*Laatste update november 2023

Lees hier hoe je je bezoek aan de opgraving van Pompeii het beste kunt organiseren.

 • Wat zijn de openingstijden van Pompeii?
 • Hoeveel kost de entree voor de opgravingen van Pompeii?
 • Hoe regel je een Nederlandstalige gids voor een rondleiding door Pompeii?
 • Hoe kom je er het gemakkelijkts of het goedkoopst?
 • Waar parkeren?

Praktische tips voor je bezoek aan Pompeii

Draag sowieso goede schoenen, liever geen slippers. Neem regenkleding en paraplu’s mee als er regen wordt voorspeld. Er is weinig schaduw en bedekking binnen de opgraving, dus neem in de zomer voorzorgsmaatregelen zoals zonnebrandcremes en bedekking tegen de zon. Neem zeker genoeg water mee.

Pompeii

Een broodje meenemen voor tussendoor kan ook geen kwaad. Binnen de opgraving is er één bar/eetgelegenheid waar het rond lunchtijd erg druk kan worden. Wat ik vaak doe is naar een Salumeria gaan. Bij die winkeltjes maken ze je broodje voor je klaar en pakken ze het in voor je. Lekker laten beleggen met verse mozzarella en tomaat en je hebt ook nog eens een hele lekkere lunch. Dit mag je gewoon mee naar binnen nemen in je tas.

Bij mijn vorige bezoek aan Pompeii was ik vergeten van te voren naar de Salumeria te gaan en heb ik bij Hortus, het restaurant voor de ingang bij Porta Marina, een paar belegde broodjes in laten pakken voor onderweg.

Openingstijden Pompeii tot 1 april 2024

De opgravingen zijn van 1 november tot en met 31 maart dagelijks geopend van 9.00-17.00 (laatste entree om 15.30).

Er is geen verlichting in de opgraving dus ze sluiten voor het donker is.

Vanaf 1 april 2023 tot en met 31 oktober 2023 zijn de opgravingen van Pompeii dagelijks geopend van 9.00-19.30 (laatste entree om 17.30).

Vaak worden er avondopeningen georganiseerd eind juli en begin augustus met een vast verlichte route. Houd dit in de gaten, want Pompeii in het donker is echt heel uniek.

Pompeii gesloten

De opgraving van Pompeii zijn maar drie dagen per jaar gesloten: 25 december, 1 januari e 1 mei. Het kan soms voorkomen dat bij weeralarm oranje of rood de opgraving uit veiligheidsredenen gesloten wordt.

De verschillende in- en uitgangen van Pompeii

De opgraving van Pompeii heeft drie verschillende in- en uitgangen.

 • De in/uitgang Porta Marina. Hier lag in de Romeinse tijd de haven. Deze ligt het meest dichtbij de halte van de Circumvesuviana metro die van Napels en Sorento komt. Hier kun je ook bagage kwijt. Je bent vlakbij het Antiquarium, een soort museum waar originele vondsten tentoongesteld worden, zoals bijvoorbeeld de gipsafdruk van de hond. Bij deze ingang ben je ook het dichtsbij Villa dei Misteri. Een prachtig huis buiten de stadsmuur. Bij deze villa is er een vierde uitgang.
hond Pompeii
 • In/uitgang Piazza Esedra. Deze ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de metrohalte Scavi di Pompei, maar ook in de buurt van een aantal grote parkeerplaatsen. Bij deze ingang gaan wat vaker groepen naar binnen die met bussen aankomen. De kassa voor individuen is daardoor misschien wel wat rustiger. Ook hier is een bagageopslag en er zijn openbare toiletten op het pleintje.
 • In/uitgang Piazza Anfiteatro. Ook hier kan de bagage worden opgeslagen. Bij deze ingang gaan veelal schoolgroepen naar binnen. Vanaf hier ben je vlakbij het amfitheater. Is ook een prima beginpunt. De halte die hier dichtbij ligt is Pompei Scavi Archeologici. Hier kom je vanaf Napels met de trein die naar Salerno gaat. Dit is een hele mooie treinreis die langs de zee loopt en een echte aanrader! Is zeker een mooiere rit dan die met de circumvesuviana.

Tip: als je met de circumvesuviana komt, ga dan naar binnen bij Porta Marina of Piazza Esedra en ga naar buiten bij Piazza Anfiteatro en bezoek ook nog het centrum en de kathedraal van Pompei, de moderne stad.


Entreeprijs:

Er zijn drie mogelijkheden:

1.Pompeii Express

De entreeprijs van Pompeii Express is voor een entree bij alleen de opgraving van Pompeii € 18,00 per persoon.* ** Dit ticket is één dag geldig.

Voor personen met recht op korting ( in de leeftijd 18-25) kost het € 2,00 per persoon.

Kinderen en tieners tot 18 jaar hebben gratis entree.

2. Pompeii+

De opgraving van Pompeii + de ville suburbane (oftewel de huizen buiten de stadsmuur die opgegraven zijn): Villa dei Misteri + Villa di Diomede + Villa Regina in Boscoreale inclusief entree Antiquarium.

Prijs: €22,00 per persoon* **. Ticket is één dag geldig.

Voor personen met recht op korting ( in de leeftijd 18-25)

€ 2,00 per persoon.

Kinderen en tieners tot 18 jaar hebben gratis entree.

3. 3 Days

Bij de Pompeii 3 Days kaart heb je recht op entree bij de volgende sites: Pompeii+, Oplontis, Villa Arianna, Villa San Marco, Museo Libero D’Orsi en je hebt het recht om gratis gebruik te maken van het busje die naar alle sites gaat.

Prijs: €26,00 per persoon* **. Ticket is drie dagen geldig met één keer entree bij iedere site.

Voor personen met recht op korting ( in de leeftijd 18-25)

€ 2,00 per persoon.

Kinderen en tieners tot 18 jaar hebben gratis entree.

 

*Bij online reserveren komen er extra kosten bij. Online kunnen geen kortingskaartjes of gratis kaartjes worden gereserveerd. Daarvoor moet je altijd naar een kassa bij een ingang om je ID te laten zien.

** tot 15 december 2023 komt er €1,00 per entree bij, deze euro is ter ondersteuning van het cultureel erfgoed van Emilia Romagna dat schade heeft opgelopen door de recente overstromingen op 1 mei 2023.

Gratis entree!

Maak gebruik van de Naples Pass (Region Pass 3 days) voor een gratis entree.

Kinderen en tieners tot 18 jaar hebben gratis entree (dit hebben ze in Italie bij alle openbare musea en bezienswaardigheden).

Aan de kassa kun je de gratis entree voor de kinderen krijgen na het laten zien van ID kaart bij de speciale kassa, neem deze dus zeker mee! Je kunt online geen gratis entree regelen, dit kan alleen bij de kassa’s bij de verschillende ingangen.

Eerste zondag van de maand

De eerste zondag van de maand is de entree gratis voor iedereen. Om binnen te komen heb je wel een ticket nodig (bestellen online of bij de kassa). Soms sluiten ze de kassa als er een limiet is bereikt van 15.000 aantal bezoekers voor 12.00. Door de drukte op deze dagen is het slim van te voren online al te reserveren.

Tickets reserveren voor Pompeii.


Voor een bezoek aan Pompeii kun je direct via deze link kaartjes online reserveren. De entree kaartjes dien je nog wel op te halen. Is het je niet gelukt of ga je last minute dan kun je ze ook aan de kassa kopen. Hou dan rekening met een wachttijd.

Rondleidingen in Pompeii


Wij raden zonder twijfel een Nederlandstalige gecertificeerde gids voor Pompeii aan. Geen gezoek naar de weg, je begrijpt waar je naar kijkt en het gaat op deze manier echt nog meer leven.

Dit is nog meer voor families met kinderen een aanrader. Ook omdat de opgraving groot is en je geen energie en stappen wilt verspillen aan gezoek naar de weg. De gids brengt jullie zonder gedwaal direct naar de mooiste en belangrijkste plekken toe en wijst je op allemaal leuke, kleine en interessante details die je anders over het hoofd zou hebben gezien.

De wandeling met Nederlandse gids duurt 2 uur waarbij je de belangrijkste highlights meeneemt. Natuurlijk kun je aansluitend aan de rondleiding ook nog zelf door de opgraving verder lopen. Voor Nederlandstalige en kindvriendelijke rondleidingen kun je contact op nemen met Local in Naples. Dan zorgen wij voor een afspraak op de gewenste tijd met een Nederlandstalige gids.

plattegrond Pompeii

App My pompeii


Er wordt aangeraden om de app MYPOMPEII te downloaden zodat je ticket daarvandaan gescand kan worden, je de bezoekersaantallen kunt controleren en andere informatie kunt zien en ontvangen.

Op de website van Pompeii kun je de complete lijst van de gebouwen en huizen die er te bezoeken zijn en de openingstijden downloaden. Dit is zeker handig om je van te voren goed voor te bereiden als je echt bepaalde plekken in je hoofd hebt die je gezien wilt hebben. Pompeii is groot! In de middag zijn meerdere huizen vaak gesloten.

Verdwaald in Napels


Hoe kom je in Pompeï

Lees onze blog met handige tips over hoe je de opgravingen van Pompeii kunt bereiken vanaf Napels. Je kunt ook een privé transfer regelen en je bezoek aan Pompeï combineren met een bezoek een een unieke wijnboerderij om er te lunchen of met een bezoek aan de Vesuvius.

Of reserveer heel gemakkelijk een rondtrip vanaf Napels naar Pompei en de Vesuvius

Waar parkeren in Pompeii?

Kom je met de auto naar de opgraving toe, dan is het handig om je auto in de buurt van één van de ingangen te parkeren.

De meeste parkeerplaatsen vragen een prijs per uur, maar bij de parkeerplaats bij camping Spartacus vragen ze een vast tarief (€10,00 (onder voorbehoud)). Je bent hier vlakbij de ingang van Piazza Esedra.

Een andere handige optie is parking Zeus vlakbij ingang Porta Marina.

GOUDEN TIP is de parkeerplaats bij het Santuario di Pompei. Dit is bij het heiligdom van Pompei en de parkeerplaats is van de gemeente. Het kost maar €2,00 per dag (onder voorbehoud) wees er dus op tijd bij, zeker op zondag kan het erg druk zijn ivm de kerkdienst. Je loopt in 5 minuten naar de ingang van Pompeii op Piazza Anfiteatro.

Pompeii in een rolstoel of met een kinderwagen

Voor mensen die in een rolstoel zitten is het mogelijk om de route Pompeii for All te volgen. Deze vertrekt en eindigt bij Piazza Anfiteatro of eventueel vanaf Piazza Esedra, met de lift van het Antiquarium. De rolstoelvriendelijke route werkt niet optimaal en is eigenlijk alleen haalbaar voor personen die wel op kunnen staan uit hun rolstoel om eventuele moeilijke plekken te overbruggen door een paar stappen te doen.

Pompeii bezoeken met een kinderwagen is in theorie ook mogelijk, maar het is erg zwaar en belemmerend. Wij raden echt een draagzak aan.

De opgraving van Pompeii bezoeken met een hond

Het is toegestaan om kleine honden aangelijnd mee te nemen de opgraving in (met klein bedoelen ze tot 10 kg en een maximale hoogte van 40 cm). Binnen de woningen en bij gesloten ruimtes moet het hondje opgetild worden en de baasjes zijn verplicht om hun uitwerpselen op te ruimen.

Corona maatregelen

Er zijn geen Corona maatregelen meer actief.

Bagage

Heb je bagage of grote tassen of rugzakken bij je? Bagage mag niet naar binnen in de opgraving. Gelukkig zijn er bij de ingangen gratis bagage kluisjes in twee maten voor niet al te grote bagage en tassen. Koffers kun je kwijt bij de halte van de Circumvesuviana (Napoli – Sorrento) station Pompei Scavi Villa dei Misteri bij een bagage depot.

Deze blog bevat affiliate links. Als er via deze links tickets worden geboekt dan betaal jij niets extra’s, maar ontvangt Local in Naples een kleine commissie. Op die manier kun je Local in Naples toch financieel steunen voor alle gratis informatie.

16 Reacties

 1. Freark Boonstra

  Beste Iris,
  Net even gecheckt bij Ticketone. Kan het zijn dat boeken voor Pompeii nog niet mogelijk is? Ik zag enkel een optie voor 31 december 2021 😊. Met vriendelijke groet!

  Antwoord
  • Iris

   Hoi Freark, dat klopt, het is nog niet mogelijk je moet het dus in de gaten houden en weer proberen tegen de tijd dat je deze kant op komt. Het is ook nog allemaal vers van de pers!

   Antwoord
 2. Walter De Cock

  beste,
  op de officiele “ticketone.it ” voor Pompei zijn tickets na 12 sept 2021 niet aangegeven, komen deze periodiek verder vrij of wordt er sluiting na 12 sept 2021 verwacht ?
  alvast bedankt
  Walter De Cock

  Antwoord
  • Iris

   Hoi Walter, er wordt geen sluiting verwacht, dus ik zou gewoon de website even in de gaten houden om te kijken wanneer ze gaan updaten. Iris

   Antwoord
 3. Corinne Verdick

  Beste Iris,

  Klopt het dat je niet vanaf elke ingang in Pompeii de “lichamen” kan zien? (Hieruit maak ik op dat je per ingang maar een gedeelte van de opgravingen mag zien?) Als dit zo is, welke ingang kan ik dan het beste nemen?
  Alvast bedankt,
  Corinne Verdick

  Antwoord
  • Iris

   Hoi Corinne, je kunt bij iedere ingang die je neemt het hele park bezoeken. Het maakt dus niet zoveel uit voor welke ingang je kiest. Die van Piazza Esedra is het meest centraal. Handig is om voor een gids te kiezen, die weten namelijk precies de weg en lopen er zo naar toe.

   Antwoord
 4. Ann

  Ik lees hier dat je tussen 9 en 13u kan aansluiten bij een groep die uitleg krijgt
  Mort dit gereserveerd worden of is dit gratis ? (Inbegrepen in de toegangsprijs van 16 euro)?

  Antwoord
  • Iris

   Beste Ann, er zijn meestal wel gidsen te vinden bij de ingang waar je je bij aan kunt sluiten. Engels of Italiaans meestal. De prijs hiervoor hoor je ter plekke, maar is zeker niet gratis.

   Antwoord
 5. Yvonne van Tilburg

  Weet iemand of een bezoek met een scootmobiel ook mogelijk is?

  Antwoord
  • Iris

   Hoi Yvonne,

   Er is een speciale route voor mensen die slecht ter been zijn, mensen met kinderwagens of in een rolstoel. Je kunt maar een bepaald gedeelte bezoeken, maar in theorie is het mogelijk. In de praktijk is het best lastig. Mocht je dus besluiten wel te gaan dan moet je rekening houden met een niet al te ideale situatie. Mensen zijn hier wel altijd erg beschikbaa rom te helpen.

   Antwoord
  • Iris

   Ja, dan moet je nog steeds reserveren. Je krijgt een mail met alle links en uitleg over waar en hoe te reserveren met korting.

   Antwoord
 6. Karin

  hallo, wij zijn van plan met de trein van Napels naar Sorrento te reizen met een tussenstop in Pompei. zijn er bagagekluizen op het treinstation van Pompei?

  Antwoord
  • Iris

   Bij de halte Pompei Scavi Villa dei Misteri is er een bagagepunt waar jullie je bagage op kunnen slaan.

   Antwoord
 7. Chantal Goossens

  Mag je met een hondje op de site ?

  Antwoord
  • Iris

   Het is toegestaan om kleine honden aangelijnd mee te nemen de opgraving in (met klein bedoelen ze tot 10 kg en een maximale hoogte van 40 cm). Binnen de woningen en bij gesloten ruimtes moet het hondje opgetild worden en de baasjes zijn verplicht om hun uitwerpselen op te ruimen.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest