Een citytrip kost al genoeg geld. Gelukkig zijn er ook genoeg gratis dingen te doen in Napels. Het is sowieso een heerlijke stad om gewoon door heen te lopen, ergens te gaan zitten en om je heen te kijken. Kijken kost niets, maar het vermaak in het openlucht theater Napels is groot!

 5 tips over wat er allemaal GRATIS te doen is in Napels!

Tip 1: Castel dell’ovo 

 

Iedereen kent wel het karakteristieke plaatje van de baai van Napels met de Vesuvius en het goud-bruine kasteel dat uitsteekt in zee. Castel dell’Ovo is naast of misschien zelfs samen met de Vesuvius hét symbool van Napels.

De geschiedenis van dit kasteel begint al bij de Grieken, bijna 3000 jaar geleden, en al die geschiedenis voel en zie je ook als je er bent. Tegenwoordig kun je de hoofdtoren, de cellen van de monniken, de eetzaal van de cenobieten, de Normandische toren en de ruïnes van de kerk van de Verlosser bezoeken. Daarnaast geeft het uitzicht vanaf de verschillende terrassen een uniek beeld op de Golf van Napels en op de stad zelf. Mooie foto momentjes!

Wil je weten waarom het kasteel het kasteel van het ei wordt genoemd? Bestel dan reisgids Verdwaald in Napels en ontdek het samen met poes Nola.

Verdwaald in Napels

  • Openingstijden in de zomer 9.00 – 19.30 (laatste entree 18.45) / zon en feestdagen 9.00- 14.00 (laatste entree 13.15)
  •  Winter  9.00 – 18.30 (laatste entree 17.45) / zon en feestdagen 9.00  – 14.00 (laatste entree 13.15)
  • Adres: Via Eldorado 3 Napoli
  • Regelmatig zijn er tentoonstellingen te bezoeken in het kasteel die wel tegen betaling zijn.

Tip 2 Gratis kerken in Napels

Napels is de stad van de kerken. Ze wordt ook wel de stad met de 500 koepels genoemd. Als je over de stad uitkijkt dan zie je inderdaad dat er veel koepels te zien zijn, allemaal horende bij kerken, kloosters en basilieken. De meeste kerken zijn gratis te bezoeken. Sommige kerken hebben een gedeelte waar je alleen binnen kunt tegen betaling.

Zo kun je in de Duomo, de kathedraal, de koninklijke kapel van San Gennaro bezoeken voor €4,00 of de vroegchristelijke kerk en het oudste doop kapel van het westen voor €2,00. De rest is gratis te bezoeken. Zo ook de belangrijkste en mooiste kerken Gesu Nuovo, Santa Chiara, San Domenico Maggiore, San Lorenzo Maggiore, San Francesco di Paola.

Tip 3 Historisch centrum met als hoogtepunt Via San Gregorio Armeno

De straten van het historisch centrum van Napels, Via dei Tribunali, strada dell’Anticaglia, Via San Biagio Dei Librai, Via Nilo met als hoogtepunt Via San Gregorio Armeno zijn gratis te bezoeken . Je kijkt er je ogen uit, je zintuigen worden geprikkeld, je bent in het hart van Napels en je kunt hier uren doorbrengen en je vermaken.

Via San Gregorio Armeno wordt ook wel het straatje van de Napolitaanse kerststal genoemd. Stap het kleine atelier van Ferrigno binnen halverwege de straat vlakbij de poort en ontdek een trap omhoog achterin het winkeltje. Als je trap op gaat kom je bij een gratis tentoonstelling van de meest unieke en antieke ‘presepi’ en pastori. Echte kunstwerken! Je ziet hier ook de kunstenaars aan het werk.

Wil je meer horen over de achtergrond van deze straatjes en van het echte leven in Napels? Ga dan op stap met een Nederlandstalige Local.

Tip 4 Galleria Umberto

De Galleria Umberto I is een prachtige winkelgallerij in liberty style en gratis te betreden en altijd toegankelijk. Het is gebouwd eind 1800 en het is misschien wel het meest fotogenieke plekje van Napels. Een echt icoon van de stad.

In de galleria vind je naast een aantal dure merkwinkels ook de ZARA en Mc Donalds. Voor ieder wat wils dus.

De Galleria Umberto is een belangrijke stop tijdens de Escape tour ontwikkeld door Local in Naples

Tip 5 Orto Botanico di Napoli en andere parken

Aan de Via Foria ligt misschien wel de mooiste en waarschijnlijk ook de oudste botanische tuin van Europa. Een koninklijke tuin aangelegd aan het begin van de 19e eeuw door de broer van Napoleon, Giuseppe Bonaparte. Een oase van rust met imposante bomen en planten van over de hele wereld en boeiende kassen en tuinen.

Openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag 9.00-14.00 dinsdag en donderdag 9.00-16.00

Reserveren door van te voren bellen naar het volgende nummer: 00039 0812533937 je naam achterlaten en het aantal personen die de tuin komen bezoeken. Dit kan op de dag van het bezoek zelf. Op het moment is de Green Pass nodig om de tuin te bezoeken.

Tussen 15 april en 15 juni kun je de tuin op woensdag en donderdag zonder voor aankondiging bezoeken.

Orto Botanico gratis in Napels

Orto Botanico Napoli

Andere parken die gratis te bezoeken zijn in Napels zijn:

  • Parco Virgiliano – gelegen op de punt van schiereiland Posillipo, heeft geweldig mooie uitzichten over de gehele baai van Napels.
  • Bosco di Capodimonte – Geen park meer te noemen, maar een heus bos. Een beetje vergelijkbaar met het Amsterdamse bos, inclusief laag overvliegende vliegtuigen.
  • Villa Comunale –  Park gelegen aan de boulevard van Napels. Leuk voor een rustige wandeling in een park met een zeewindje. Dit park heeft ook een aantal leuke speeltuintjes.
  • Parco Vergiliano – In dit park is de tombe te vinden van de dichter Giacomo Leopardi, maar ook de crypta Neapolitana, een lange tunnel uit de Romeinse tijd die Mergellina met de wijk Fuorigrotta verbond.

Tip 6 Pleintje van Maradona

Bezoek de Spaanse wijk, de Quartieri Spagnoli en ontdek het verhaal en de liefde voor Maradona in Napels. Dit doe je op het drukst bezochte pleintje van Napels. Hier vind je naast een grote muurschildering van Maradona uit 1990 ook nog veel andere street art èn je kunt er een Maradona Spritz drinken.

Wil je het verhaal van een Nederlandstalige local horen? Boek dan een Maradona tour.

Tip 7 Cimitero delle fontanelle

*Momenteel jammer genoeg nog steeds gesloten (juni 2022)

Aan de rand van de stad, in een soort vallei liggen in de grote uitgehouwen tufsteen grotten miljoenen botten en schedels. Slachtoffers van de pest, cholera of oorlog.

De bewoners van de wijk Rione Sanità, waar de begraafplaats te vinden is, hadden de gewoonte om een schedel van een van deze verloren zielen te adopteren, te verzorgen en voor de verloren ziel te bidden. Als wederdienst vroegen ze aan de ziel bijvoorbeeld gratie voor een zoon in de oorlog of genezing bij ziekte. Mocht hun wens in vervulling gaan, dan werd de schedel in een houten, ijzeren of marmeren kastje gedaan en verder vereerd. Maar de verloren ziel had nu eindelijke rust gekregen en een plekje in de hemel.

gratis in Napels

Cimitero delle fontanelle

Dagelijks geopend van 10.00-17.00 (TIJDELIJK GESLOTEN)

Adres: Via Fontanelle 80, Napels

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest