Door Peppe ben ik in Napels terechtgekomen. Ik vroeg hem; schrijf nou eens op waarom je terug bent gegaan naar Napels… Napels is geen gemakkelijke plek….veel mensen zullen raar hebben opgekeken van je keuze. Hij is er ooit weg gegaan, zoals vele jonge Napolitanen. Maar hij is terug gekomen. Napels, een gebied waar zoveel oordelen en vooroordelen over bestaan. Ik vroeg hem dus, hoe kijk jij daarnaar?

Het antwoord van Peppe:

Iedereen heeft wel iets te zeggen over Napels

“Ik heb altijd mijn twijfels gehad bij mensen die alles denken te weten en overal een mening over hebben. Degenen die een eenvoudig oordeel vellen over complexe problematiek komen vaak helemaal niet met oplossingen aan, maar met een snelle vluchtroute. Ik zeg dit omdat ik me altijd heb afgevraagd hoe je artikelen, blogs, zelfs gidsen over een stad als Napels kunt schrijven…. terwijl je daar slechts enkele dagen of in sommige gevallen enkele uren aanwezig was.

Een stad die verdeelt

Ik lees vaak meningen en oordelen van reizigers en toeristen over deze stad in online community’s. En ik kan niet om de oppervlakkigheid heen. Napels is een stad die verdeelt zoals alles wat anders is dan de gangbare normen. En over dat wat verdeelt, is het oordeel vaak extreem.

Er zijn mensen die de chaos, onbekwaamheid, gebrek aan opleiding en daarom een gebrek aan respect voor de omgeving niet kunnen begrijpen. Waarna er vervolgens een negatieve mening wordt geventileerd en er minachtend wordt gesproken en geoordeeld. Napels is zo’n plek, dus je kunt ze ook geen ongelijk geven.

Er zijn ook mensen die op het eerste gezicht verliefd worden op de spontaniteit, op het vermogen om buiten de standaard normen te leven. Te weten hoe je een ander perspectief aan het leven moet geven, zelfs veel luchtiger naar het leven te kijken … gemakkelijker. Ook dit is Napels en deze kant van Napels kán niet genegeerd worden.

Kortom, het is een stad die verdeelt, een stad van uitersten. Maar hoe kan een waarheidsgetrouw oordeel worden getrokken over een stad die alles én het tegenovergestelde van alles in zich heeft?

Eduardo De Filippo, Totò, Pino Daniele

Zelfs Napels’ beroemdste nakomelingen, ik denk aan Eduardo De FilippoTotò, Pino Daniele, wisten toen ze woorden probeerden te geven aan Napels, slechts een gedeeltelijke waarheid uit te drukken.

Eduardo De Filippo zei: “Napels is een openluchttheater waar mensen de straat op gaan en zonder te weten mee doen aan een toneelstuk, waar ze een optreden weggeven, zonder door te hebben een rol in het optreden te hebben!”

Pino Daniele heeft Napels en de Napolitanen in veel van zijn liedjes beschreven. De beroemdste: Napule è, zegt dat Napels bestaat uit duizend kleuren, maar ook uit duizend angsten, en uit de kinderstemmen die je overal hoort op straat (kinderen behoren voor Napolitanen tot een andere wereld, ze zijn onaantastbaar en behoren tot iedereen. Deze manier van kijken is het de basis van een zeer sterk antiracistische kijk op de mens door het volk). Deze verschillende stemmen zorgen ervoor dat je je nooit alleen voelt (het sterke familie concept dat verder gaat dan de eigen gezinsleden).

Totò zei: “wie in Napels is geboren, wil in Napels sterven.” Het gevoel van saamhorigheid, van het behoren bij dit gebied en bij deze cultuur is enorm sterk bij het Napolitaanse volk. Elke keer dat je met een Napolitaan praat zul je dit ervaren en voelen. Trots staat centraal in elke discussie die je voert met een Napolitaan.

Terug naar mijn Napels

Ook ik, die 12 jaar in Nederland heeft gewoond, besloot 15 jaar geleden om terug te keren. Ik verhuisde weer terug naar het gebied waar ik ben geboren. Het gevoel van thuishoren in deze stad en deze cultuur is ook binnen in mij te sterk aanwezig. Nederland heeft mij verrijkt, heeft mij kennis laten maken met veel nieuwe dingen en mij laten groeien als persoon. Maar de verbinding die ik voel met Napels heeft ervoor gezorgd dat ik besloot terug te keren. Ik kan mij dan ook goed vinden in alle drie de manieren waarop deze drie personen Napels hebben geprobeerd te beschrijven.

Oordelen over Napels

Terug komende op mijn eerste vraag, een stad die zo complex is … hoe kan deze naar waarheid worden beschreven? Het is simpel gezegd onmogelijk. Ik geloof dat ieder slechts een gedeeltelijk oordeel kan geven dat echter iets heel anders is dan een oppervlakkig oordeel.

Ik denk allereerst dat je Napels en haar bewoners op een diepgaande manier moet kennen om een oordeel te geven dat niet oppervlakkig is. Je moet de taal kennen (het Napolitaans is een officiële taal) om deze diepgaand te begrijpen. Veel van de Napolitaanse uitdrukkingen zijn zelfs niet in het Italiaans te vertalen.

Ten tweede moet je de geschiedenis van Napels weten om bepaald sociaal gedrag of de trots van de Napolitaan te kunnen begrijpen.

En ten derde moet je opgenomen worden in een Napolitaanse familie om de redenen voor bepaalde acties te begrijpen. Om de culturele verschillen te begrijpen die niets meer zijn dan de mix van vele culturen (Grieks, Romeins, Spaans, Normandisch, Frans, Oostenrijks) opgebouwd in 2500 jaar. Je hebt dit alles nodig om een gedeeltelijk en niet een oppervlakkig oordeel te kunnen ontwikkelen en de stad beter te begrijpen. En om dit te doen duurt jaren! Zeker niet een paar dagen of uren.

Daarom heb ik een sterke terughoudendheid tegenover diegenen die een definitief oordeel willen geven over Napels, ondanks dat ze daar drie uur zijn geweest; of die, na drie dagen in Napels te zijn geweest, een gids schrijft over de stad en wil laten geloven Napels te kennen… … dit is oppervlakkigheid, die ik niet vertrouw.

De gedeeltelijke waarheid

Om het gedeeltelijk waarheidsgetrouw te vertellen … je kunt het alleen doen als je er jaren hebt gewoond en door deel te nemen aan het dagelijkse leven.

Gedeeltelijk waarheidsgetrouw vertellen is precies wat ik samen met Iris doe via onze website, onze sociale media pagina’s, onze rondleidingen, onze samengestelde routes. En dit is de reden waarom ik terug ben gekomen en maakt deel uit van de missie van ons bedrijf.”

Ga op tour met Peppe

Zou jij wel eens door de stad willen lopen of fietsen, samen met Peppe? Wil jij zijn verhaal en kijk op de stad horen? Misschien kan juist hij een inspiratie zijn voor je studiereis of bedrijfsuitje. Neem vooral contact op met ons. En laat ons een tour door Napels onder Nederlandstalige begeleiding van Peppe voor je organiseren.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest