De afgelopen maanden hebben de straten van Napels zich langzaam aan azuurblauw gekleurd. Napels begon er steeds meer in te geloven en op 4 mei 2023 tijdens de 33e wedstrijd in het kampioenschap speelde Napoli gelijk tegen Udine. Dit was genoeg om wiskundig gezien kampioen van Italië te worden. De derde landstitel voor de club. De eerste keer in 1987, de tweede keer in 1990, beide keren onder leiding van Diego Armando Maradona en nu…33 jaar later voor de derde keer. Na 33 jaar!

Napoli landskampioen, hoe is dat voor Peppe?

Peppe die tijdens de eerste twee keer een tiener was en toen bij alle wedstrijden aanwezig is geweest, legt uit:

“Net als het winnen van de eerste Scudetto toen ik 16 was, heeft ook deze een speciale betekenis;

Napels is voetbal

In een normale wereld identificeert een team zich met een stad. Hier gebeurt het tegenovergestelde, het is een hele stad en haar inwoners die zich identificeren met een voetbalteam! Hier leven we op brood en voetbal.

Napoli voetbal

Hier is het zo dat als we op maandagochtend weer aan het werk gaan en Napoli heeft de dag ervoor verloren het een bitter en triest begin van de week is.

Napels is een stad die leeft van voetbal. Het is de enige grote Italiaanse stad die maar één voetbalclub heeft: Rome heeft Roma en Lazio, Milaan heeft Milan en Inter, Turijn heeft Torino en Juventus, Genua heeft Genua en Sampdoria, Napels heeft Napoli en …. meer hebben ze niet nodig.

Dit is dus waarom er zoveel aandacht is besteed aan deze Scudetto, waar 33 lange jaren op is gewacht!

Napels landskampioen, toeval of niet?

Daarnaast is Napels een zeer, zeer bijgelovige stad. Het zit in de geschiedenis, het stroomt door ieders  aderen. Misschien wel omdat het een stad is die in de baai ingeklemd ligt tussen twee vulkanen: de Vesuvius en de Campi Flegrei en altijd bang is dat het lot zich tegen hen keert.

Is het toeval of niet? Er zijn in ieder geval veel overeenkomsten te vinden met de overwinning in 1987.

 In 1986 leidde Maradona Argentinië naar de wereldtitel. Tijdens het kampioenschap 1986/87 werd Napoli voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Italië. Zoveel frustratie vond een uitlaatklep voor een volk dat in die jaren vooral moest bekomen van de aardbevingsramp van 1980 die de stad op de knieën had gedwongen.

De geschiedenis herhaalt zich: Messi’s Argentinië is opnieuw wereldkampioen. En ook Napoli wordt op magische wijze weer Italiaans kampioen. Alsof iemand van daarboven deze twee teams opnieuw naar succes heeft geleid…

La mano di D10S

Voor de Napolitanen, die een bijgelovig volk zijn, kan dit geen toeval zijn. Het doet ons Napolitaanse fans goed om ons voor te stellen dat Diego ons van daarboven een handje wilde helpen. De beroemde mano di D10S, de hand van God. Nog steeds hij… nog steeds in ons hart. Want ‘chi ama non dimentica‘ – wie lief heeft vergeet niet.

Maradona streetart trisha

Dit zijn feestelijke dagen in de stad. Je ziet deze weken overal vlaggen om het kampioenschap te vieren. De meeste met het gezicht van Diego Armando Maradona erop. Hij is nog steeds overal aanwezig.  Hij staat afgebeeld op de muren van volkswijken. Op de feestversieringen en spandoeken, op de spritsen en drankjes die we in bars nuttigen staat nog steeds de naam van Maradona. Als een God veroudert hij niet, en deze stad draagt hem voort van generatie op generatie, door de eeuwen heen.”

*affiliate links aanwezig in blog.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest