water koud, dus een warme jas is echt fijn. Als de zon schijnt, warmt het wel snel op.

Neerslag en zon:

November is de maand waar de meeste regen valt, bijna 160mm en zowel november als december hebben zo’n 11 regendagen en met een beetje geluk gemiddeld 3 uren zon per dag.    

Kledingadvies:

Het kledingadvies voor november en december is om vooral voor goede regenkleding te zorgen. Goede stevige schoenen aan te doen en met laagjes te werken omdat zodra de zon doorkomt het aangenaam kan zijn, terwijl als de zon ondergaat het al snel weer afkoelt.

Valt er wel eens sneeuw in Napels?

De laatste keer dat er echt sneeuw in de stad is gevallen was op 27 februari 2018 en de keer daarvoor was 50 jaar eerder. Het komt dus niet vaak voor, alleen wel in de omringende bergen en dus op de top van de Vesuvius.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest