In Napels moet je twee dingen geproefd hebben: de pizza en de koffie in de beroemde koffiebarretjes van Napels.

Ik heb echt pas koffie leren drinken nadat ik hier ben gaan wonen. Tegenwoordig horen mijn kleine kopjes koffie bij de hoogtepunten van mijn dag.

Vaak heb ik dat ik tijdens mijn wandeling Op stap met een Nederlandse Local langs een favoriet koffiebarretje kom en mijn klanten voorstel om even een koffie te drinken aan de bar zoals de Napolitanen dat doen (Lees hier hoe dat werkt).

Onze top 10 koffiebarretjes in Napels

Hier onder geven wij onze top 10 met favoriete koffiebarretjes in Napels weg. Dus het is een persoonlijk lijstje, wat niet wil zeggen dat dit de koffiezaakjes zijn waar de reisgidsen je naartoe zullen sturen.

Verdwaald in Napels cover
Bestel Verdwaald in Napels of Su e Giù per Napoli

Wij gaan bijvoorbeeld niet snel koffie drinken bij de beroemde Bar Gambrinus. Te druk, te duur, te overspannen personeel. Maar zeker wel een mooie en goede koffiebar. Maar in deze lijst vind je echt de barretjes waar je ons tegen zou kunnen komen, omdat ze op onze route liggen, ze leuk personeel hebben, bijzonder zijn voor een bepaalde reden, òf omdat de koffie zo lekker is dat we er voor omlopen.

1: Koffiebarretje in Pozzuoli – Exitus

Wij wonen dus niet in Napels stad maar in naastgelegen visserstad Pozzuoli. Daar vind je dan ook onze aller lekkerste plekje: Exitus (of Exytus). Het is gelegen op een straathoek en je kunt er niet zitten. Je kunt alleen op straat, staand, de koffie drinken. Ik stel mij altijd voor dat in de Romeinse tijd het ook zo werkte. Toen hadden ze natuurlijk geen koffie, maar vast wel andere drankjes die op deze manier genuttigd werden. De espresso hier heeft de perfecte sterkte. Er zit een romig laagje op en het water dat je erbij krijgt is opgefrist met een vleugje verse citroen. Dit is vaste stop tijdens mijn wandeling door Pozzuoli.

Nederlandse local Iris Pozzuoli

Adres: Vico S. Leonardo 2, Pozzuoli.

2: Koffiebarretje in Napels: Armando Scaturchio

Omdat wij vanuit Pozzuoli moeten komen nemen we vaak de metro vanuit Pozzuoli waarna we in Napels aankomen op Piazza Montesanto. Als ik direct na aankomst behoefte heb aan koffie dan ga ik naar Scaturchio. Scaturchio heeft meerdere vestigingen in de stad en is vooral bekend door de heerlijke gebakjes die ze maken die ècht van hele hoge kwaliteit zijn. Maar de koffie in dit zaakje is verrukkelijk.

Adres: Via Portamedina 24, Napels

koffiebarretje Napels

Scaturchio heeft onlangs een zaakje geopend binnen in Kasteel Sant’Elmo waar je een heel mooi uitzicht hebt over de stad. Normaal ben ik niet langer dan 10 minuten binnen in de koffiebarretjes in Napels, maar op dit plekje ben ik een uur blijven hangen. Wat een uitzicht!

Je kunt alleen naar deze bar als je een entree hebt voor Castel Sant’Elmo, maar het is de moeite waard.

Adres: Castel Sant’Elmo – entree €5,00

3: Koffie bij Ceraldi Caffè

Als we nog even iets verder lopen dan kom je op Piazza Carità bij Ceraldi. Ceraldi heeft iets van een Gran Caffè. Je kunt er ook uitgebreid zittend ontbijten of aan het eind van de dag een lekkere Aperol Spritz drinken, maar wij stoppen hier heel vaak voor een koffie aan de bar en een lekkere cornetto (croissantje). Echt even een snel ontbijt.

Adres: Piazza Carità 14, Napels

4: Koffiebarretjes Bar Mexico

Er zijn verschillende vestigingen van Bar Mexico te vinden in de stad, zo heb je in Spaccanapoli Caffeteria Mexico. Het geheim van Caffeteria Mexico is de koffie die ze gebruiken: Caffè Passalacqua. Te herkennen aan de gele kleur van de verpakking met de lippen aflikkende Native American erop. Een koffie waar wij onszelf graag op trakteren.

Bij de vestiging op Piazza Dante kun je hele zakken koffiebonen van dit merk inkopen (ook te vinden in de supermarkten).

Adres: Via Domenico Capitelli 11, Napels

koffiebarretje Bar Mexico Napels

5: Bar Nilo

Veel mensen stoppen bij deze bar om het altaar met de haar van Maradona te bekijken. Voordat de bar beroemd werd door deze haren was de bar, vooral bij de Napolitanen, bekend om de heerlijke koffie. Dit is echt een historische bar. Dat zie je ook aan de inrichting. Peppe de barista werkt er al meer dan 40 jaar.

Neem hier dus niet alleen een foto van het altaar, maar bestel zeker ook een koffie. (Ook omdat alleen een foto nemen van het altaar zonder koffie te nemen ongeluk brengt 😉 en eigenaar Bruno best een beetje boos kan reageren).

Lees meer over de achtergrond van de haren van Maradona in het boek Verdwaald in Napels.

Geheime tip hier is de Crema al caffè. Ze noemen het ook wel caffè del Nonno en is alleen in de warme maanden te krijgen. Het is een soort koffieijs, en ze maken het hier met echte koffie. Zo heerlijk! Ik sla het nooit over.

Crema caffè bij Bar Nilo

Adres: Via San Biagio dei Librei 11, Napels

6: Koffiebarretje opgedragen aan Napels’ beroemdste muzikant: Pin8

Dit is zo’n tip waarvan ik bijna twijfel of ik hem weg wil geven. Peppe is sinds zijn jeugd groot fan van de Napolitaanse muzikant Pino Daniele die jammer genoeg in 2015 is overleden. Zijn bijnaam was Pin8 (pinotto) en zijn vriend Giuseppe Schirone heeft deze bar aan hem opgedragen.

koffiebar Napels pin8

Overal hangen foto’s van Pino Daniele en Giuseppe vertelt graag over hem. Maar nog mooier; hij gaat regelmatig (en ook op verzoek) achter zijn piano zitten en speelt de muziek van de beroemde Napolitaan voor zijn klanten. Koffie met een verhaal en live muziek.

Adres: Via Santa Chiara 10G, Napels.

7: CAFFÈ LAZZARELLE

Wij houden er niet alleen van als de koffie goed is, maar we vinden het ook belangrijk om de goede kant van de stad te steunen. Die kant van Napels die probeert wezelijk iets te veranderen.

Caffè Lazzarelle is de koffie die wordt gebruikt in deze bistro. Het wordt gebrand in de vrouwengevangenis van Pozzuoli. Imma, die een ridder-onderscheiding heeft ontvangen voor haar werk met de lazzarelle, heeft deze bistrot geopend waar vrouwen aan het werk kunnen die aan het einde van hun straf zijn en leren re-integreren in de maatschappij. Vrouwen die kansen willen en kansen grijpen en graag willen werken op een eerlijke manier, maar ook eerlijk behandeld willen worden. Dat gebeurt hier. Je kunt ook pakjes versgebrande Lazzarelle koffie kopen hier.

Adres: Galleria Principe, Via Vincenzo Bellini, Napels

8: Ke Kafè

Eigenlijk is dit een slechte tip, want de bediening is hier vaak langzaam en zelfs een beetje onaardig. Toch zijn we hier vaak te vinden, omdat Peppe op kantoor werkt in Galleria Umberto en met zijn collega’s hier dagelijks komt. De koffie is er namelijk gewoon erg lekker en als je er vaak komt dan ontdooit het personeel ook wel. Daarnaast is de plek gewoon fantastisch.

Adres: Galleria Umberto I 27, Napels.

9) O’Vascio-Quartieri Spagnoli

Zou jij hier zomaar naar binnen durven lopen? Vast niet, maar nu je dit weet misschien wel. Het mag wel gewoon. Als Nunzia in de keuken bezig is, kun je naar binnen lopen en ze maakt met alle liefde een heerlijke koffie voor je klaar met de Moka. Echt zoals het hoort.

Het is dat wel niet een officiele koffiebar, maar echter dan dit wordt het niet. Ze wil niet eens geld voor de koffie, maar iets achter laten in de fooienpot is natuurlijk wel zo aardig. Als Nunzia er is, loop ik standaard naar binnen! Durf je echt niet zelf? Dan moet je mij op stap…

Adres: Vico Lungo del Gelso 40, Napels

koffie bj Nunzia in Napels
koffie quartieri spagnoli

10: Geheim adres

En tip nummer 10 is een adres waar ik bijna altijd langs ga, als ik met mensen een wandeling maak door Napels. Wil je weten welk barretje het is, zonder met mij met een tour mee te gaan?

Vraag dan de gratis lekker eten en drinken tips aan. Daarin geef ik tips voor leuke lunchplekjes, cocktailbars, nog meer koffiebars, restaurantjes, osteria’s en trattorias, wijn en bierbarretjes, terrasjes en lekkere take-aways.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest