Als je naar Napels komt dan raden wij je aan om ter plekke zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het is niet duur en werkt redelijk goed zolang je  je niet teveel vasthoudt aan het aangegeven tijdschema. Enige flexibiliteit is er wel vereist.

Openbaar vervoer tickets Napels

Er zijn meerdere openbaar vervoersaanbieders zoals ANM en EAV. Je kunt steeds losse tickets kopen (per rit of per 90 minuten), maar wij raden aan om een geïntegreerd ticket (ticket integrato) te kopen bijvoorbeeld per dag of als je meerdere dagen in de stad bent, voor 7 dagen. Met de geïntegreerde vervoerskaart kun je gebruik maken van het OV aangeboden door ANM (bussen, tram, metrolijn 1 en funicolari) en door EAV (metrolijn 2, Cumana, Circumflegrea) Deze tickets haal je bij kranten en tabakswinkels (Tabacchi) en bij de (metro)stations. In ieder geval raden wij aan om de Consorzio Unico Campania App te downloaden waar kaartjes rechtstreeks via deze app kunnen worden gekocht.

De prijs voor de geïntegreerde dagkaart Napels is €5,40

De prijs voor de geïntegreerde 7 dagen kaart Napels is €16,00

Hier zit de Circumvesuviana richting Pompeii, Herculaneum (Ercolano) en Sorrento NIET bij, deze moet je apart kopen.

Openbaar vervoer in Napels stad: de metro

Metrolijn 1

Deze metrolijn is het handigst om te gebruiken om belangrijke bezienswaardigheden in Napels te bereiken. Bereik met deze metro, die vertrekt vanaf het centraal station Piazza Garibaldi, de dom van Napels (halte Duomo), Galleria Umberto, de winkelstraten Toledo en Chiaia en de Quartieri Spagnoli (halte Toledo) Het archeologisch museum (halte Museo) en Certosa e museo San Martino en Castel Sant’Elmo (halte Vanvitelli).  De eindhalte van de metro is op dit moment nog  Piscinola. Dit is ook vaak het ontmoetingspunt van onze antimaffia tour in Scampia. In de toekomst moet metrolijn 1 helemaal door rijden tot aan het vliegveld van Napels. Lees hier hoe je vanaf het vliegveld in het centrum van Napels kunt komen. Momenteel rijdt de metro elke 12 minuten. Soms worden er ineens stations gesloten, vaak wordt dit niet goed van te voren aangegeven. De prijs per enkele rit is zeer goedkoop: € 1,30. Hiermee kun je 1 rit maken en dit kan dus 1 halte inhouden, maar ook alle haltes. Een 90 minuten kaart kost €1,50 en een dagkaart voor lijn 1 kost €4,50

 • Je hebt een kaartje nodig van ANM
 • De uitvoerder is ANM (bussen, alibus, tram, metrolijn 1 en funicolari)
 • Enkele rit: €1,20
 • Dagkaart: €4,20
 • 7 dagen kaart: €12,50
 • De metro rijdt van 6.00-21.00 iedere 10 minuten (ongeveer)

Metrolijn 1 is een kunst metrolijn. Bijna alle haltes zijn door architecten en kunstenaars onder handen genomen met de benoeming van halte Toledo tot de mooiste metrohalte van Europa.

openbaar vervoer Napels Toledo

Metrolijn 2

Deze metrolijn die uitgevoerd wordt door Trenitalia en soms ook treinen heeft rijden, verbindt het centraal station Garibaldi met Pozzuoli Solfatara. Je kunt metro 2  nemen om bij bijvoorbeeld het voetbalstadion Diego Armando Maradona te bereiken (halte Campi Flegrei). Je bereikt met deze metro Het Archeologisch museum (Halte Cavour), het historisch centrum (halte Montesanto) de boulevard, Villa Comunale, Chiaia gebied (Piazza Amedeo) en haven Mergellina (halte Mergellina). De treinen rijden op tijd en er zijn zelden storingen. Je komt uiteindelijk uit in het hoger gelegen deel van Pozzuoli. Een voorstad van Napels met een hele boeiende geschiedenis, zee, maar ook vulkanen en een prachtig Romeins Amfitheater.

 • Uitvoerder is Trenitalia die valt onder EAV (Ente Autonomo Volturno)
 • Je hebt dus een kaartje nodig van EAV
 • Enkele rit Napoli Piazza Garibaldi – binnen Napels stad tot aan bijvoorbeeld het Maradona voetbalstadion €1,50
 • Enkele rit Napels-Pozzuoli €2,40

Metrolijn 6

Metrolijn 6 is gesloten in verband met werkzaamheden.

Funiculari

Napels heeft ook 4 historische kabelspoorbanen met een geschiedenis die meer dan 100 jaar terug gaat. De stations van deze kabelspoorbaan worden vaak gekenmerkt door de mooie Art Nouveau-architectuur. De kabelspoorbanen verbinden het lager gelegen centrum met de hoger gelegen wijk Vomero.

 • F1 Funiculare di CHIAIA – Vertrek Parco Margherita (wijk Chiaia) vlakbij de halte van metro 2 op Piazza Amedeo. Eindhalte vlakbij Parco Floridiana halte Cimarosa in Vomero en midden in het winkelhart. Soms neem ik de funicolare Chiaia omhoog en neem ik boven gekomen de funicolare centrale op Piazza Fuga naar beneden om bij Toledo uit te komen.
 • F2 Funicolare di MONTESANTO Deze vertrekt vanaf hetzelfde mooie station als de Circumflegrea en de Cumana op Piazzetta Montesanto. De ingang van de Funicolare is, als je voor het station staat, aan de rechterkant. De eindhalte is vlakbij het winkelhart van Vomero en het dichtsbij van alle funicolari en metro’s, bij Castel Sant’Elmo en Certosa San Martino.
 • F3 Funiculare Centrale – Vertrek vanaf Augusteo (Piazzetta Duca D’Aosta) vlakbij Galleria Umberto aan de Via Toledo. Eindhalte vlakbij Parco Floridiana (Piazza Fuga) in Vomero en midden in het winkel en uitgaanshart van de wijk. De tussenhalte Petraio is ook een aparte plek om uit te stappen. Je bent dan midden op de trappen die Corso Vittorio Emanuele met Vomero verbinden en het uitzicht is hier echt de moeite waard.
 • F4 Funiculare di MERGELLINA gaat vanaf de haven naar het hoger gelgen Posilipo. Hier heb je mooie uitzichten over de baai.
 • De Funicolari vallen onder ANM (net als metrolijn 1) en je hebt dus een kaartje nodig van ANM
 • Prijs enkele reis €1,30
 • Eerste trein vertrekt om 7.00, laatste trein vertrekt om 22.00
openbaar vervoer Napels Funicolare

Cumana metrolijn

Deze metro is te vinden op het station Montesanto op Piazza Montesanto. Deze lijn vertrekt vanaf de bovenverdieping van het mooie station, op de twee linker spoorbanen. De lijn verbindt Montesanto met Bacoli via de voorsteden en buitenwijken van Napels zoals Fuorigrotta (Diego Armando Maradona stadion uitstappen bij de halte Mostra) en Bagnoli, vervolgens via Pozzuoli centrum, Lucrino (thermen Stufe di Nerone) het meer Fusaro (Casina Vanvitelliana) om te eindigen bij Torregaveta. Deze lijn volgt voornamelijk de kust. Bij Torregaveta, maar ook bij de haltes Arco Felice en Lucrino kun je goed naar het strand en Torregaveta heeft misschien wel één van de mooiste en meest fotogenieke zonsondergangen van de omgeving.

 • Uitvoerder is Sepsa die valt onder EAV (Ente Autonomo Volturno)
 • Je hebt een kaartje nodig van EAV
 • Enkele rit Napels-Pozzuoli €2,60
 • Napels – Mostra €1,80
open baar vervoer Napels Montesanto

Circumflegrea lijn

Deze lijn vertrekt ook vanaf het station dat te vinden in op Piazza Montesanto en verbindt Napels Montensanto met Licola, een voorstad. De lijn vertrekt op het station op Piazza Montesanto op de bovenverdieping op de twee rechter spoorbanen. Deze metrolijn  loopt via het binnenland door de voorsteden van Napels zoals Soccavo en Pianura en je hebt er als toerist weinig te zoeken. Voordat hij in Licola aankomt, passeert hij voorstad Quarto. Deze lijn wordt veel door de locals gebruikt om vanuit de voorsteden naar de stad te komen voor school en werk.

 • Uitvoerder Sepsa die valt onder EAV (Ente Autonomo Volturno)
 • Je hebt een kaartje nodig van EAV
 • Enkele rit Napels-Licola €2,60

Openbaar vervoer Napels: Circumvesuviana

Deze metro heeft 3 lijnen.

1) Napoli Porta Nolana Stazione Centrale Garibaldi – Sorrento, de bekendste lijn, vooral omdat hij langs Herculaneum en Pompeii loopt, en verschillende haltes aan de kust van Sorrento. Deze lijn is oud en vaak erg druk. Er is geen airco in de wagons. Lees meer over hoe je vanuit Napels bij de opgravingen van Pompei en Ercolano kunt komen.

2) Napels Centraal Station Garibaldi – Baiano, de lijn die de provincie Napels Nolano verbindt met de provincie Avellino in Baiano. Geen toeristische lijn.

3) Napels Centraal Station Garibaldi – Sarno, de lijn die Napels verbindt met alle steden in het Vesuviaanse achterland.

 • Uitvoerder Circumvesuviana valt onder EAV (Ente Autonomo Volturno)
 • Je hebt een kaartje nodig van EAV
 • Prijs is afhankelijk van de afstand

Bussen

In Napels zijn er 56 buslijnen die de hele stad verbinden. Het moet gezegd worden dat ze vanwege het verkeer niet stipt zijn in hun dienstregeling.

De routes kunnen worden bekeken op deze link

De handigste bus waar veel mensen die Napels bezoeken gebruik van maken is de Alibus die vanaf het vliegveld naar Piazza Garibaldi (centraal station) en naar de haven vlakbij Piazza Municipio rijdt.

Gira Napoli App

Een app die handig zou kunnen zijn is de Gira Napoli app te downloaden via playstore.

2 Reacties

 1. Nina

  Kort vraagje: is de UnicoNapoli 7 dagen ook geldig voor een een uitstapje nr Pozzuoli, Torrevegata of Baia?

  Antwoord
  • Iris

   nee

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest