Dat pleintje van Maradona midden in het historisch centrum van Napels in de Spaanse wijk, de Quartieri Spagnoli is spontaan een Maradona museum geworden. Dat pleintje waarvan iedereen tijdens een (Maradona) tour altijd tegen mij zegt: ‘Wauw dit hadden we anders nooit gevonden!’ Dat pleintje waar de geschiedenis van Maradona in Napels zo ongeveer stap voor stap uitgetekend is door middel van foto’s, tekeningen, vlaggen en sjaaltjes. Dat pleintje dat spontaan een museum is geworden over de tijd dat Maradona in Napels voetbalde. Dat pleintje dat de meeste Napolitanen tot voor kort niet eens zelf wisten te vinden. Dat pleintje dat sinds zomer 2022 de nieuwste Hotspot van Napels is.

Het overlijden van Maradona maakt van het pleintje wereldnieuws

Met het overlijden van Diego Armando Maradona is het beeld van dit pleintje ineens de wereld over gegaan. Nieuwszenders van over de hele wereld komen verslag doen vanaf het pleintje van Maradona. Plein met een enorme muurtekening van Maradona met een hele geschiedenis te vertellen. Ineens staat het pleintje in het middelpunt van de belangstelling terwijl de Napolitanen om hun held, hun broer, hun God, Maradona rouwen en hem eren en herdenken.

Teste Matte

Dit is het pleintje van de voetbalsupportersgroep Teste Matte met als aanvoerder oprichter Bostik. Op het moment dat Maradona, die sinds 1984 voor SSC Napoli speelt, Napoli twee keer landskampioen heeft gemaakt vraagt Bostik aan de jonge kunstenaar uit de wijk Mario Filardi, ook een groot Maradona fan, om een muurtekening te maken, om Maradona te eren. Het is dan 1990.

Mario Filardi

Mario, 23 jaar oud maakt wel vaker muurschilderingen in de wijk, zijn passie is tekenen, en natuurlijk zegt hij direct ja. Hij werkt drie dagen en twee nachten non stop door aan de muurschildering. Iedereen draagt bij. De muur wordt verlicht door de koplampen van auto’s. De één geeft hem verf, kwasten of rollers aan, de ander brengt hem wat te eten of te drinken. Mario tekent en schildert. De anderen doen op hun manier mee. Het is een eerbetoon van allemaal aan Maradona en iedereen wil iets bijdragen.

Superheld

De muurschildering wordt gemaakt met een foto van Maradona als voorbeeld. Mario kiest ervoor om hem rennend weer te geven. Het heeft iets weg van een stripheld, een superheld zoals hij daar staat afgebeeld. Op zijn Napoli shirt (natuurlijk nummer 10) de toenmalige sponsor Mars en de laatst gewonnen scudetto van 1989-1990. Ook heeft hij zijn aanvoerders band om zijn arm.

muurschildering Maradona in Napels
Mario Filardi aan het werk in 1990 (foto Fam. Filardi, Bostik)

Het grote verdriet

Tot groot verdriet van de Napolitanen verlaat Maradona in 1991 Napels en laat de stad vol trots, eerherstel en onuitwisbare herinneringen achter. Napels heeft tot nu toe nooit meer kunnen winnen zoals het deed toen Maradona er speelde. De liefde voor Maradona vervaagt nooit. De muurtekening met Maradona op het pleintje vervaagt echter wel in de loop der jaren.

Een illegaal raam

Eind jaren 90 plaatsen de bewoners van de tweede verdieping van het pand waar de muurtekening op geplaatst is, een illegaal raam in de zijmuur. De bewoners weten wel dat hun actie niet gewaardeerd zal worden en laten het raam in de nacht plaatsen. De volgende morgen is het gezicht van Maradona verdwenen. De supporters worden de volgende ochtend wakker met een lelijke verrassing. Mario heeft als plan om het werk bij te werken, maar overlijdt plotseling in 2010, voor hij aan de herstel werkzaamheden kan beginnen. Het werk wordt vervolgens aan zijn lot over gelaten.

renovaite muurschildering Maradona Napels
Voor en na. Salvatore Iodice restaureert de muurschildering in 2016

De restauratie

In 2016 besluit kunstenaar en timmerman Salvatore Iodice om geld in te zamelen in de wijk om de muurschildering in ere te herstellen. Na €3000,00 te hebben opgehaald en de toestemming van de gemeente begint hij, in samenwerking met Bostik en goedkeuring van de familie van Mario Filardi, met de restauratie werkzaamheden. Ze praten met de ondertussen nieuwe bewoners op de tweede verdieping. Zelf ook grote Maradona fans. De bewoners stemmen ermee in om luiken te plaatsen voor het illegale raam, zodat het gezicht van Maradona in ere hersteld kan worden. Salvatore restaureert de tekening van Mario Filardi, rekening houdende met het stripboekachtige karakter van de tekening en gebruikt een eigen creatieve invulling. Iets dat niet door iedereen in de wijk gewaardeerd wordt. Vooral het gezicht van Maradona zoals Salvatore het heeft weergegeven wordt niet gewaardeerd, omdat het niet realistisch genoeg zou zijn.

Bosoletti

Als in 2017 de Argentijne streetart kunstenaar Bosoletti een muurschildering komt maken op het zelfde pleintje ontstaat het idee om het gezicht van Maradona realistischer te laten invullen door de Argentijn. Salvatore Iodice besluit de wens van de wijk te respecteren en stemt toe tot het bijwerken van het gezicht van Maradona door Bosoletti.

museum Maradona Largo Maradona museo
De muurschildering tegenwoordig

Antonio ‘Bostik’

Antonio, Bostik genoemd, is altijd aanwezig op zijn pleintje tot op de dag van vandaag. Hij heeft als droom dat het pleintje een Maradona museum wordt: Largo Maradona Museo. Geen parkeerplaats, maar een plek waar mensen samen kunnen komen om Maradona te eren. Stap voor stap heeft hij hier in de afgelopen jaren naartoe gewerkt. Met het bijwerken van de muurschildering kwamen er steeds meer mensen de Quartieri in om dit stukje geschiedenis met eigen ogen te zien. Langzaam aan kwamen er meer streetart werken, foto’s en herinneringen van onder andere Leone Peretti en Bosoletti die de geschiedenis van Napels en Maradona vertellen. Een klein deel van het pleintje werd een moestuintje. Een ander deel een terras. Ook opende Bostik een bar samen met zijn dochters en liet een streetart werk met Dries Mertens plaatsen naast de ingang om Dries Mertens te eren die op het moment topscoorder is van Napels.

Antonio Bostik
Antonio ‘Bostik’ de grondlegger van het pleintje van Maradona in Napels

Het belang van samenwerken

De samenwerking van de mensen van de wijk; van Mario Filardi en Bostik, tot Salvatore Iodice en Bosoletti en nog heel veel meer personen. Door grote of kleine bijdragen, door grote of kleine acties. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat die emotie van de Napolitanen in hun liefde voor Maradona een uiting kan krijgen. Op dit ongelofelijke pleintje dat nu ineens wereldberoemd is geworden. Een pleintje gelegen in een wijk vol problemen, geroddel, moeilijke situaties, geruzie en gedoe. Waarvan ik hoop dat de hoofdrolspelers zelf, zich ooit zullen realiseren dat alleen door hun unieke samenwerking er zoiets moois en bijzonders tot stand heeft kunnen komen.

Bron: Finestre sull’Arte, Bostik,

Fotocredits: La Bodega e D10S Bostik , Miniera en Iris de Brouwer

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest