Toen ik 17 jaar geleden naar de omgeving van Napels verhuisde, durfde ik de eerste twee jaar geen auto te rijden. Napels staat dan ook bekend om het chaotische verkeer. In die tijd reden ze op de ringweg (Tangenziale) 50 km per uur op de rechter baan en 120 km per uur op de linkerbaan. Daarnaast had ik geen navigatie en tegen de tijd dat ik alle verkeersborden had bekeken om te zien waar ik naartoe moest was ik de afslag al voorbij.

Gelukkig is het autorijden in Napels en omgeving een stuk verbeterd in de afgelopen jaren. Maar naar Nederlandse begrippen is het nog steeds wel een uitdaging. Toch zijn de hoofdwegen en snelwegen heel goed te berijden en als je het spel eenmaal door hebt, is het zelfs leuk.

Napolitaanse verkeersregels.


Veel mensen denken dat er in Napels geen verkeersregels gelden, maar dat is natuurlijk niet waar. Dezelfde regels gelden er in Napels als in de rest van Italië. Er wordt alleen wat creatiever en flexibeler mee om gegaan en worden niet altijd nageleefd. Er is ook veel te weinig controle.


Belangrijk om te begrijpen is dat je niet te maken hebt met agressie, maar met een soort golfbeweging waarin iedereen mee gaat. Alles waar je normaal recht op hebt in het verkeer moet je hier vergeten. Je sluit gewoon aan en beweegt assertief mee. Teveel ruimte laten tussen de auto voor je, zal er zonder twijfel voor zorgen dat iemand anders in het ontstane gat zal kruipen. Napolitanen houden niet van ruimte laten. Bedenk ook dat rechts niet automatisch voorrang heeft, dat mensen er niet op zullen rekenen dat je gaat stoppen voor een zebrapad of weet wat de regels op een rotonde zijn en niemand weet eigenlijk hoe hard je precies mag rijden. Je moet ogen in je achterhoofd en bij je oren hebben voor de brommers, scooters en tegenwoordig ook ebikes. Ze kunnen namelijk van links, rechts en van voren komen en cirkelen rondom de auto’s. Lastig als je moet afslaan.

Bijzonder is dat ondanks het weinig volgen van de verkeersregels er relatief weinig ongelukken gebeuren. Iedereen beweegt hier om elkaar heen en een lichte aanraking kijkt niemand van op. Wij raden dan ook altijd aan om als je een auto huurt om de all risk van te voren al af te kopen. Een krasje of deukje in de smalle straten is zo gemaakt.

Autorijden in het centrum van Napels


Mocht je een overnachtingsadres hebben in het historisch centrum van Napels dan is een auto niet nodig. Met het openbaar vervoer kun je goed overal komen in Napels en omgeving. Je riskeert alleen maar hoge parkeerkosten voor een auto die je waarschijnlijk weinig gaat gebruiken. Daarnaast levert het vaak veel stress op voor mensen om te parkeren, want de parkeergarages zijn vaak stijl, smal en het is heel normaal om je sleutel in de auto achter te moeten laten. In de stad zijn er ook ZTL zones actief (zone met een verkeerslimiet) waar je soms wel en soms niet in mag rijden. Mocht je toch een auto hebben bedenk dan dat alles uiteindelijk goed komt in Napels en probeer er zo ontspannen mogelijk mee om te gaan. Doen de Napolitanen ook.

Autorijden buiten Napels


De snelwegen en met name de tolwegen zijn vaak mooie driebaanswegen die goed functioneren. Toch moet je in de omgeving van Napels nog steeds rekening houden met het flexibele rijgedrag van de Napolitanen. Rechts inhalen, constant op de middenbaan blijven hangen en voortsukkelen, soms ook tussen twee rijbanen in, komt regelmatig voor.

De wegen in de provincie zijn vaak slecht en je moet, zeker na een flinke regenbui, rekening houden met gaten in de weg en het risico op een lekke band.


Autorijden langs de Amalfikust


De route langs de Amalfikust is misschien wel één van de mooiste wegen van Italië te noemen. Ik raad hem aan in de winter, november of maart te rijden als het niet zo druk is. In de maanden vanaf april tot en met oktober, maar vooral in de zomer is het er zo druk dat je veel tijd vast staat op de smalle wegen. Niet iedereen is geschikt voor de wegen langs de Amalfikust, omdat ze op sommige stukken dus erg smal zijn en je te maken hebt met millimeterwerk met je tegenliggers. Parkeren is ook vaak een probleem aan de Amalfikust.


Auto huren in Napels

Heb je besloten om buiten Napels te overnachten, bijvoorbeeld in Sorrento, omgeving Vesuvius of Pozzuoli, dan is het slim om een auto te huren. Bijvoorbeeeld met direct ophalen op het vliegveld. Vanaf de aankomsthal rijden er busjes naar de autoverhuur. Wij raden aan om gebruik te maken van Sunny Cars. Je kunt gewoon in het Nederlands reserveren. Je kunt van te voren je all risk afkopen en mocht er iets gebeuren dan heb je een ervaren bedrijf achter je staan die je in het Nederlands bij kan staan.

Parkeren in Napels

Als je toch met een auto naar napels komt, waar kun je dan het beste parkeren? Wij geven onze persoonlijke tips in ons blog over waar te parkeren in Napels te lezen via deze link.

Met de auto door Napels

Deze pagina bevat affiliate links. Als je reserveringen maakt via deze links betaal je niets meer, maar ontvangen wij een kleine commissie.

1 Reactie

  1. Peter

    Mooi stukje Iris, uit eigen ervaring kan ik dit alleen maar beamen, Napels is een geweldige stad. Afgelopen weekend met een gehuurde scooter vanuit centrum Napels naar de Almalfikust gereden en door de bergen weer terug, ook weer geweldige ervaring. Vraag Iris voor wat dan ook over Napels

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest