Waarom is Maradona zo belangrijk voor Napels en voor de Napolitanen. Ik vroeg het aan Peppe en hij legt het in onderstaand stuk haarfijn uit:

Diego Armando Maradona en Napoli

“Wanneer Nederlanders en Belgen Napels bezoeken vragen ze mij  vaak wat het verband nou is tussen Maradona en Napels. Hoe komt het dat de relatie tussen Diego Armando Maradona en de Napolitanen zo sterk is, zelfs 30 jaar na zijn vertrek?

De nieuwe generaties Napolitanen (tussen de twintig en dertig jaar oud) hebben hem nog nooit zien spelen, maar de aanwezigheid van Diego is vandaag de dag nog steeds sterk voelbaar en zichtbaar op veel plaatsen in de stad.

Om te begrijpen waar Maradona voor staat in Napels, moeten we een stap terug in de tijd doen.

De geschiedenis van Napels en Maradona

Napels als historische hoofdstad verliest tijdens de eenwording van Italië in 1861 haar centrale positie ten gunste van Rome en andere noordelijke steden. Na de tweede wereldoorlog zijn miljoenen zuiderlingen genoodzaakt om naar het noorden te verhuizen om een baan te vinden. Vanaf die tijd ontwikkelt Voetbal zich als de populairste sport in Italië en dient om de emoties van het volk te beheersen en als afleiding. Het is geen toeval dat er in het zuiden misschien wel de meerderheid van de bevolking supporters zijn van de teams uit Noord-Italië: Juve, Inter en Milan. Deze voetbalclubs hebben geld om uit te geven, ze zijn rijk, ze kunnen alles betalen. De zuiderlingen die noodzakelijkerwijs naar het noorden verhuisden,  werden om zich niet minderwaardig te voelen, supporters van de teams van Milaan en Turijn.

Een wereld apart

Zuid-Italië wordt gezien als een achtergebleven gebied. Een gebied dat het niet alleen kan, waar dieven en misdaad domineren. Bij het spelen van wedstrijden tussen Inter-Napoli, Juve-Napoli, Verona-Napoli zijn de spandoeken van de tegenstanders tegen de Napolitanen gericht: “forza Vesuvio” (kom op Vesuvius!)”, “Benvenuti in Italia” (Welkom in Italië), “grazie Colera” (bedankt cholera ( In Napels is er in de jaren 70 nog een cholera uitbraak geweest waarbij 13 mensen zijn overleden)). Napels wordt gezien als een wereld apart, dat los staat van de rest van het land.

Een verenigd Italië?

En wij, Napolitanen? Wij voelen ons niet minderwaardig. Dat is wat de televisie ons wil laten geloven, vooral Rai en Mediaset. En de kranten praten alleen over de problemen van Napels en vertellen een halve waarheid; in het zuiden is er niets, alleen armoede en misdaad.

De realiteit is anders. Maar als je deze omstandigheden van angst en onderwerping niet creëert, zou het noorden dat mensen nodig heeft om te kunnen  groeien, zonder personeel zitten. Naast het noorden dat in economische termen vooruitgaat, is er een zuiden dat aan het verdrinken is. Italië is niet verenigd, het is niet dat,  wat de massamedia ons laat geloven.

Het dieptepunt

In de jaren 70 was er cholera in Napels en de Camorra die eerst vooral zijn spierballen liet zien met bedreigingen en macho gedrag  slaat door en begint op straat te schieten en te doden. In de jaren tachtig was er een aardbeving die alles verwoestte en Napels nog dieper liet zinken.

Napels, met haar 2700 jaar aan geschiedenis, bevindt zich op het hoogtepunt van haar  laagste punt ooit. Er is een crisis, mensen emigreren, er wordt geschoten op straat. Er zijn Camorra doden, de stad wordt verwoest door de aardbeving en bespot door de rest van het land.

De komst van Maradona

En dan arriveert in 1984 tot ieders ongeloof Diego in Napels. De redder van het vaderland is gearriveerd, degene die ons weer met opgeheven hoofd laat lopen. En dan zie je spandoeken van de Napoli supporters  verschijnen zoals “Als Verona Italië is, willen we geen Italianen zijn, leve Afrika!”als reactie op het spanbord “welkom in Italië” van Verona.

En we kunnen forza Napoli zingen in alle Italiaanse stadions omdat … Diego Armando Maradona, de sterkste voetballer aller tijden, ervoor heeft gekozen om in Napoli te spelen! Het is onze trots, onze vlag. Napoli Calcio wint voor het eerst het landskampioenschap. Voor het eerst in de geschiedenis van dit land is Napoli de kampioen van Italië!

God in Napels

Eindelijk staat Napels op de eerste plek in iets in Italië! Eindelijk kunnen ook wij bewijzen dat we als eerste in een Italiaanse statistiek concurreren met andere teams uit andere steden. Zelfs als het alleen maar sport is! Na het winnen van het tweede landskampioenschap met Napoli en de UEFA Cup naast verschillende Italiaanse bekers, probeert Giovanni Agnelli, de rijkste man van Italië en eigenaar van merken zoals Fiat, Ferrari, Maserati en Alfa Romeo, evenals de eigenaar van Juventus, Maradona te overtuigen om met ze te spelen en de Napolitaanse stad te verlaten. Hij biedt hem daarbij veel geld aan.

Diego weigert. Hij zegt dat hij de Napoli-fans die hem als hun grote  liefde hebben gekozen niet kan verraden! Geld kan niet de reden zijn om hen te verraden. Hij weigert publiekelijk en besluit in Napels te blijven. En Napels besluit hem te aanbidden als een God! En als een God gaat hij van generatie op generatie over in de harten van de Napolitanen.”

5 Reacties

 1. Li es Peels

  Ik ben ontroerd om dit te lezen en voel met de Napolitanen mee. Heb ook de film van Maradonna gezien. Wandel of fiets met Peppe en/of Iris mee door Napels en je ontmoet prachtige, lieve Napolitanen.

  Antwoord
 2. Charles Roymans

  El Diego zal altijd de grootste blijven, in Napoli en in Argentina.

  Antwoord
 3. Jeroen

  Ik kan mij zeker na de documentaire van gisteren, het lezen over Napels en het bezoeken aan deze ‘ mooie’ stad, goed voorstellen hoe de Napolitanen deze periode ervaren hebben en hoe belangrijk het voor hun was en is.

  Antwoord
 4. Aerts René

  Hoeveel volk kwam er kijken naar de eerste training van Napels MET Maradona ? En als ik me niet vergis moest men een belachelijk laag bedrag betalen om binnen te komen.

  Antwoord
  • Iris

   80.000 toeschouwers kwamen naar de eerste training van Napoli met Maradona kijken. Prijs weet Peppe niet meer, maar zal inderdaad niet veel geweest zijn.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest