Als je naar Napels komt, zijn er een aantal belangrijke gedragsregels en aandachtpunten die je moet weten voor je de stad in gaat. Hieronder vind je mijn 7 tips van dingen die niet moet doen in Napels.

Tip 1

Bestel nooit een pizza ananas. Een Napolitaanse pizzabakker zal dit niet voor je klaarmaken en het wordt ook als een grote belediging voor de Napolitaanse pizza ervaren. De pizza in Napels is niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO erfgoed.

Say NO to pineapple on pizza
Quartieri Spagnoli, street art

Tip 2

Drink geen cappuccino na 12.00 uur en al helemaal geen koffie of vruchtensapjes tijdens een pizza of pastamaaltijd! Een cappuccino is een ontbijtdrank en bij pizza en pasta hoort wijn, bier, water of cola.

Tip 3

Bemoei je niet met de Napolitaanse keuken en met de Napolitaanse kok. Geef geen goedbedoelde tips en vraag al helemaal niet om het zoutvaatje om wat extra zout over je pasta te strooien. Dit is hoogst beledigend! Zeg ook vooral  geen dingen zoals, ‘alle pasta is van graan gemaakt dus wat maakt het uit welke vorm je gebruikt’. Dit soort commentaar wordt niet gewaardeerd. Wij uit het noorden moeten gewoon eten, mond houden en ervaren hoe het allemaal wél moet.

Tip 4

Breng nooit  hardop Maradona of San Gennaro in twijfel. Deze twee iconen zijn heilig voor de Napolitaan en hun status is ongeveer vergelijkbaar met die van God. Waarom Maradona een volksheld is voor de Napolitanen, legt Peppe haarfijn uit in dit filmpje. San Gennaro daarentegen beschermt de stad tegen natuurgeweld en dodelijke ziektes. Drie keer per jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de dag waarop bloed van San Gennaro vloeibaar wordt, want dan zijn we weer veilig onder zijn bescherming.

Tip 5

Vertrek niet naar Napels zonder contant geld op zak. In Napels houden ze er niet van als je overal wil pinnen en op veel plekken is het ook niet mogelijk. Napels is een goede stad om een goedkope stedentrip te maken, vooral als het om het eten en drinken gaat. Nog geen euro voor je snelle koffie aan de bar en een goedkope pizza aan ‘het raam’. Je hebt er alleen kleingeld voor nodig!

Tip 6

Word niet boos. Gebruik de Napolitaanse ironie om met situaties om te gaan die anders lopen dan je had verwacht. Of als dingen niet werken. Maak er net als de Napolitanen een grapje over en lach erom, samen met een willekeurige onbekende die je tegenkomt. Het helpt echt!

Tip 7

Weiger nooit een koffie als deze je wordt aangeboden. Ook ik kom soms stuiterend thuis na een dag Napels door alle koffieshotjes aan de bar met vrienden. Weigeren is naast een belediging, ook een afwijzing. Gewoon gezellig mee drinken dus.

Wil je weten wat je allemaal wel moet in Napels, ga dan op stap met een local of ontdek mysterieus Napels .

Pin It on Pinterest

Chat openen