Ben je in de kerst periode in Napels? Dan heb je een goede keus gemaakt voor je citytrip, want Napels is een kerststad bij uitstek! Maar weinig mensen buiten Italië, weten dit, maar Napels is beroemd om haar kerstsfeer en de unieke kerststal – Presepe genaamd. 

Wat is er voor bijzonders te doen in Napels met kerst?

Ten eerste is Napels in de kerstperiode extra gezellig, omdat Napels beroemd is om de traditie van de kunst van de kerststal, de Presepe. Rondom het straatje van de kerststallen in het historisch centrum van Napels, Via San Gregorio Armeno, is het in deze periode extreem druk en gezellig. Het is een grote openlucht kerstmarkt die trouwens het gehele jaar geopend is.  Daarnaast zijn er veel kerstmarkten en tentoonstellingen te vinden.

Ten tweede omdat het gezellig druk is in deze periode met toeristen uit de rest van Italië en dagjes mensen uit de omgeving. Zij komen vooral om de traditionele Napolitaanse kerststallen te bewonderen en natuurlijk om te genieten van de tradities, cultuur, folklore en het heerlijke eten dat Napels haar bezoekers te bieden heeft.

Kerststraatje Napels

Kerststraatje Via San Gregorio Armeno

Kerststraatje Via San Gregorio Armeno

Zelf kopen de Napolitanen hun terracotta figuurtjes en andere accessoires voor in de kerststal het liefst in de straat Via San Gregorio Armeno. Een straat met eeuwenoude geschiedenis en families die er net zoveel eeuwen wonen. De kunst van het boetseren van de poppetjes, het naaien van de kleren van antiek zijde en het in elkaar zetten van alle attributen en de presepe zelf, wordt al generaties lang doorgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van de beste materialen en de meest verfijnde technieken. In deze straat is de kerstsfeer het hele jaar aanwezig. Een kerstmarkt die 12 maanden per jaar open is, maar in de maand december heerst er topdrukte.

De Napolitaanse Presepe

Wil je meer begrijpen van de kunst van de Presepe, zonder je in de drukte van de smalle straatjes te wagen, dan kun je het beste naar de volgende Presepe’s gaan kijken.

Kerst in Napels

de Engelen van Presepe Cuciniello

Presepe Cuciniello

De presepe Cuciniello te zien in het Museo di San Martino. Presepe Cuciniello is zo groot dat het een hele zaal in beslag neemt van het museum van San Marino. De Presepe was voor het eerst te zien in 1879 in de eetzaal van de monniken in het kartuizerklooster San Martino.

Presepe Cuciniello dankt zijn naam aan de architect Michele Cuciniello die zijn terracotta poppetjes doneerde en samen met Luigi Farina de samenstelling van de presepe op zich nam. De herders, de dieren en alle accessoires zijn gepositioneerd op een indrukwekkende rots, gemaakt van hout, kurk, gips, papier-maché en terracotta. De presepe werd vervolgens beschilderd door de decorontwerper Luigi Masi, terwijl Fausto Nicolini de verlichting met natuurlijk licht uitdacht. De presepe laat verschillende scènes zien, moeder scènes genoemd, waarvan de beste ongetwijfeld de geboorte van Christus, de Taverna en de aankondiging van de geboorte van Jesus aan de herders zijn. Deze herders zijn gemaakt door de belangrijkste kunstenaars van de 18e eeuw.

  • Waar: Museo di San Martino Largo San Martino 5 Napoli
  • Openingstijden: dagelijks  8.30-19.30; kaartverkoop stopt 1 uur voor sluitingstijd. Woensdag gesloten
  • Entree:  € 6,00

Presepe di San Ferdinando

Een presepe waar ik vaak even een stop maak tijdens mijn rondjes is de Presepe van San Ferdinando. De kerk gelegen op het plein Trieste e Trento bij het koninklijk paleis. De Presepe van de kunstenaars, want alle figuren die er te zien zijn op de presepe zijn overleden lokale kunstenaars en artiesten die hun begrafenis in deze kerk hebben gehad, is een kunstwerk op zich. De kerststal beeld de belangrijkste plekken uit, die er te vinden zijn op het plein. Zoals Gran Caffè Gambrinus, het koninklijk paleis en de kerk zelf. Ook zie je natuurlijk het tafereel van Jozef, Maria en Jezus, maar ook de altijd terug kerende traditionele muzikanten, de slapende schaapsherder en de fontein.

  • Waar: Piazza Trieste e Trento
  • Openingstijden: 7.30-13.00 & 16.00-19.00 zondag 9.00-13.00
  • Entree: gratis

Presepe Neapolis Sotterrata

Neapolis Sotterrata die hoort bij de kerk San Lorenzo Maggiore op Piazzo San Gaetano, heeft ook een ruimte met een prachtige kerststal. Ook in het museum van het klooster complex kun je prachtige exemplaren zien van de traditionele Napolitaanse presepe uit 1700. Neapolis Sotterrata ligt direct tegen de straat San Gregorio Armeno aan. De heilige San Geatano is te zien als een standbeeld op het plein piazza San Gaetano. Deze heilige wordt gezien als degene die voor het ontstaan de van Napolitaanse kerststal met de traditie van het uitbeelden van het hedendaagse leven.

  • Waar: Piazza San Gaetano 316
  • Openingstijden: ma-zo 9.30-17.30
  • Prijs: €10,00

 

Verdwaald in Napels voor kerst

Het boek en reisgidsje Verdwaald in Napels is erg leuk om cadeau te geven met kerst. Daarnaast komt poes Nola ook door de straat San Gregorio Armeno. Ze slaapt zelfs in een kerststal. Leuk om over te lezen en de uitgebreide achtergrondinformatie over Napels in het boek maken het echt een must have!

Pin It on Pinterest