Fun facts over Napels die je waarschijnlijk nog niet wist, maar wel handig zijn om te weten als je Napels bezoekt. Want als je deze fun facts weet en zult herkennen tijdens je stedentrip naar Napels dan zal het zeker een glimlach op je gezicht toveren.

Fun fact over Napels #1

Wist je dat Pizza met ananas een absolute NO GO is in Napels. Voor Napels en de Napolitanen is de Napolitaanse pizza zo ongeveer heilig. Er zitten allemaal regels aan het bakken van de Napolitaanse pizza vast en de kunst van Napolitaanse pizzabakker is zelfs in 2017 uitgeroepen door UNESCO tot immaterieel erfgoed. Om vervolgens fruit op je pizza te leggen is zo ongeveer de grootste belediging die je kunt geven aan een pizzabakker hier.

fun facts napels

Het gaat in Napels namelijk om de perfecte combinatie van smaken. Toen ik hier net woonde zo’n 15 jaar geleden begreep ik ook niet waarom het zo erg was dat ik vruchtensapjes dronk bij mijn pastamaaltijd, na verloop van tijd begon ik het te begrijpen. Als je echt respect hebt voor de smaak en de smaakkeuze en het werk en de tijd en passie die er in een gerecht gestopt wordt, en daarbij de geschiedenis, verhalen en traditie die erbij hoort weet, dan voel je op een gegeven moment dat dat vruchtensapje, of die ananas op de pizza gewoon echt niet past en bijna respectloos is naar het gerecht en naar de persoon die er zo hard aan gewerkt heeft.

Leer online thuis pizza maken zoals het hoort volgens een Italiaan, of direct in een pizzeria in Napels als je in Napels bent.

Leuk weetje over Napels #2

Maar wist je dat daarentegen een pizza met patat wél weer kan. Hoewel er een flinke discussie over bestaat tussen de Napolitaanse pizza bakkers, want het is een pizza die natuurlijk absoluut niet hoort bij de Napolitaanse traditionele pizza. Maar het is daarentegen een erg geliefde pizza bij de Napolitaanse kinderen. En ja, als de kinderen in Napels iets willen…dan krijgen ze het ook!

pizza patat fun fact napels

Het is een pizza met mozzarella, in plakjes gesneden worstjes (wurstel) en bovenop deze gebakken pizza worden gefrituurde frietjes (patatine) uitgestrooid. Tot de leeftijd van ongeveer 14 jaar kun je deze pizza zonder scheve ogen bestellen. Vanaf 14 jaar wordt het weer een belediging.

Fun fact over Napels #3

Heb jij al eens gehoord over de uitgestelde pizza of koffie? In sommige bars of pizzeria’s kun je een extra koffie of pizza betalen en deze op die manier cadeau geven aan hen wie het niet kunnen betalen. De mensen die zelf geen koffie of pizza kunnen betalen weten waar ze terecht kunnen voor een caffé of pizza sospesa en kunnen op deze menselijke manier toch genieten van deze twee typisch Napolitaanse kwaliteitsproducten die zo horen bij het dagelijks leven in Napels.

fun facts napels koffie


Grappig weetje over Napels #4

Iedereen weet wel dat Italianen enorm expressief zijn als ze praten. Sowieso veel meer dan Noord Europeanen, maar Napolitanen zijn in alles nog iets extremer, zo ook in hun gebaren en tonaliteit van praten. Alles is groots en luid. Het lijkt soms alsof er een grote ruzie of discussie gaande is, wat uiteindelijk allemaal theater blijkt te zijn waarna de mensen vervolgens luid lachend elkaar op de schouders slaan.

Toen ik net hier woonde en nog slecht Italiaans sprak en daarnaast heel erg verlegen was, heb ik veel geleerd van de mensen hier. Doordat ik uit mijn comfort zone moest en ik mijzelf toch op een of andere manier uit moest zien te drukken bleken die gebaren die ze hier zo veel maken goed van pas te komen. Niemand kijkt hier raar naar je als je druk uitbeeldend, daar je handen en gezichtsuitdrukking en soms je hele lichaam bij gebruikend duidelijk probeert te maken wat je bedoelt. Een uitkomst! Ik kan het iedereen aanraden. Napolitanen houden van contact, van een praatje, van een grapje, van het uitwisselen van een lach en dit doen ze met veel expressie. Geniet ervan!

Fun fact over Napels #5

Napolitanen zijn erg gelovig en bijgelovig. Dit zie je veel terug in het dagelijks straatbeeld. Van knoflook bij de voordeur, tot een kruisje slaan als ze langs een kerk of kapelletje komen. Om de zoveel meter is er een kerk te vinden. Rode gelukshoorntjes, doodshoofden, vogeltjes in kooitjes, een ei, een beschermheilige. Daarnaast verbinden ze dromen en gebeurtenissen aan nummers die ze vervolgend inzetten in de lotto in de hoop wat economische rijkdom te vinden.

Hoor meer over het geloof en het bijgeloof van de Napolitanen tijdens een rondje door Napels met een Nederlandstalige local.

fun fact napels geluk

Ontdek nog meer leuke fun facts over Napels in het kinderboek Verdwaald in Napels van Iris de Brouwer met illustraties van Leny Boerstra.

Ontdek alle fun facts over Maradona in Napels tijdens een Maradona tour met Nederlandssprekende Napolitaan.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest