Iedereen die Napels bezoekt wil meestal ook de archeologische opgravingen van Pompeii bezoeken. De opgravingen liggen dan ook maar op ongeveer 30 km van Napels centrum. De meest gestelde vraag is vervolgens: hoe kom ik met bijvoorbeeld het openbaar vervoer vanuit Napels bij de opgravingen van Pompeï ?

Circumvesuviana

Gelukkig is dat redelijk simpel en snel. Napels heeft een metrolijn de circumvesuviana genaamd die recht vanuit Napels naar de huidige stad Pompei rijdt. De halte waar je uit moet stappen heet Pompei Scavi – Villa dei Misteri. Scavi betekent opgravingen, dus je zit hier meteen goed, want je stapt zo ongeveer voor één van de drie ingangen van de opgraving uit.

Waar vertrekken?

De circumvesuviana vertrekt in Napels vanaf de beginhalte Porta Nolana waarna het op het centraal station van Napels op Piazza Garibaldi komt. De meeste mensen stappen op het centraal station in, maar als je meer kans wilt hebben op een zit plek is het slimmer om bij de begin halte bij Porta Nolana in te stappen (een paar minuutjes lopen vanaf Piazza Garibaldi).

Kaartjes

De kaartjes kun je alleen bij een loket kopen of bij de kranten kiosken of tabaccherie op het station. De rit Napoli- Pompei villa Misteri kost €3,30 voor een enkele rit.

De opgravingen van Ercolano

De circumvesuviana rijdt door tot aan Sorrento (reistijd ongeveer 1 uur en 10 minuten) en komt ook langs de opgravingen van Ercolano (Herculaneum) Deze zijn minstens zo mooi en misschien zelfs mooier dan de opgravingen van Pompeii en dus zeker ook een bezoek waard. Sommige mensen combineren zelfs beide opgravingen op één dag.

Vertrektijden Napels-Pompeii met de Circumvesuviana

De circumvesuviana vertrekt dagelijks twee keer per uur vanaf Napels Porta Nolana tussen 06.00 en 21.30 en de reis duurt ongeveer 40 minuten. De metro heeft geen bagagerekken en geen airconditioning.

Op Piazza Garibaldi vertrekt de metro twee minuten later dan van Porta Nolana vanaf het spoor dat gelegen is onder de sporen van de hogesnelheid treinen boven de grond.

Vertrektijden Pompeii-Napels met de Circumvesuviana

Om vanaf Pompeï terug naar Napels te reizen moet je rekening houden dat hij ongeveer iedere 30 minuten langskomt. De vertrektijden veranderen nogal eens. Ik hanteer hier voor de methode ‘ gewoon gaan en ik zie wel hoe laat hij komt’.

Campania Express

Wil je iets sneller reizen en met meer comfort dan kun je beter gebruik maken van de Campania express. Deze speciale dienst is alleen actief van april tot eind oktober. Een retourticket van Napels Garibaldi- Pompeï scavi villa misteri kost €25,00 en de reis duurt 30 minuten.

Voor deze trein kun je van te voren al online kaartjes kopen op de EAV Campania website of 20 minuten van te voren aan het loket. Je krijgt een vaste zitplaats. De trein heeft ook airconditioning, bagagerekken en stopt bij minder haltes waardoor de reis minder lang duurt. De trein begint op sommige tijden bij Porta Nolana, stopt vervolgens bij het centraal station op Piazza Garibaldi, bij de opgravingen van Herculaneum en vervolgens bij de opgravingen van Pompeii Villa dei Misteri. De rit duurt 32 minuten. (Porta Nolana – Scavi di Pompei). Na Pompeï rijdt de trein nog door naar Sorrento.

Met eigen vervoer naar de opgravingen van Pompeii

Als je op de A3 rijdt vanaf Napels en de afslag Pompei Ovest neemt naar de Scavi di Pompei kom je vanzelf bij een van de ingangen terecht. Er zijn genoeg parkeerplaatsen te vinden in de omgeving van de entrees. Zo kun je bijvoorbeeld de parkeerplaats bij camping ZEUS gebruiken. Vaak hoort er ook een restaurant bij die parkeerplaatsen en als je gaat eten in zo’n restaurant is het parkeren soms gratis. verder kun je ook proberen langs de straat te parkeren in een blauw vlak en te betalen bij een parkeerautomaat.

Transfer naar Pompeii

Local in Napels kan ook een privé transfer regelen naar de opgravingen. Dan stap je voor de deur uit en de chauffeur staat je weer op te wachten als je klaar bent met je bezoek. Het is handig om een transfer te regelen als je na het bezoek lekker zou willen lunchen en wijnproeven ergens op de helling van de Vesuvius en bijvoorbeeld ook de Vesuvius aansluitend zou willen bezoeken.

Nederlandstalige locale gids in Pompeii

Local in Napels werkt samen met Nederlandstalige gecrediteerde gidsen die rondleidingen mogen geven binnen de opgravingen van Pompeï. Het fijne is dat deze gidsen precies de weg weten naar de mooiste en meest interessante plekken. Pompeï was namelijk al echt een stad en was dus best groot. Alles bezoeken lukt gewoon niet en een gids weet precies hoe te lopen om zoveel mogelijk te zien. Ook weten de gidsen welke huizen er wanneer open zijn gesteld en ze kunnen precies uitleggen waar je nou precies naar kijkt. Een tour met een Nederlandse gids duurt 2 uur en daarna kun je zelf ook nog natuurlijk rustig door de opgraving lopen.

Nederlandstalige gids Pompeï
Nederlandstalige Gids in Pompeï

Deze blog bevat affiliate links. Als er via deze links tickets worden geboekt dan betaal jij niets extra’s, maar ontvangt Local in Naples een kleine commissie. Op die manier kun je Local in Naples toch financieel steunen voor alle gratis informatie.

6 Reacties

  • Iris

   Hoi Evert, bedankt voor je bericht, je hebt helemaal gelijk, we hebben het meteen aangepast!

   Antwoord
 1. Evert van Malkenhorst

  *engerd is typo = en goed

  Antwoord
  • Iris

   gelukkig bedoelde je goed, ipv engerd 😉

   Antwoord
 2. Maura - YLT

  Via Instagram kwam ik bij je uit! Super handige blog. Wij willen morgen Pompeii bezoeken 🙂

  Groetjes,
  Maura

  Antwoord
  • Iris

   Veel plezier Maura. Pompeii is uniek.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest