Wijn en een lichte lunch bij een wijngaard op de Vesuvius

Wij zijn altijd op zoek naar de beste en meest unieke plekjes voor onze klanten en gasten. Op de vruchtbare hellingen van de vulkaan de Vesuvius groeien bijzondere druifsoorten. Er wordt een wijn geproduceerd die terug gaat tot de Romeinse tijd en die een geschiedenis en legende heeft die meer dan 2000 jaar oud is; de Lacryma Christi, oftewel de traan van Christus.

Lichte lunch met wijn

De helling van de Vesuvius is dan ook dé plek voor een lichte lunch bij een wijngaard met eigen geproduceerde wijn en rondleiding door de antieke wijnkelders gelegen in de lavarotsen.

wijnproeverij Vesuvius

Als je bijvoorbeeld slecht ter been bent, en de wandeling naar boven naar de rand van de krater teveel is, kun je op deze manier toch echt de Vesuvius voelen. Niet door hem te beklimmen, maar door er te zijn. Dat komt doordat je letterlijk de lava ziet en aan kunt raken in de wijnkelder van de wijgaard.

Wijngaard op de Vesuvius

Het toerisme zit hier nog niet zo lang in een opleving en vijf jaar geleden was het echt moeilijk om plekken te vinden die waren ingesteld op buitenlanders en waar ook goed mee viel samen te werken.
We waren dan ook super blij om een mooie wijngaard te hebben gevonden aan de voet van de Vesuvius, waar we onze persoonlijke klanten naar toe stuurden. In de toen nog 100% Napels gids had ik voor Time to Momo in 2014 al een wijngaard opgenomen, maar die was in de loop van de tijd al flink toeristisch geworden aangezien het de enige was.

Tourist Trap


Tot onze schrik kregen wij de laatste tijd steeds vaker ontevreden feedback over onze wijngaard met wijnproeverij en lunch: ‘we voelden ons een nummer’. ‘Busladingen vol toeristen’. ‘Het eten was niet echt lekker en koud’.
Daar was iets mis gegaan. Ons unieke plekje was een tourist trap geworden!

Ons netwerk


We zijn meteen vrienden, familie en kennissen in gaan schakelen om uiteindelijk een plekje te vinden waarvan wij direct na ons bezoek zeiden: hadden we dit maar eerder ontdekt!

wijnproeverij Vesuvius

De wijngaard op de Vesuvius


De wijngaard waar we terecht kwamen ligt aan een zijweg van de hoofdweg die vanaf Ercolano de Vesuvius op gaat. Echt een perfecte lunchstop dus tussen het bezoek aan de opgravingen van Pompeii of Herculaneum en het bezoek aan de krater van de Vesuvius.

Boek meteen!

De wijngaard bestaat sinds 1780 en wordt op dit moment gerund door Vincenzo, met zoon Gennaro in zijn schaduw. Maar die staat al klaar om het in de toekomst over te nemen.

Vincenzo
Vincenzo en Gennaro

Uitzicht


Tijdens het bezoek maak je een wandeling door de wijngaarden om uiteindelijk op een punt uit te komen waar je over de gehele baai van Napels uitkijkt. Op heldere dagen zie je IschiaCapo MisenoCapri en Sorrento perfect liggen. Als je je vervolgens omdraait, zie je achter de wijnranken de dreigende krater van de Vesuvius opdoemen. Dichterbij dan je zou verwachten.

wijngaard Vesuvius

Lavastroom uit 1037

De lava en modderstromen zijn dan ook meerdere keren over het landgoed getrokken.
De lavastroom uit 1037 heeft ervoor gezorgd dat de wijnboerderij een wel heel bijzondere wijnkelder heeft. Je daalt een trap af en komt in een ruimte met een heel aangename temperatuur om vervolgens te beseffen dat je helemaal omringt bent door lava…wijn…en een eeuwenoude familiegeschiedenis.

Familiegeschiedenis


Vincenzo en Gennaro vertellen vol passie over de familiegeschiedenis die letterlijk in de muren geschreven staat in de wijnkelder. Hun voorouders uit 1780 hebben een boodschap achtergelaten op de muren.

Gennaro
Gennaro laat ons de boodschap van zijn voorouders zien

De wijnen


De wijnen die de boerderij produceert zijn natuurlijk de Lacrima Christi, zowel wit als rood. Voor de witte Lacryma Christi wordt er 80% Caprettone druiven gebruikt en 20% Falanghina. Voor de rode versie 50% Piedirosso, 30% Aglianico en 20% Primitivo. Er is ook nog een 100% Primitivo, een 100% Aglianico en een 100% Caprettone wijn. Daarnaast produceren ze ook zeer goede olijfolie, sausen en groenten in zuur zoals aubergines.

Heb je interesse in het kopen van bovengenoemde wijnen? Stuur dan een mail naar info@localinnaples.com of neem direct contact op.

pijnproductie
wijntonnen

Lichte lunch met wijn van eigen productie

Tijdens de lichte lunch op de boerderij krijg je een plankje met lekkere hapjes erop. Bruschetta’s met groenten uit de tuin, kaas en salami, olijven, heerlijk vers brood, salade en natuurlijk proef je de eigen geproduceerde wijn: een rode en een witte. De lichte lunch wordt afgesloten met een zoete tarallo en een glas frisse spumante. Na de proost kun je je weg vervolgen de Vesuvius op.

Lees meer over de lunch op de wijngaard bij de Vesuvius

kleinschalig, kwaliteit, authenticiteit.

Geen overdaad, maar kwaliteit. Geen nummers en grote groepen, maar aandacht, contact en authenticiteit. Vincenzo is nog wat verlegen en heeft soms wat moeite met Engels praten, maar ‘piano, piano’ (langzaamaan) zal dat vanzelf beter gaan.

Wil je deze unieke ervaring meemaken voor jou en je partner, jou en je familie (kinderen krijgen een speciaal menu), voor je vriendengroep of bedrijf? Neem dan gerust contact op met info@localinnaples.com

  • Bekijk het filmpje dat we hebben gemaakt over ons bezoek aan de wijngaard

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest