Poes Nola is verdwaald in Napels met als resultaat een schitterend kinderboek ontstaan op een moeilijk, maar ook bijzonder moment in de geschiedenis, namelijk tijdens een pandemie. Een kinderboek, met liefdevolle illustraties gemaakt door de talentvolle Leny Boerstra met in de hoofdrol haar poes Nola, verdwaald in haar zo geliefde Napels.

Tijdens de lockdown

Lockdown maart en april 2020. Op een dag een schokkend bericht; Nola is ontsnapt. Leny woont midden in Napels, samen met poes Nola. Tijdens de strenge lockdown zijn ze elkaars enige gezelschap en Leny pikt tijdens de lange eenzame dagen haar passie voor tekenen weer op. Nola is vaak haar belangrijkste onderwerp. En nu is Nola weg…

Nola verdwaald in Napels


De politie rijdt dreigend door de straten. ‘Blijf thuis, blijf binnen!’ schalt hun dwingende stem. Leny zoekt toch wanhopig door naar Nola. Ze schakelt alles en iedereen in. Zes lange dagen en nachten is Nola weg en dan ineens het verlossende bericht, ze is gevonden. Ze is weer thuis. Vies, uitgeput, maar ze zijn weer samen.

Nola net terug

Leer Napels kennen met Nola

Dit is het moment waarop het idee ontstond. Wat is er gebeurd met Nola in die 6 dagen? Wat heeft ze gezien? Wat heeft ze meegemaakt? Ik belde Leny: we gaan een kinderboek maken over wat Nola heeft meegemaakt. Jij en ik samen. Ik schrijf, jij tekent. ‘Oké!’ zei ze en zo begon het…We begonnen te schrijven en te tekenen en langzaam aan kreeg het verhaal meer vorm. Toen we eindelijk weer naar buiten mochten sprong Leny regelmatig op haar fiets en fietste richting Pozzuoli om even ‘live’ overleg te plegen als we vast zaten.

Personages in het boek


In het kinderboek ga je met Nola mee op een reis door Napels en leer je een aantal van de mooiste en meest bijzondere plekken van de stad kennen. Nola ontmoet verschillende personages die haar helpen, meenemen of iets te vertellen hebben. Zo is er het grappige personage Edo de ekster. Maar ze ontmoet ook personages die je echt tegen kunt komen in Napels zoals hondje Mallory.

verdwaald in Napels hondje Mallory
Hondje Mallory, een van de personages die Nola tegen komt in haar verhaal.

Langzaam leert poes Nola zo Napels en de geschiedenis van de stad kennen. In het boek worden de hoofdstukjes van de avonturen van Nola afgewisseld met informatieve hoofdstukjes vol achtergrondinformatie over Napels. De route die Nola loopt, kan trouwens ook heel goed in het echt! Dit is natuurlijk het leukst met een Local in Napels. Een echt kindvriendelijk rondje waar kinderen enorm van zullen genieten en veel van zullen leren!

Leny en Iris

In 2018 hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet en het klikte meteen. We vinden het heel fijn om samen door Napels te lopen, musea en kerken te bezoeken, lekker te eten en te drinken en om samen te werken en tours uit te voeren. Ook onze gezamenlijke liefde voor poezen is groot. Het was fijn om tijdens de lockdown aan een kinderboek te werken. Op papier door de straten te lopen die we zo misten. Bezig te zijn met iets waar wij beiden onze liefde en kennis over Napels in kwijt konden op een moment van totale stilstand en onzekerheid. Een doel te hebben. Daarnaast hou ik, Iris, enorm van lezen en heb ik in mijn jaren als kleuter- en basisschoollerares en in de jonge jaren van mijn kinderen altijd heel veel voorgelezen uit kinderboeken. Alles komt zo een beetje samen in dit boek.

Leny en Iris locals in Napels

Redactie van Joletta de Man

Een derde persoon voegde zich bij onze reis. Joletta, ze woonde in die periode vlak bij mij in Pozzuoli en houdt van Napels. ‘Wil jij meelezen? Wil jij redigeren? Kritische vragen stellen. Kromme zinnen vloeiend maken?’ Wat een hulp, wat een professionaliteit. Dit wordt goed!

Wij kunnen Joletta echt aanraden mocht je werk hebben dat geredigeerd moet worden en voor schrijfopdrachten!

Joletta redactie verdwaald in Napels
Overleg met Joletta zomer 2020

Bestellen

Bestel nu het boek Verdwaald in Napels!

Nola verdwaald in Napels

Fotocredits: Sergio Siano, Leny Boerstra, Iris de Brouwer

14 Reacties

 1. Marita Fennema

  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden. Succes en Shalom, Marita

  Antwoord
  • Iris

   Doen we, dank je wel!

   Antwoord
   • Annelies

    Ja leuk, ik wil ook graag op de hoogte gehouden worden!
    Suc 6 met het afronden🥰

    Antwoord
    • Iris

     Doe ik! Via de member group mail hoor je precies wanneer en hoe het te bestellen is. Hou je mail dus in de gaten.

     Antwoord
 2. Marion en Gerrit Menting

  Wat een prachtig idee, en terwijl we het lezen voelen we hoeveel het ons raakt. Het boek leeft nu al. Zet ons maar op de lijst van kopers.
  Succes met de afwerking. We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat.
  Liefs van Marion en Gerrit.

  Antwoord
  • Iris

   Dank jullie wel. Jullie horen het direct als het klaar is!

   Antwoord
  • Justjolie

   Mijn kleintje van bijna 3 jaar kan niet wachten! Hij is dan ook zelf half Napolitaans dus kunnen we mooi alle plaatjes laten zien waar nonna en nonna wonen!

   Antwoord
   • Iris

    Dat is bijzonder!

    Antwoord
 3. V. Gaikhorst

  Wat een ontzettend aardig concept! Zet mij maar op de lijst van geïnteresseerden.
  Hou me op de hoogte. Ik hou heel erg van Napels. Ben sinds 2004 gastdocent bij Suor Orsola Benincasa Universiteit.
  Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Iris

   Wat bijzonder! Natuurlijk houden we je op de hoogte. Als je je aanmeldt voor de member group (op de hoofdpagina van de website kun je je aanmelden) dan hoor je precies wanneer en hoe het boek uitkomt via de mail.

   Antwoord
 4. Willy Huizenga

  Wat superleuk! Ik ben gek op Napels, katten en lezen, dus… ❤️

  Antwoord
  • Iris

   het perfecte boek…

   Antwoord
 5. Lia van Aaken

  Verdwaald in Napels is echt een aanrader! Gelezen en zelfs als volwassene hartstikke leuk. Mooie teksten, prachtige tekeningen, leuke weetjes. Jammer dat ik geen jonge kinderen meer heb om samen met Nola door de stad te zwerven. Zo leuk om de illustrator ontmoet te hebben!
  Lia en Lan

  Antwoord
  • Iris

   Wat leuk om te lezen. Het idee dat mensen met ons boekje en met Nola mee door Napels lopen is een uniek gevoel. Bedankt voor de feedback en ik hoop dat jullie genoten hebben in Napels.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest