Napels is een stad met meerdere pleinen, maar je moet wel even weten waar de leukste pleinen te vinden zijn. Hier beschrijf ik de leukste en mooiste pleinen van Napels. Sommige pleinen hebben mooie metrohaltes aan zich verbonden die onderdeel uitmaken van de metro kunstroute van metrolijn 1.

Piazza Bellini

Piazza Bellini ligt in het historisch centrum van Napels midden tussen de universiteiten zoals de kunst academie en het conservatorium. Het is een historisch ontmoetingspunt van academici, studenten, filosofen, schrijvers en artiesten. Het plein wordt gekenmerkt door de Griekse opgraving van de stadsmuren van Neapolis. Het plein is een plek waar nog steeds jongeren, studenten en kunstenaars graag samenkomen voor een drankje en een hapje. De sfeer is er gezellig en het is er vaak druk tot laat in de nacht. Persoonlijke favoriet is litterair café, Intra Moena omdat ze daar heel veel historische boeken over Napels hebt liggen die je rustig door kunt bladeren.

Piazza Bellini met de Griekse buitenmuur van Neapolis

Piazza Domenico Maggiore

Ook op Piazza Domenico Maggiore kun je een aantal gezellige terrasjes vinden. Hier kun je vooral lekker genieten van een verfrissend drankje, ijsje en gebakjes. Aan dit plein ligt de gebakwinkel Scaturrchio die gezien wordt als de pasticceria met de lekkerste Babà, een traditioneel gebakje van Napels. In de avond kun je aanschuiven op het dakterras van Pizzeria Petrucci dat uitkijkt op de zuil die zo karakteriserend is voor het plein. Ook in de buurt van dit plein zijn diverse universiteiten te vinden, maar de leukste is de Università Stradale della Matematica D’Italia van professor Polone. Deze ‘universiteit van de straat’ is een unieke ervaring en een voorbeeld van Napolitaanse vindingrijkheid.


Piazza Dante

Piazza Dante ligt net buiten de antieke stadsmuur van het historisch centrum. Komende vanaf het historisch centrum en vanaf Piazza Bellini kom je via Port Alba, de poort met de vele boekwinkeltjes op Piazza Dante. Ook op Piazza Dante staan boekenstalletjes net als in Port Alba. Het is heerlijk om hier door de boeken te neuzen en vaak kun je er ook oude ansichtkaarten en foto’s vinden. Op het plein zijn een paar terrasjes, lekkere restaurants en op de hoek kun je verse fruitsapjes halen. Net als vroeger worden er regelmatig markten gehouden op het plein. Dit kunnen (internationale) food markets zijn, maar ook markten met handgemaakte accessoires en kunst. Het plein wordt ook gebruikt voor manifestaties of concerten. Metro halte Dante met de ingang onder het beeld van Dante was één van de eerste kunsthaltes in de stad en is geopend in 2002.

Boeken en boekwinkels op Piazza Dante

Piazza Municipio

Piazza Municipio wordt gedomineerd door de fontein van Neptunus. Rondom de fontein zijn bankjes en muurtjes waar je lekker kunt zitten. Aan het plein staat Palazzo San Giacomo, het stadhuis waar de burgemeester van Napels zijn kantoor heeft. Aan de andere kant van het plein vind je de cruise terminal en het middeleeuwse kasteel Castel Nuovo. Ook onder de grond is Piazza Municipio mooi om te bezoeken. De metrohalte is erg mooi geworden en zal in de komende jaren nog mooier worden als het deel geopend wordt met de opgravingen van de Romeinse schepen die hier gevonden zijn.

De fontein van Neptunus op Piazza Municipio

Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito ligt aan het einde van de winkelstraat Via Toledo. Het plein is groot en koninklijk en wordt omringd door monumentale gebouwen zoals het koninklijk paleis en de basiliek waarvan de bouw geïnspireerd is op de St. Pietersbasiliek in Rome en het Pantheon. Op het plein zijn altijd wel jongens aan het voetballen. Soms zijn er straatmuzikanten of straatartiesten. Ook zul je mensen zien proberen geblinddoekt het plein over te steken, wat bijna nooit lukt. Dit is een oud spel, ooit bedacht koningin Margherita.

Het plein verbindt een paar mooie punten van de stad. Zo heb je aan de ene kant van het plein bar Gambrinus, vanaf waar de winkelstraten Via Toledo en de luxere via Chiaia beginnen. Achter het plein en achter de basiliek ligt Pizzofalcone of ook wel Monte di Dio genoemd waar Napels ooit ontstond met de authentieke straatjes met was in de Via Pallonetto. Aan de andere kant van het plein loop je richting de zee, de boulevard en de haven.

Piazza Garibaldi

Piazza Garibaldi is vaak het eerste plein dat mensen tegenkomen als ze aankomen Napels. Hier heb je het centraal station en de ALI bus vanaf het vliegveld stopt hier. Voor jaren was dit een plek om zo snel mogelijk weg van te gaan. Ongure types en een onveilige sfeer waren het kenmerk van Piazza Garibaldi. Gelukkig is met het toevoegen van de kunst metrohalte, het openen van een winkelcentrum en het plaatsen van bomen een stap in de goede richting om het imago van dit plein te verbeteren.

Piazza Dei Martiri

Het plein van de martelaren is een plein met een indrukwekkend monument met vier leeuwen. Het monument herdenkt de martelaren van Napels. Mensen die ooit gevochten hebben voor het bevrijden van de stad van haar overheersers. Het plein ligt in de chique shopping wijk Chiaia en wordt omringd door mooie boutiques en winkels van o.a. beroemde merken als Prada en Gucci. Het plein wordt gezien als één van de luxere pleinen van Napels. Wie de Napolitaanse Romans van Elena Ferrante heeft gelezen kent het plein als het plein waar Lila ooit werkte in de schoenenwinkel.  Op het plein vind je Grand Caffè La Caffetiera,  beroemd in de heerlijke koffie en het kleine koffiemuseum.

Het plein voor de Certosa San Martino

Het plein gelegen voor de ingang van het klooster San Martino is vooral mooi om het uitzicht. Het wordt ook wel Belvedere San Martino genoemd. Vanaf hier kun je ver over de stad uitkijken en erg mooie foto’s maken. Een leuke bar is Arx cafè waar je ook een drankje ‘to go’ op kunt halen zodat je op een zomerse avond heerlijk op het muurtje op het plein kunt zitten en genieten van een drankje en het betoverende uitzicht.

Piazza Vanvitelli

Dit plein ligt in de hoger gelegen wijk  Vomero en is een belangrijk middelpunt van de wijk. Het is dan ook één van de drukste pleinen van Napels. Vanaf hier beginnen de brede winkelstraten en winkelen kun je hier echt naar hartenlust doen!  Ook zijn er erg veel lekkere en hippe eet en drinkgelegenheden te vinden rond en op het plein. Aanraders zijn trattoria Vanvitelli en het ijs van Casa Infante. Het plein ligt ook vlakbij het park de Villa della Floridiana waar je lekker in het gras kunt zitten of een heel mooi uitzicht kunt bewonderen.

Fotocredit: Hoofdafbeelding van Piazza Dante tijdens Lockdown april 2020 genomen door Leny Boerstra. Boekwinkels Piazza Dante via Pixabay.com. Fotocredit Piazza Municipio: Iris de Brouwer

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Chat openen