Als ik met mensen door Napels loop, dan zijn er vragen over Napels die steeds weer terug komen. Daarnaast zijn er ook gewoon vragen die je hebt over Napels voordat je aan je reis begint. Misschien ben je slecht ter been of ben je van plan Napels te bezoeken met kinderen en vraag je je af of dit wel leuk, slim of mogelijk is. Ik zal proberen om op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven. Maar natuurlijk kun je ook altijd een mail sturen met je specifieke vraag.

Dé meest gestelde vraag 2023:

De meest gestelde vraag dit jaar was denk ik de volgende:

Hoe zit het met dat rode pepertje?

En ik antwoord iedere keer weer geduldig dat het meestal eigenlijk geen peper is, maar een hoorn. De Napolitaanse gelukshoorn, of ook wel bescherm amulet. De traditionele heeft een duidelijke krul aan de onderkant en een kroon erbovenop. De hoorn vind je soms ook als echte hoorn van bijvoorbeeld een buffel boven de ingang van een winkel hangen, maar het meest zie je hem als rood sieraad of sleutelhanger voorbij komen.

De kleur is rood, omdat ze vroeger van bloedkoraal gemaakt werden wat ook weer geluk en bescherming bracht. Pas toen de rode chilipepers werden geiimporteerd vanuit Amerika is er ook de peper te vinden als geluksamulet. Deze is vaak te herkennen aan het groene blaadje aan de bovenkant. Deze geeft je bijvoorbeeld aan (een) geliefde(n) en staat voor passie en bescherming van de liefde en voorkomt ontrouw.

De traditionele hoorn moet je cadeau krijgen, in je linkerhand laten prikken (de kant van je hart) door degene die de hoorn cadeau doet en bij je dragen of in je huis zetten of in de auto hangen. Mocht het puntje afbreken dan heeft het zoveel ongeluk voor je opgevangen dat hij is geknapt en is het tijd voor een nieuwe.

Wat doen de militairen hier en….hoe zit het met dat gekke mutsje?

Als je door Napels loopt, kom je op verschillende punten legertrucks tegen met militairen in gevechtstenue. Best een indrukwekkend gezicht. De militairen zijn sinds 2008 in heel Italië ingezet voor de operatie veiligheid op straatOperazione Strade Sicure met als taak het veiligheidsniveau van de Italiaanse steden te verhogen. Ze werken nauw samen met de Italiaanse politie. Je komt ze in Napels tegen op onder andere het centraal station, Metro Via Toledo, Piazza Bellini, Duomo en langs de boulevard.

Dan komen we vervolgens op de volgende vraag. Hoe zit het met dat gekke mutsje? Het rode slappe mutsje met een kwastje eraan is al regelmatig vergeleken met een kabouter (plop) muts of een slaapmuts. Maar hoe zit het nou?

De militairen met deze muts komen van het Reggimento Bersaglieri. Een zeer gerespecteerd regiment. Het hoofddeksel is traditioneel genaamd Fez waarvan de oorsprong teruggaat tot de Krimoorlog. Het leger ontving het hoofddeksel van hun Turkse bondgenoot. Uiteindelijk is de versteviging eruit gehaald, waardoor het slap werd en er werd een zijden of wollen koord met een kwast aan gehangen. De fez wordt gedragen van manschappen tot en met sergeant majoor op het moment dat ze geen pet of helm dragen. Het is een grote eer om de Fez te mogen dragen en ze zijn er dan ook echt trots op.

Militair Napels
Fotocredit: Joost Westerhof

Is Napels gevaarlijk?

Ja en nee. Met al die militairen op straat zou je denken van wel, maar zoals gezegd is het leger in heel Italië ingezet en niet alleen in Napels. Napels is net zo veilig en net zo gevaarlijk als ieder andere wereldstad. Let dus op je spullen. Ga niet met dure telefoons en horloges lopen zwaaien, helemaal niet in armere buurten. Let op in de bus en metro. Gebruik je gezond verstand en intuïtie.

Hoe zit het met de maffia in Napels?

Natuurlijk kent iedereen de verhalen over de maffia in Napels en sinds de serie en de film Gomorra wereldhits zijn is de associatie met de maffia en Napels bijna onontkoombaar. Wil je meer weten over de maffia en over de wijk waar de film en een deel van serie Gomorra zijn opgenomen? Overweeg dan om een Anti-maffia tour te doen met ons. Je leert alles over het ontstaan van de maffia in Napels, maar wij focussen ons vooral op de anti maffia, omdat we geloven dat dat wat aandacht krijgt groeit. Een sociaal bezoek met veel local informatie en een actieve bijdrage aan de dappere mensen die strijden tegen de maffia van Napels en hun persoonlijke verhalen, maar die ook graag de andere kant van de serie Gomorra willen laten zien.

scampia

Lees meer over de maffia in Napels.

Is Napels echt zo vies?

Veel mensen zullen direct ja antwoorden op deze vraag. Andere mensen lukt het om voorbij de chaos en soms viezigheid te kijken. Iedereen kent natuurlijk de berichtgeving uit 2009 toen er een groot afvalprobleem was en de straten vol met stinkende hopen afval lagen. Jammer genoeg hebben mensen dus ook de verwachting van een vieze stad, dus wat zie je dan en wat valt je dan juist op? Inderdaad de viezigheid…

Daarnaast moet je je beseffen dat als je uit Nederland of België komt, waar alles netjes aangeharkt wordt, regelmatig schoon wordt gemaakt en je niet af wordt geleid door chaos, verval, graffiti en zwerfafval het nog eens extra opvalt.

Dit is precies waarom ik een rondje door Napels met een local aanraad. Ten eerste is het gezellig en boeiend om met iemand op stap te gaan die de stad door en door kent. Ten tweede helpt hij of zij je om door de chaos en soms viezigheid heen te kijken. Zo kun je begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn, zodat je kunt stoppen met oordelen en kunt beginnen te genieten van het vele moois wat Napels ook te bieden heeft. De vriendelijke, gastvrije mensen, het heerlijke eten, de verborgen schatten aan kunst, cultuur, geschiedenis en opgravingen.

In welke wijk kan ik het beste mijn hotel, B&B of appartement  boeken?

Als je geld en de mogelijkheid hebt, dan zou ik zeker aanraden om iets te nemen aan de boulevard, de Lungomare di Napoli, op een plek waar je uitzicht hebt op de baai van Napels en dan met name op de Vesuvius. Dit uitzicht is zo mooi en uniek en de zonsopkomst achter de Vesuvius is op sommige ochtenden echt spectaculair. Leuke wijken zijn Chiaia, Vomero, en het historisch centrum rond de Decumani. Alles vanaf Piazza Plebiscito tot aan Via Duomo is volgens mij prima te doen. In mijn blog: Waar slapen in Napels heb ik alle wijken op een rijtje gezet.

Persoonlijk raad ik ook Pozzuoli aan als uitvalsbasis. Pozzuoli is goed verbonden met Napels via het OV maar vanaf Pozzuoli heb je ook een goede verbinding met de eilanden Procida en Ischia.

Kan ik naar Napels als ik niet goed ter been ben? Is Napels rolstoel vriendelijk?

Napels bezoeken met een rolstoel is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Je moet weten waar je moet zijn. Het handigst is om Napels te ontdekken met een local die alle plekjes weet en de weg weet. Dan weet je zeker dat je niet ergens in terechtkomt waar je moeilijk weer uitkomt. Het historisch centrum is bijvoorbeeld erg rolstoel onvriendelijk, de boulevard daarentegen is wel goed te doen. Het archeologisch museum is goed rolstoel toegankelijk. Je kunt de auto voor de deur op een speciale parkeerplaats parkeren en ook het museum zelf is goed te bezoeken. Bij de Catacombe di San Gennaro is een rolstoel toegankelijk parcours en ook bij de Galleria Borbononica (ingang Morelli).

Ben je slecht ter been of loop je moeilijk of met een stok? Reken dan op hobbelige straten, bij regen zelfs glad en met veel kuilen en bobbels.

Neem vooral contact met ons op om je te laten informeren over wat er wel en niet mogelijk is en eventueel een mooi programma samen te stellen samen. Zo kunnen we ook leuk alternatief vervoer voor je regelen zodat je toch op plekken kunt komen waar je anders met je rolstoel nooit had kunnen komen. En we kunnen een taxi regelen waar je met rolstoel en al in kunt.

Is Napels ook leuk met kinderen en tieners?

Een van de meest gestelde vragen over Napels is of Napels wel leuk is om te bezoeken met kinderen. En JA, Napels is juist heel erg leuk met kinderen, omdat Napels een beetje absurd is. Misschien is dat ook wel waarom ik Napels zo leuk vind. Je kijkt ergens binnen en je ziet de meest vreemde dingen. Zo keek ik laatst een garage in, helemaal volgepropt met troep, hout en metaal en midden tussen die troep zat een enorme zachte schone teddybeer. Op een stoel.  Daar moet ik dan na de verbazing van lachen.

In de stad is er ook veel streetart te vinden. Het kerststallenstraatje beweegt en spreekt enorm tot de verbeelding. De markten vinden alle kinderen leuk met alle soorten vis die er te zien zijn. Het historisch centrum lijkt een soort open lucht theater, met op elke hoek wel een andere muzikant of poppenspel.

Verdwaald in Napels
Meer informatie en bestellen Verdwaald in Napels

Napels is kleurrijk, creatief, fantasierijk, soms een beetje absurd, vaak heel grappig. Net als kinderen….dus die voelen zich er vaak wel thuis. Daarnaast is de geschiedenis super fascinerend , ook voor kinderen.

Ik raad aan om tijdens je bezoek aan Napels een kindvriendelijke tour met een Nederlandse local in te plannen en om in ieder geval het kinderboek Verdwaald in Napels mee te nemen tijdens je bezoek en poes Nola je mee te laten nemen.

Napels echter bezoeken met een kinderwagen, NEE. Het kan wel hoor, ik heb het zelf vaak genoeg gedaan, maar het is vermoeiend! De straten en dan vooral in het historisch centrum zitten vol met gaten en hobbels. Vaak blijven die kleine wieltjes ineens vaststaan met de kans dat je kind gelanceerd wordt.

De smalle straatjes zoals San Gregorio Armeno in de kerstperiode mèt kinderwagen?….ik heb het gedaan en mijn advies is: DOE HET NIET

Lees in mijn blog mijn 10 tips over wat je kunt doen met kinderen in Napels.

Hoe is het weer in Napels?

Ja, wat is nou de beste periode om Napels te bezoeken? Als je van warm houdt, kom dan vooral in de zomer naar Napels. Neem als uitvalsbasis Pozzuoli of het eiland Procida of bijvoorbeeld Vico Equense of Sorrento (allen aan zee gelegen) of boek een hotel met eventueel een zwembad.

Mijn persoonlijke mening is dat Napels het mooist is om te bezoeken in de maanden april en mei en juni en september en oktober. In deze maanden voel je echt sterk het verschil met Nederland. Het is in deze maanden vaak zacht en zonnig, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Kom je in de maanden juli of augustus dan kun je jassen en zelfs vesten wel thuislaten. Kom je in november en december dan zou ik rekening houden met regen.

Lees mijn blog die maand per maand het klimaat van Napels beschrijft en kledingadvies geeft.

Hoe steek ik over in Napels?

Gewoon gaan.

Hoezo gewoon gaan?

ja, gewoon beginnen te lopen! Als je blijft wachten tot jij -volgens jou- recht hebt om over te steken, dan kom je dus nooit naar de overkant! Op het moment dat je ruimte laat aan de Napolitanen, dan zullen zij die ruimte innemen. Dat is eigenlijk met alles zo, en zo ook met het oversteken…

Loop je op een zebrapad, BLIJF goed opletten, want een scooter of motor kan toch ineens achter de eventueel gestopte auto vandaan komen schieten.

Laat vooral niet zien aan bestuurders dat je hen gezien hebt, want dan rijden ze door. (Heb je ze gezien, dan ga JIJ dus stoppen). Begin dus te lopen, DOE ALSOF je alleen voor je kijkt, maar houd met een schuin oog iedereen in de gaten zodat je toch nog op tijd weg kunt springen of even je pas kunt versnellen.

Een andere tactiek is borst vooruit, je hand als stopteken zijwaarts houden, zowel links als rechts, iedereen strak aankijken en met stalen blik oversteken.

Stel je liever je vragen direct aan ons? Neem dan vooral contact met ons op, zodat we ze kunnen beantwoorden of we spreken af in Napels voor een Nederlandstalige tour door de stad waarin je ons alles kunt vragen!

Waarom kom ik voetballer Maradona overal tegen?

Maradona streetart trisha

Ja, inderdaad. de aanwezigheid van Maradona is echt overal te vinden in het straatbeeld van Napels. Zelfs Maradona uitgebeeld als Santo, heilige, zie je regelmatig terugkomen. Maradona heeft veel betekend voor de Napolitanen in een erg moeilijke periode. Peppe was in de tijd dat Maradona in Napels voetbalde een tiener en ging naar alle wedstrijden. Lees in zijn verhaal waarom volgens hem Maradona zo belangrijk is voor Napels en de Napolitanen.

Boek een Maradona tour en kom op bijzondere plekken waar Maradona nog volop aanwezig is.

7 Reacties

 1. willy Nicolaas Marino

  Hoi Iris , Ik heb net je blog and site ontdekt . Heel leuk en dit is inderdaad echt Napels herkenbaar . Hopelijk komen dit jaar weer mensen Napels ontdekken en bezoeken . GR Willy

  Antwoord
 2. Anouska

  Hahaha, het oversteken klinkt zo herkenbaar. Net als met een kinderwagen lopen. Niet te doen in het oude centrum. Doodvermoeiend.

  Antwoord
  • Iris

   Ja, ik ben zo blij dat ik geen kinderwagen meer nodig heb 😉

   Antwoord
 3. Diana

  hihi, ik heb ook gemerkt dat het helpt wanneer je als vrouw lange benen hebt bij het oversteken 🙂

  Antwoord
  • Iris

   😉

   Antwoord
 4. Meriam

  is napels leuk en veilig met oud en nieuw.

  Antwoord
  • Iris

   Hoi Meriam, het is altijd een groot feest met heel veel vuurwerk. Vuurwerk is vuurwerk. Verder is het zoals overal.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest