Als je over Napels praat, wordt vaak in één adem ook de maffia genoemd. Na de grote aardbeving in 1980 kwam  Peppe met zijn familie terecht in Scampia. Bekend als een gevaarlijke achterstandswijk en beroemd geworden door de Camorra, de Napolitaanse maffia en het boek, de film en serie die daar over gaan; Gomorra.

De wijk Scampia

Toen Peppe 10 jaar was kocht zijn vader een mooi appartement  in deze nieuwbouwwijk. Ondanks dat het appartement nog niet klaar was moesten ze na de aardbeving in 1980 er halsoverkop in trekken om te voorkomen dat mensen die dakloos waren geworden in hun appartement zouden trekken. De aardbeving bleek direct de doodsteek voor deze nieuwe wijk te zijn. Scampia is de meest beroemde achterbuurt van Italië geworden met de wereld beroemde ‘Vele’ en natuurlijk de Maffia, in Napels Camorra genoemd, die de wijk nog verder naar de vernieling heeft geholpen.

Hoe kijkt Peppe naar Scampia:

” Wanneer je opgroeit in een moeilijke achterbuurt, zoals Scampia in Napels, kun je er niet omheen dat je in contact komt met mensen die horen bij de Camorra, mensen uit de onderwereld.

Zomaar een herinnering…

Ik herinner me de volgende scene: Ik ging met 4 vrienden naar bar Fulmine om samen  een koffie te drinken. We waren in het deel van de wijk Monte Rosa, genaamd naar een straat in de wijk. Eén van mijn vrienden was net politieagent geworden. Buiten de bar staan vier mannen. Twee van hen lijken direct uit de film “The Godfather” van Coppola te komen. Je kunt vanaf een afstand zien dat het Camorra bazen zijn. Het is te zien aan de luxe merkkleding en aan de bewegingen en gebaren die ze maken. Bij hen staan  twee andere mannen; groot en breed, duidelijk twee bodyguards. De twee camorristi praten druk met elkaar. Mijn vriend de politieagent fluistert  dat zij de “Prestieri” zijn; de Camorra-leiders van dat gebied. We drinken zo snel mogelijk onze koffie aan de bar. Ik wil daar niet zijn, ik voel me er niet prettig. En gelukkig, net als ik, willen ook mijn vrienden zo snel mogelijk weg daar.  Binnen 5 minuten zijn we weer weg.

In Scampia is het altijd zo, als je merkt dat je een ongemakkelijke aanwezigheid voelt, is weggaan het verstandigste om te doen.

Die zelfde ochtend, een paar uur later, horen we dat de vier Camorristi gedood zijn buiten voor de bar. Een vijandelijk commando schoot en gooide zelfs een granaat naar hen … De gebroeders Prestieri hadden geen tijd om te ontsnappen of terug te vechten. Dat instinct om te vertrekken heeft ons misschien die ochtend wel het leven gered.”

Maffia oorlog

Er was een periode tussen 2004 en 2005 waarin bijna 100 doden vielen in de noordelijke wijken van Napels. Waaronder ook onschuldige slachtoffers vielen. Het was deze oorlog van Scampia die Roberto Saviano vervolgens ertoe bracht zijn bestseller Gomorra te schrijven. Na het boek kwam er ook een film en een serie. Opgenomen grotendeels in de wijk en de stad en gebruik makende van acteurs die soms letterlijk van straat zijn geplukt. Voor sommige van die jongens is het een manier gebleken om weg te komen uit een uitzichtloze situatie. Vooral de eerste twee series van Gomorra vertellen het verhaal zoals het ook redelijk echt gebeurd is.

Het besluit om weg te gaan

“Ik heb nog een andere herinnering die min of meer vergelijkbaar is met de hierboven beschreven herinnering. Ik zat op een wintermiddag in een bus op weg naar het zwembad. De bus stopt, er zijn mensen op straat die alle kanten op rennen. De bus opent de deuren. Ik ga de trap af om te begrijpen wat er is gebeurd. Ik vraag het aan een mevrouw  terwijl ze wegloopt. Zij antwoordt dat ze net een persoon hebben neergeschoten in zijn auto die was gestopt bij de verkeerslichten. Ik voel walging. Ik ga niet meer naar het zwembad. Ik ga naar huis. Die avond besloot ik dat mijn toekomst niet in Scampia zou zijn. Ik wil weg, ver weg van die buurt die geen toekomst biedt.”

De overheid

De Italiaanse overheid is nooit aanwezig geweest in Scampia. Soms werkten ze samen met de Camorra, een andere keer deden ze alsof ze niets zagen. En een enkele keer hebben ze er tegen opgetreden. Degenen die echt  iets proberen er tegen te doen zijn vaak alleenstaande personen die bijvoorbeeld een vereniging of coöperatie beginnen. Of het is de kerk met moedige priesters die de overheid vervangt door de enige veilige plek te vormen bestaande uit beschaving en dus bestaande uit hoop..

Verenigingen en coöperaties in Scampia

“Tegenwoordig zijn er in Scampia meer dan 40 verenigingen en coöperaties die in het gebied werken. Verenigingen die ervoor zorgen dat jongeren een ander voorbeeld krijgen en een alternatief hebben voor de Camorra. Verenigingen die onderwijzen, kennis verspreiden, mensen leren zichzelf en hun talenten te ontdekken, voor werkvoorziening zorgen. Kennis en educatie is de grootste vijand van de Camorra.  De verenigingen geven het  voorbeeld dat het mogelijk is om een andere weg in te slaan dan die van de criminele weg. En juist met deze mensen moeten we samenwerken als we mee willen werken aan verandering. Uit die buurt weg gaan zoals ik heb gedaan is aan de ene kant een makkelijke oplossing, maar tegelijkertijd moeilijk om weg te gaan bij je familie en vrienden. Maar  daar blijven en vechten om het te verbeteren, dat is pas echt moeilijk! “

Anti-Maffia / Anti-Camorra

Wij als Local in Napels willen met deze mensen en verenigingen samenwerken, om niet alleen het Scampia te delen dat al bij iedereen bekend is, maar om de verhalen te vertellen en samen te werken met hen die dag na dag op een legale manier strijden om het beter te maken. Wij, Local in Napels, werken samen met Ciro Corona en zijn vereniging (R)esistenza a Scampia. Met I Pollici Verdi di Scampia, met Antonio Piccolo en zijn Arci Scampia, met Gridas van Felice Pignataro. Daarom zeggen wij dus ook volmondig NEE tegen de camorra-tour en in volle overtuiging JA tegen de ANTI-CAMORRA-tour.

Neem contact met ons op om je te laten inspireren door deze mensen en ze te steunen (zowel financieel, als mentaal) en een tour te boeken met Nederlandstalige begeleiding. We vertalen de verhalen van diegenen die bijvoorbeeld de drugs dealden en nu via de coöperatie van Ciro aan het werk zijn.

Ciro Corona (r)esistenza anticamorra

Op 29 december 2020 ontvangt Ciro een ridderorde voor zijn sociale werk. Een enorme eer, zo verdiend! Lees hieronder de vertaling van de beschrijving van het werk van Ciro waarvoor hij onderscheiden is.

Ciro Corona, 40 jaar oud (Napels – Scampia), Ridder in de Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek: “Voor zijn dagelijkse en onvermoeibare inzet om legaliteit te bevorderen en sociale en culturele achteruitgang te bestrijden”.

Afgestudeerd in filosofie, werkt hij sinds 1998 als maatschappelijk werker in de rol van straat- en gemeenschapsopvoeder. Oprichtend lid, in 2008, van de associazione (R)esistenza Anticamorra (waarvan hij voorzitter is) en, in 2012, van de Social Cooperative (R)esistenza (waarvan hij de wettelijke vertegenwoordiger is). Dit is hoe hij zijn inzet omschrijft: “(R)esistenza ​​heeft altijd een ander idee gehad van sociaal werk, geen hulpverlening  maar verantwoordelijkheid. We denken dat het van onderaf is dat strijd worden ontwikkeld om malifide politiek en de Camorra te bestrijden. Door mensen nieuwe ontwikkelingstrajecten te laten zien en een keuzemogelijkheid aan te bieden. Die keuzemogelijkheid die otbreekt al voor zoveel jaren. Alleen door aanwezig te zijn in het gebied kunnen we tegen de maffia strijden”.

Via de vereniging beheert hij ook de Fondo Rustico Amato Lamberti, het eerste in beslag genomen landbouwgoed in Napels waarop nu wijn, honing, jam en ambachtelijk bier worden geproduceerd volgens de logica van de sociale landbouw (in het bijzonder met geïndividualiseerde werktrajecten voor gevangenen).

Hij is een referentiepunt geworden voor degenen die zich verzetten tegen de georganiseerde misdaad, heeft een anti-Camorra-loket opgericht en is de coördinator van het sociaal-culturele centrum genoemd naar Gelsomina Verde, een jong 22-jarig slachtoffer van de Camorra.

Zo begint zijn boek “(R)esistere a Scampia (gepubliceerd in 2019)”: “Ik ben geboren en getogen in Scampia en ik hoop daar ook te sterven, met een natuurlijke dood en zo laat mogelijk”. Het is een boek dat de moeilijke levensomstandigheden van die Napolitaanse buitenwijk aan de kaak stelt, maar ook wil laten zien dat er een andere kant van de medaille is. Hij zegt in deze zin: “de Camorra is nooit mijn huis binnengekomen, ondanks dat hij zo dichtbij was, tot in mijn eigen gebouw en in mijn familie. (..) Als jongen was het niet gemakkelijk om te ontsnappen aan de banden van de georganiseerde misdaad, de aantrekkingskracht van een gemakkelijk inkomen en een weg geplaveid met drugs en de dood. Ik koos een andere weg en net als ik vele anderen in Scampia. Ik heb niet de weg van de Camorra gekozen of zelfs die van weg gaan. Ik koos voor een derde: die van blijven, weerstand bieden en bestaan ​​”.

Fotocredit Le Vele di Scampia: Enzo Abramo

2 Reacties

 1. Robert

  Wij zijn vorige week met onze vriendengroep naar Napels en omgeving geweest en hebben ook deze geweldige tour mogen mee maken. Super organisatie dankzijn Iris, Peppe en Ciro en een top tour en dag van Peppe en Ciro. We hebben leren begrijpen hoe het is om in Napels te leven en waarom Napels vroeger, nu en in de toekomst zo mooi was, is en zal zijn. Ook hebben we Scampia en bepaalde gebouwen letterlijk en figuurlijk van dichtbij mogen bekijken. Het is heel mooi om te zien hoe Ciro de jeugd en alle andere mensen nieuwe kansen geeft en bijzonder om te zien hoe Iris en Peppe daarbij helpen. Authentieke verhalen tot in details en de bijbehorende motivatie om iedere dag beter te maken voor iedereen in Napels en Zuid-Italie. Een absolute aanrader om via deze group mensen deze tour te doen, maar vast en zeker ook alle andere tours en adviezen te volgen die zij aangeven. Als ik of we ooit weer in de buurt zijn, weten waar we moeten zijn. Nogmaals dank!

  Antwoord
  • Iris

   Jeetje bedankt Robert. We zijn blij dat het zo goed gelukt is om over te brengen wat we over willen brengen met onze tour en we kijken er naar uitje hier weer terug te zien!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest