Ben je in de kerstperiode in Napels? Dan heb je een goede keus gemaakt voor je citytrip, want Napels is een kerststad bij uitstek! Wat is er dan voor bijzonders te doen in Napels met kerst? Ten eerste is Napels in de kerstperiode extra sfeervol, omdat Napels beroemd is om de traditie van de kunst van de kerststal, de Presepe genaamd. Ten tweede omdat het gezellig druk is in deze periode met toeristen uit de rest van Italië en dagjes mensen uit de omgeving. Zij komen vooral om de kerststallen te bewonderen en te genieten van het lekkere eten dat Napels haar bezoekers te bieden heeft.

Kerststraatje Napels

Kerststraatje Via San Gregorio Armeno

Kerststraatje Via San Gregorio Armeno

Zelf kopen de Napolitanen hun terracotta figuurtjes en andere accessoires voor in de kerststal het liefst in de straat Via San Gregorio Armeno. Een straat met eeuwenoude geschiedenis en families die er net zoveel eeuwen wonen. De kunst van het boetseren van de poppetjes, het naaien van de kleren en het in elkaar zetten van alle attributen en de presepe zelf, wordt al generaties lang doorgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van de beste materialen en de meest verfijnde technieken. In deze straat is de kerstsfeer het hele jaar aanwezig. Een kerstmarkt die 12 maanden per jaar open is, maar in de maanden december en januari heerst er topdrukte. Wil je in deze periode toch proberen meer te begrijpen van de kunst van de Presepe, zonder gek te worden van de drukte in het smalle straatje, dan kun je het beste naar de volgende twee Presepe’s gaan kijken.

Kerst in Napels

de Engelen van Presepe Cuciniello

De twee beroemdste Napolitaanse kerststallen

Er zijn twee kerststallen die zo oud, beroemd en mooi zijn dat ze in musea terecht zijn gekomen.

De eerste is presepe Cuciniello momenteel te zien in het Museo di San Martino en de tweede is Presepe del Banco di Napoli, ook wel bekend als “il presepe del Re” presepe van de koning, te vinden in het koninklijk paleis van Napels, Il Palazzo Reale.

Presepe Cuciniello

Presepe Cuciniello is zo groot dat het een hele zaal in beslag neemt van het museum van San Marino. De Presepe was voor het eerst te zien in 1879 in de eetzaal van de monniken in het kartuizerklooster San Martino.

Presepe Cuciniello dankt zijn naam aan de architect Michele Cuciniello die zijn terracotta poppetjes doneerde en samen met Luigi Farina de samenstelling van de presepe op zich nam. De herders, de dieren en alle accessoires zijn gecompositioneerd op een indrukwekkende rots, gemaakt van hout, kurk, gips, papier-maché en terracotta. De presepe werd vervolgens beschilderd door de decorontwerper Luigi Masi, terwijl Fausto Nicolini de verlichting met natuurlijk licht uitdacht. De presepe laat verschillende scènes zien, moeder scènes genoemd, waarvan de beste ongetwijfeld de geboorte van Christus, de Taverna en de aankondiging van de geboorte van Jesus aan de herders zijn. Deze herders zijn gemaakt door de belangrijkste kunstenaars van de 18e eeuw.

  • Waar? Museo di San Martino Largo San Martino 5 Napoli
  • Openingstijden: dagelijks  8.30-19.30; kaartverkoop stopt 1 uur voor sluitingstijd. Woensdag gesloten
  • Entree  € 6,00

Presepe del Banco di Napoli

Een andere bijzonder mooie presepe wordt bewaard in het Koninklijk Paleis in Napels, in de Cappella Palatina Het is een presepe uit de collectie van de Banco di Napoli  en wordt in de volksmond ‘Il Presepe del Re’ genoemd. De uiterst waardevolle Presepe omvat 210 beeldjes en 144 verschillende accessoires die afkomstig zijn uit andere presepes en zijn grotendeels verkocht of verspreid aan het begin van de negentiende eeuw.

De meeste herders dateren uit de achttiende eeuw en velen zijn het werk van grote Napolitaanse beeldhouwers zoals Giuseppe Sammartino die ook de Cristo Velato van de Sansevero Kapel gemaakt heeft.

De kerststal  staat,  naast de scene van de geboorte van Jesus  vol met personages, situaties en details van de dagelijkse realiteit van de 18e eeuw, zoals de doedelzakmuzikanten, de handelaren, de bakker of de hoefsmid.

  • Adres:  Palazzo Reale di Napoli Piazza del Plebiscito 1
  • Openingstijden: dagelijks  9.00-19.00. Woensdag gesloten
  • Entree : € 4.00

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Chat openen