In de Baai van Pozzuoli, vlak voor de kust ligt een verzonken Romeinse stad, een soort Pompeï, maar dan onder water. Baia Sommersa. Een ongelofelijke plek, waarvan tegenwoordig maar weinig mensen het bestaan kennen. Dat, terwijl in de Romeinse tijd, Pozzuoli (Puteoli) een belangrijke commerciële haven was en Miseno (Misenum) een leidende militaire haven voor de Romeinen. Je kunt gerust zeggen dat na Rome en Capua, Pozzuoli een belangrijk middelpunt was van het Romeinse rijk. Een leidende rol die verloren is gegaan door de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79.

De Romeinse tijd

Tegenwoordig kent iedereen Pompeï. Ook Pompeï was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en iedereen zou ooit in zijn of haar leven wel een keer de opgravingen willen zien van de Romeinse stad waar de tijd stil werd gezet door de verwoesting door de vulkaan de Vesuvius. Door deze uitbarsting is de stad bewaard gebleven onder de grond en later opgegraven. Daardoor kun je letterlijk 2000 jaar terug in de tijd gaan. Toch deed het gebied van Baia, Miseno, Pozzuoli, Bacoli in die tijd niet onder aan Pompeï en Herculaneum. Het was door het vulkanisme een perfecte plek voor natuurlijke spa’s en sauna’s. Zo was het Romeinse Baiae, voordat het in zee verdween en een verzonken stad werd, een enorm thermaal centrum. De grootste, belangrijkste en rijkste Romeinen zoals keizer Nero, keizer Claudius en Julius Caesar lieten hier de meest extravagante villa’s bouwen.

Bradyseïsme

Door het bradiseismo (het langzaam dalen en stijgen van de aardkorst door een complex proces van stoom van kalkhoudend water en een aardkorst met specifieke mineralen die ervoor zorgen dat de aardkorst flexibel wordt) zijn deze villa’s langzaam in zee verdwenen. Jarenlang kon je hier naar de bodem van de zee duiken en Romeinse vazen en spullen vinden van de verzonken stad. Vrienden vertellen mij dat er in die tijd heel veel is weggehaald en verdwenen. Nu is het gelukkig een beschermd gebied en kun je op de mooiste plekken alleen komen met toestemming. Dan kan er gedoken en gesnorkeld worden en kun je Romeinse mozaïeken, wegen en beelden tegenkomen in deze unieke setting. Omringd door de mysterieuze onderwater wereld die normaal alleen bewonderd wordt door de vissen.

Franco, duiker Baia Sommersa
Franco, kapitein, sub, kok

Op excursie met Carlo en Franco

Wij hadden de bijzondere mogelijkheid om ons zelf niet nat te hoeven maken, maar toch live te zien wat er onder het water nog terug te vinden is van de Romeinen. Wij gingen met Carlo en Franco mee naar de verzonken stad van Baia die een unieke dag voor ons hadden georganiseerd. Bij Punta Epitaffio gingen we voor anker en trok Franco zijn duikuitrusting aan. Franco bleef via een kabel zowel visueel als via audio verbonden met ons in de boot en filmde alles wat hij onder water tegen kwam. Onder tussen vertelde Carlo de archeoloog de geschiedenis van deze plek en hij legde precies uit wat we zagen. Ook gaf hij instructies aan Franco over waar naar toe te duiken en wisten ze de mooiste details naar voren te toveren van wat er allemaal nog te vinden is zo’n 6 tot 12 meter diep onder de zee.

Carlo, Baia Sommersa

De verzonken stad Baia bij Punta Epitaffio

Zo zagen we een perfect intacte originele Romeinse weg onder water. Herkenbaar aan de grote ronde stenen.  En bewonderen we de resten van de luxueuze eetzaal in de villa van keizer Claudius (41-54 n. C) waar in nissen de mooiste beelden stonden die zijn ouders, vrouw en kinderen en overleden dochter Octavia voorstelden. Deze eetzaal, nymphaeum-triclinium genoemd stond direct in verbinding met de zee. De schalen met eten dreven op het water en kwamen zo langs de bedjes gedreven waar de Romeinen heerlijk van hun maal, maar ook van de betoverende omgeving konden genieten.

De verzonken stad van Baia. Baia Sommersa

Archeologisch museum van de Campi Flegrei

De Romeinse beelden en vele andere objecten zijn voor onderzoek en restauratie boven water gehaald en zijn nu te bezichtigen in het Castello di Baia waar het archeologisch museum van de Campi Flegrei gevestigd is. Replica’s van de beelden zijn teruggeplaatst onder water, maar het effect is hetzelfde. Het is een betoverende wereld die 2000 jaar geleden het middelpunt vormde van het Romeinse rijk.

Wij sloten de dag af door aan anker te gaan bij de kust van Miseno en daar heerlijk te zwemmen terwijl Franco een Italiaanse lunch klaarmaakte met verse mosselen en ander lekkers.

Lunch  op boot

Naar de verzonken stad Baia duiken of snorkelen

Voor wie zich wel nat wil maken is er ook de mogelijkheid om onder begeleiding te duiken of te snorkelen naar Romeinse opgravingen in de zee en bijvoorbeeld de mooiste mozaïeken te bewonderen. Dit kun je via Local in Naples boeken. Ook een boottocht in de Baai van Pozzuoli zoals wij gedaan hebben is mogelijk om te boeken. Dit kan met of zonder archeologisch bezoek.

1 Reactie

  1. Jan de Bil

    Goedemorgen, is het mogelijk dat ik vanavond mee kan kijken met de virtuele tour? Caro salut, Jan de Bil

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest